Cum întreții corect cărămida decorativă de interior și exterior

Fără doar și poate, cărămida decorativă este o alegere atemporală când vine vorba despre folosirea acesteia pentru placarea fațadelor caselor sau a placării unui perete la interior sau chiar a unui grătar. Cărămida aparentă se adaptează cu ușurință atât design-urilor moderne cât și celor clasice, ce vor să păstreze un strop din farmecul trecutului. Indiferent de tipul de cărămidă decorativă aleasă, de culoare sau model, aceasta are nevoie de o îngrijire minimă pentru a se menține într-o formă bună chiar și peste ani.
Însă există câțiva factori ce pot acționa asupra acesteia în timp. Hai să vedem, mai întâi, din ce este realizată cărămida aparentă, cum poate fi folosită și cum își poate păstra aspectul îngrijit în timp.


Cărămida decorativă. Din ce este realizată

Cărămida decorativă este realizată din argilă, apă și nisip, materiale 100% naturale, ecologice care își dobândesc rezistența în urma arderii la temperaturi extreme. Argila este modelată în diferite forme și introdusă la cuptoare speciale, unde se întărește. Dacă inițial cărămida decorativă sau cărămida șamotă se regăsea în culoarea roșiatică specifică, astăzi, cum gusturile oamenilor s-au dezvoltat, și paleta de culori este foarte bogată. În funcție de dorințe și necesitățile designului, poți opta pentru cărămidă aparentă exterior de la gri deschis la gri închis, antracit, bej și nu numai. Același lucru este valabil și dacă optezi pentru folosire cărămidă aparentă interior. Poți alege nuanțe în degrade sau variante simple pentru realizarea unor modele cu adevărat inedite. Partea extraordinară la cărămida decorativă este că peretele pe care se aplică nu mai are nevoie de alte tipuri de finisaje.
În funcție de forma, culoare și destinația finală, cărămida decorativă este de mai multe feluri: cărămidă aparentă zidărie, cărămidă plină, cărămidă șamotă refractară, cărămidă aparentă placare, cărămidă aparentă Terca Klinker și pardoseală ceramică.


Citește și despre: De ce să alegi cărămida Klinker pentru fațada casei


Cărămida decorativă. Avantaje

Cărămida este unul dintre cele mai apreciate materiale de construcții de sute și chiar mii de ani și a rămas în topul preferințelor constructorilor tocmai că prezintă o mulțime de avantaje. Beneficii care se regăsesc și la cărămida aparentă, folosită la diverse placări, precum:

- rezistența deosebită - aceasta nu își pierde forma în timp, rezistă cu stoicism în fața intemperiilor și a condițiilor meteo extreme, având o durată de viață foarte mare;
- lipsa alergenilor - datorită faptului că argila este naturală și nu are în compoziția sa chimicale, cărămida aparentă interior devine o alegere perfectă pentru cei mai sensibili, predispuși la dezvoltarea alergiilor;
- greutate scăzută - cărămida aparentă fațadă și cărămida aparentă interior are o greutate mică, comparativ cu o cărămidă întreagă. De aceea, aceasta poate fi montată fără grijă pe perete suport.
- rezistența la foc - argila este un material ignifug, astfel că, în cazul unui incendiu, aceasta nu va contribui la răspândirea focului și nici la întreținerea acestuia.
- izolarea fonică - un perete placat cu cărămidă aparentă va izola fonic mai bine, ținând la distanță zgomotele deranjante, contribuind la crearea unui confort interior.


Cărămida decorativă. Utilizare


Cărămida decorativă poate fi folosită pentru placarea pereților exteriori, oferind casei o fațadă deosebită, dar și la interior. Se poate opta pentru placarea unui singur perete pentru a crea un punct central de decor, pentru placarea pivniței și a cramei, pentru realizarea unor arcade impresionante și nu numai. În plus, cărămida aparentă poate fi folosită și pentru realizarea unor grătare în jurul cărora se pot organiza adevărate petreceri.


