Hidroizolația caselor vechi. De ce este indicată și cum se face corect?

Casele vechi au un farmec aparte, impresionând deseori prin detaliile fațadelor, camerele înalte și spațiile vitrate generoase. Însă, oricât de bine întreținute ar fi acestea, în timp, sunt necesare anumite îmbunătățiri pentru a continua să fie niște spații sigure de locuit. Dacă deții o casă mai veche sau intenționezi să achiziționezi una în viitorul apropiat, trebuie să iei în considerare și anumite lucrări ce vor trebui efectuate precum termoizolația și hidroizolația acesteia.
Deși ambele sunt importante, vom trata în articolul de față tema hidroizolației căci umezeala constantă poate provoca daune majore oricărei construcții, nu doar de ordin estetic sau al confortului ci chiar din punct de vedere structural.


De este indicată hidroizolația caselor?

Umezeala în casele mai vechi nu este o noutate. Materialele din care acestea au fost edificate și chiar tehnicile diferă mult față de cele care se folosesc în prezent și, de aceea, există o posibilitate foarte mare de a se confrunta cu infiltrații nedorite. Cu atât mai mult cu cât nu existau materiale pentru hidroizolații. În trecut, clădirile se bazau foarte mult pe utilizarea cărămizilor sau a pereților din beton, completate cu mortar poros ce permitea transferul de umiditate de la exterior la interior mai ușor, ceea ce ducea, inevitabil, la reținerea umezelii în interiorul casei.


Cu toate acestea, nimic nu este mai important decât fundația casei, ce asigură siguranță și stabilitate structurală acesteia. Și, oricât de bine ar fi fost realizată la momentul construcției, aceasta nu a fost hidroizolată. Chiar și cele mai nesemnificative scurgeri de apă pot provoca probleme atât pentru fundație cât și pentru subsol sau beci și casa în ansamblu.
Deși casele au fost construite cu simț de răspundere și baze solide, în timp, orice tip de mortar sau material de etanșare se poate deteriora. Apa are această abilitate de a-și croi drum chiar și prin cele mai dure materiale, lucru care va duce la fisuri, crearea unor găuri și goluri în pereți. De aceea, deși este un proiect destul de amplu, impermeabilizarea construcției tale nu trebuie nici amânată și nici neglijată.

Iată și alte motive pentru care hidroizolația casei vechi ar trebui luată în considerare:
• afectarea structurii casei și a materialelor folosite la construcția acesteia;
• distrugerea traseelor de canalizare, electricitate și nu numai, erodarea acestora;
• afectarea sănătății locatarilor, prin favorizarea apariției igrasiei și mucegaiului;
• afectarea iremediabilă a clădirii.


Citește și despre: 6 motive pentru care ar trebui să îți izolezi locuința


Tipuri de hidroizolații pentru case vechi

hidroizolatie-casa-acoperis

Sursa foto: Freepik.com


Umezeala poate afecta o casă atât prin pătrunderea la subsol/fundație, poate afecta pereții, terasa și chiar acoperișul. Lucrările se pot face toate în același timp sau etapizat, în funcție de disponibilitatea proprietarilor.


Hidroizolație fundație


Cu siguranță este mult mai ușor de realizezi hidroizolația unei case când aceasta este în construcție, deranjul fiind mult mai mic. Însă, casele vechi au deja curtea și spațiul din jurul acesteia amenajate iar hidroizolația fundației este o lucrare destul de amplă dar absolut necesară. Situația este și mai gravă dacă locuința este amplasată într-o zonă cu ploi abundente și sezoane reci prelungite, cu multă umiditate ce pătrunde în pământ, pe lângă soclul casei, afectând fundația.
Pentru hidroizolația fundației se va acționa din exterior, căci doar de acolo există cale de acces, prin săparea pe lângă construcție și realizarea unui șanț suficient de adânc până la baza fundației. Decopertarea fundației permite astfel aplicarea materialelor hidroizolante precum: membrană bituminoasă, polistiren, aditiv plastifiant pentru beton, reductor de apă, mortar hidroizolant și aditivii speciali.
După aplicarea tuturor straturilor necesare se va acoperi cu pământul săpat și se poate trece la reamenajarea spațiului din jurul casei.


Hidroizolație terasă și hidroizolație acoperiș

Terasele și acoperișurile plane sau în ape au nevoie de o hidroizolație corespunzătoare pentru a nu permite apei și umezelii să pătrundă în pereți. Terasele pot fi circulabile sau necirculabile dar ambele au nevoie de o protecție suplimentară în fața intemperiilor. Prin hidroizolații corespunzătoare previi deteriorarea pereților interiori, apariția umezelii excesive ce îți poate provoca probleme respiratorii și reparațiile ce pot fi costisitoare.
Când se are în vedere hidroizolația terasei și hidroizolația acoperișului, se va ține cont de câțiva factori extrem de importanți care pot afecta întreaga lucrare dacă nu sunt urmăriți:
- stratul suport va fi foarte bine curățat înainte de începerea lucrărilor pentru ca materialele hidroizolante să aibă o aderență cât mai bună;
- se va lucra numai cu produse de bună calitate, provenită de la producători certificați și se vor respecta întocmai toate indicațiile acestora;
- lucrările de hidroizolație terasă și hidroizolație acoperiș nu se vor realiza pe o vreme nefavorabilă, în care temperaturile sunt foarte scăzute, aproape de îngheț, când plouă, burnițează sau bate vântul foarte tare.
- În timpul turnării hidroizolației acoperiș nu vor exista întreruperi ale lucrărilor pentru a asigura uniformitate, o aderență bună care să nu fie afectată de condițiile meteo și pentru realizarea unei lucrări calitative.


