Ce sunt Petele Albe de pe Caramida Aparenta ?

Ce sunt Petele Albe de pe Caramida Aparenta ?

Petele albe aparute pe caramida, mai bine zis pe toata suprafata, sunt saruri. Da, ai inteles bine, este vorba de sare, pete de sare. 


In termeni tehnici le spunem eflorescente.


De ce apar pete albe pe caramida aparenta ?


Infiltratiile de apa, atat in caramida, dar mai ales in mortarele pe baza de ciment si nisip, antreneaza sarurile, dar si alte componente, iar dupa uscare se depun pe suprafete exterioare sau interioare sub forma unor pete de culoare alba.


Nu intram prea mult in detalii tehnice, dar are de-a face cu permeabilitatea mai redusa a mortarelor cu ciment fata ce cea a caramizilor si bineinteles al continutului ridicat in saruri al acestor mortare.

 

Bineinteles ca nu toate mortarele au acelasi comportament, in ultimii ani s-au produs mortare gata preparate pentru zidarie (ex: Baumit Klinker), dar si chituri minerale pentru rosturi care nu creeaza eflorescente pentru ca nu contin sare, astfel ca daca le folosim de la inceput, vom scapa de neplacerile cauzate de petele albe.Ce putem face sa tratam / eliminam problema ?


Cea mai mare greseala ar fi sa o spalam cu apa, iar dupa uscare sa aplicam un lac de piatra. Spalarea nu va garanta eliminarea totala a sarurilor, iar lacul, cel mai adesea, nu intra in caramida, ci formeaza o pelicula la suprafata care se poate exfolia in timp daca o sa mai avem parte de umiditate. Umiditate putem avea si de la baza zidariei in cazul in care nu s-a facut hidroizolatie, nu numai daca ploua pe respectiva zidarie.


O varianta pentru inlaturarea sarurilor ar fi spalarea pe termen mai lung cu apa la presiune redusa astfel incat zidaria / placarea cu caramida aparenta sa fie umeda intr-un procent cat mai mare, iar dupa uscare sa iasa sarurile la suprafata. Operatiunea se va repeta de cate ori este nevoie pentru ca intr-o zidarie/placare nu vom avea un numar infinit de saruri si se vor elimina in cele din urma prin spalare. Doar ca avem nevoie de timp si rabdare, luni sau ani de zile in unele cazuri.


O varianta mai rapida ar fi neutralizarea sarurilor cu un detergent acid, o solutie bazata pe acid fosforic, metosi propanol si acid clorhidric. In momentul aplicarii vom vedea ca se va forma o spuma de culoare alba atunci cand solutia va intalni sarea prezenta in argila. Solutia se poate aplica cu o perie si nu se va dilua. Ideal este ca inainte de a sedimenta din cauza absorbtiei caramizilor aparente (placari ceramice, zidarie ceramica, pardoseli ceramice) sa fie curatata cu un aspirator de lichide. Operatia se va repeta pana la curatarea perfecta (se recomanda aplicarea in doua straturi, "doua maini"). 

Similar se poate folosi si Keranet de la Mapei, o solutie care indeparteaza si urmele de adeziv intarit. 

Sfat: Inainte de a aplica orice solutie chimica pe caramida aparenta se va testa pe o suprafata mica. In acest fel evitam neplacerile cauzate de posibile decolorari sau absorbtii inegale ale caramizilor aparente.


Ok, am neutralizat sarea, ce facem mai departe ?


In pasul urmator trebuie sa ne asiguram ca apa nu va mai patrunde in caramida aparenta (da, putem aveam parte de neplacutele pete albe chiar si la interior din cauza umiditatii mai mari a unor incaperi), astfel ca trebuie sa facem impermeabilizarea. 


Astfel, aplicam o noua solutie, de impermeabilizare (pe baza de apa la interior sau pe baza de solvent la exterior). Sunt variante multiple, de la mai multi producatori (de ex: Sigilcot, IDR 43, HS Cotto, Antipluviol etc.). De regula si impermeabilizarea se face in doua straturi, iar dupa uscare putem stropi suprafata cu apa si putem observa bucurosi cum stau picaturile de apa si nu patrund in caramida aparenta. Apa nu mai intra, sarea nu mai iese !


Daca montajul este la exterior, cel mai probabil va trebui sa refacem tratamentul de impermeabilizare la fiecare 4-5 ani. 


Comentarii