Citește și despre: Ce sunt petele albe de pe cărămida aparentă?


Cărămida decorativă. Metode de întreținere

intretinere-caramida-decorativa

Sursa foto: Freepik.com


Deși are o rezistență deosebită chiar și în condiții meteo neprielnice, cărămida aparentă exterior, la fel ca și cea de interior, poate avea uneori nevoie de o minimă îngrijire. Pe suprafața unei cărămizi aparente exterior se pot dezvolta mușchi sau se poate înverzi în anumite locuri în care aceasta rămâne umedă o perioadă îndelungată.

Pentru a te bucura de o cărămidă decorativă klinker și cărămidă aparentă interior într-o formă perfectă, iată ce ai de făcut:
• verifică periodic integritatea plăcilor. Deși foarte rezistente, există uneori posibilitatea ca, în timp, unele plăci de cărămidă aparentă să se fisureze. Se pot înlocui cărămizile aparente deteriorate cu ușurință, fără să se facă intervenții majore la întreaga fațadă.
• spală cu apă caldă și detergent și șterge o cârpă cărămida decorativă. Astfel, plăcile cărămidă aparentă klinker își vor redobândi aspectul inițial. Se recomandă totuși ca acest proces de spălare să fie efectuat în anotimpurile mai calde deoarece umezeala care ar rămâne altfel mai mult timp pe suprafața cărămizilor ar favoriza apariția mucegaiului;
• curățarea cu o perie, în cazul în care se observă acumularea unor mușchi sau pete de umezeală sau înverzirea acestor suprafețe.
• petele albe ce pot apărea la suprafața plăcilor cărămidă decorativă sunt săruri, apărute în urma umezelii excesive. Aceste pete pot apărea atât la interior cât și la exteriorul casei. Pot fi spălate cu apă sub presiune sau cu ajutorul unui detergent acid, special, pentru plăcile ceramice.
aplică soluții de impermeabilizare ce au rolul de sigilare a cărămizilor, prevenind deteriorarea acestora, favorizând scurgerea cu rapiditate a apei de pe suprafața lor. Soluțiile de impermeabilizare se pot aplica pe suprafețele orizontale, subsoluri. Este bine de știut că după aplicarea unei soluții de impermeabilizare pe cărămida aparentă decorativă nu mai este posibilă vopsirea acesteia. Impermeabilizarea unui perete placat cu cărămidă aparentă klinker se realizează mai ales în spațiile în care există un grad ridicat de umezeală, precum în băi, la soclurile caselor sau în cazul cărămizilor decorative gard. Astfel, se evită apariția mucegaiului și a altor probleme.
• vopsirea plăcilor de cărămidă aparentă este o opțiune dacă dorești să îi schimbi aspectul. Trebuie să ai în vedere totuși faptul că, odată vopsită, nu ai cum să o readuci la aspectul inițial. Așadar, schimbarea este una permanentă.

Dacă te-ai decis să folosești pardoseala ceramică pentru casa ta, restaurantul sau crama ta, trebuie să știi că, deși are o rezistență deosebită, și aceasta trebuie curățată periodic și spălată cu detergenți pentru neutralizarea sărurilor minerale din suprafețele de argilă. Aceasta poate fi folosită cu succes și la pavarea aleilor din jurul casei, având un aspect deosebit atât la interior cât și la exterior.


Citește și despre: Pardoseala ceramică: rezistență și eleganță


Sperăm că ți-am adus suficiente argumente care să te convingă să investești în cărămida aparentă pentru a crea un decor deosebit în locuința ta sau chiar în clădirea de birouri și te invităm să răsfoiești catalogul nostru virtual pentru a descoperi gamele variate de care dispunem. Însă, orice proiect ai în așteptare, știi că tot aici găsești materiale de construcții, pentru finisaje și nu numai. Ia legătura cu noi!

Comentarii

Articole similare