Citește și despre: Cum izolezi o casă pentru a fi eficientă energetic


Hidroizolație baie

hidroizolatie-baie

Sursa foto: Freepik.com

Zonele din casă în care există o umiditate ridicată, precum baia și bucătăria, pot necesita lucrări de hidroizolații. Mai ales când vine vorba despre zona căzii și a dușului poți remarca apariția igrasiei, a condensului și scurgeri pe la îmbinările dintre faianță și cadă. Umezeala va ajunge în cele din urmă la pereții despărțitori, afectând o suprafață destul de mare. Pentru a evita neplăcerile și eventual inundarea vecinilor, în cazul în care stai la bloc, îți recomandăm să te ocupi de hidroizolația băii.
Mai mult de atât, finisajele se vor desprinde mai ușor de pe pereții umezi iar instalațiile pot avea și ele de suferit. Pentru evitarea multor neplăceri, hidroizolația băii devine o necesitate.

În casele în care deja băile sunt placate cu gresie și faianță lucrările pot fi ușor anevoioase deoarece este esențial ca finisajele să fie îndepărtate. Însă nu este necesar să hidroizolezi baia în totalitate ci doar în zona în care este amplasată cada sau dușul.
După îndepărtarea finisajelor, pereții se vor curăța de praf și grăsimi pentru ca materialele ce vor fi aplicate să aibă o aderență cât mai bună. Tot pentru o mai bună fixare, se va aplica o amorsă specială ce se va lăsa câteva ore să se usuce. Următorul pas constă în aplicarea unui prim strat de hidroizolație, atât pe pereți cât și pe pardoseală, ce poate consta într-o vopsea hidroizolantă sau o membrană hidroizolantă solidă.

Banda de etanșare se aplică la îmbinările pereților și șapei peste care se adaugă un ultim strat de hidroizolație. După uscare se pot aplica gresia și faianța sau orice finisaje sunt dorite împreună cu materiale pentru sigilarea rosturilor.


Hidroizolație pereți interiori

Pentru a asigura un mediu confortabil, pereții interiori au nevoie de puțină grijă precum termoizolarea lor cu polistiren sau vată minerală și hidroizolarea lor, mai ales dacă locuința este amplasată într-o zonă cu ploi abundente și mediu umed. Aerul de la interior poate deveni greu respirabil, pereții se pot înnegri din cauza igrasiei, iar sporii de mucegai pot provoca numeroase probleme respiratorii. Așadar, dincolo de aspectul inestetic al unor pereți pătați și decojiți, intervine ideea de siguranță iar această problemă a umidității pereților trebuie tratată imediat. Pentru hidroizolația pereților se vor îndepărta finisajele existente.

De obicei infiltrațiile apar la îmbinările dintre perete și pardoseală sau perete și tavan iar în primă fază este necesară o evaluare corectă a întregii situații pentru a vedea cât de afectată este întreaga structură. Umezeala și petele provocate de igrasie situate în partea superioară a peretelui poate indica o problemă de hidroizolație terasă sau la acoperiș iar în partea de jos problema poate fi lipsa unei hidroizolații a fundației sau subsolului. Așadar, ar trebui intervenit și în acele zone pentru a te asigura că pe viitor pereții nu vor mai avea de suferit.

Următorul pas constă în uscarea peretelui sau a stratului suport pentru a permite adezivului și materialelor hidroizolante să aibă o bună aderență asupra pereților. Poți apela la folosirea unor ventilatoare, calorifere și dezumidificatoare pentru a grăbi puțin procesul.

Odată remediată această problemă, se poate aplica o emulsie apoasă nanomoleculară ce previne reapariția mucegaiului și ciupercilor. Astfel aceasta, împreună cu hidroizolantul potrivit, va permite pereților să rămână uscați în permanență. Amorsa Isomat Flex-Primer are o dispersie apoasă, pe bază de rășini și este ideală pentru utilizarea pe suprafețele poroase. Se recomandă ca aceasta să fie folosită în combinație cu vopseaua hidroizolantă Isomat Flexicoat pentru o hidroizolație a pereților corectă.

Deși hidroizolația unei casei construită cu ceva timp în urmă poate fi un proces destul de complex, totuși este un pas esențial pentru a crea un microclimat sănătos pentru cei ce trăiesc în spațiul respectiv. Practic, o hidroizolație corectă are grijă atât de sănătatea oamenilor cât și de cea a casei, pereții primind protecția de care au nevoie pentru a rezista timp îndelungat.

Pentru materialele hidroizolante necesare apelează cu încredere la specialiștii de la TehnoConstruct.ro care te vor ghida în privința achiziției acestora și a cantităților necesare pentru ca toate proiectele tale să se bucure de succes!

Comentarii

Articole similare