Cărămida : metru cub zidărie vs. metru cub matematic

Cărămida : metru cub zidărie vs. metru cub matematic

Dacă v-ați interesat de cărămidă, fie pentru achiziție, fie pentru o simplă comparație cu BCA-ul, cel mai probabil ați auzit expresia “metru cub de zidărie” și vi s-a comunicat prețul pentru mc zidărie.

 

Trebuie să rețineți că tot ce înseamnă cărămidă se cumpără și se vinde la bucată, adică pe factură veți avea trecută cărămida cu număr de bucăți și preț pe bucată. Prețul pe metru cub la cărămidă a apărut din nevoia de comparație a prețurilor între cărămidă și BCA.

 

Metrul cub de zidărie nu este același lucru cu metrul cub de cărămidă, acesta din urmă fiind metrul cub matematic. De ce ? Pentru că metrul cub de zidărie reprezintă consumul efectiv de cărămidă pentru zidul respectiv, ținând cont de rosturile de mortar. (conform normativelor trebuie avut în vedere un rost de mortar de 1,2 cm, care prin comprimare să ajungă la 1 cm).

 

Este important ca atunci când comparați modele diferite de cărămidă, să comparați în aceeași unitate de măsura (cel mai corect este să comparați prețul pe bucată și apoi prețul pe metru cub zidărie). Am tot auzit în ultimul timp solicitări de prețuri pe palet …foarte greșit pentru că datorită numărului mare de modele de cărămidă și ambalarea se face diferit, iar paleții pot conține cantități mai mici sau mai mari de cărămidă.

 

Cum se calculează de regulă numărul de bucăți dintr-un metru cub de zidărie ?

 

Voi lua ca exemplu un model destul de folosit de cărămidă : bloc ceramic 300x250x238 mm (Lungime = 30 cm ; Lățime = 25 cm; Înălțime = 23,8 cm) care poate fi folosit atât pentru pereți cu grosimea de 30 cm cât și pentru pereți cu grosimea de 25 cm.

 

Să presupunem că vom face un zid cu grosimea de 30 cm. Asta înseamnă că va trebui sa punem mortar atât între rânduri cât și pe latura de 30 cm a cărămizii (vezi imaginea de mai jos). Adică, în structura zidului înălțimea și lungimea cărămizii vor fi mai mari cu 1 cm.

 

Astfel, vom calcula volumul cărămizii : 30 cm x 26 cm x 24.8 cm = 0,01922 metri cubi. Acum dacă împarțim 1 mc la volumul cărămizii, vom obține numărul de bucăți dintr-un mc zidărie, adică 52 bucăți.

 

Matematic, volumul cărămizii ar fi: 30 cm x 25 cm x 23.8 cm =0,01785 ceea ce înseamnă ca la un mc de cărămidă vom avea 1 / 0.01785 = 56 bucăți.

Zidarie caramida cu mortar

Trebuie să rețineți că:


- metru cub zidărie = consumul efectiv de cărămizi necesare zidului ținând cont de rosturile de mortar (practic este consumul real, pentru a nu vă rămâne cărămidă în plus)


- metru cub cărămidă = metrul cub matematic, adică este ca și cum am pune cărămidă lângă cărămidă, fără mortar între ele

 

Și acum o poză relevantă pentru cum NU trebuie executată zidăria (este prea mult mortar între cărămizi ceea ce duce la scăderea rezistenței zidului):

Zidarie proasta

 


Comentarii

cypry 16 iul. 2021, 19:44 Raspunde
Cum a-ti impartit 1 mc la volumul unei caramizi de 0,01922 de v-a rezultat 52 de bucati...?
Vezi raspunsurile
Bucur Elena 28 ian. 2020, 10:22 Raspunde
Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa fac un calcul cata caramida imi trebuie la o casa de 13m pe 10m. Caramida sa fie de 25cm/30cm/23.8cm. Asa in mare numai scad ferestre si usi ca o sa imi mai trebuiasca....Multumesc mult de tot
Vezi raspunsurile