Ghid pas cu pas pentru instalarea pereților din gips carton

Indiferent dacă lași pe mâna unei echipe de profesioniști sau te decizi să te implici personal în implementarea proiectului de amenajare, cel mai probabil vei constata că sistemul gips carton este unul dintre produsele pe care te vei baza. Prețul accesibil, ușurința montajului, varietatea de situații în care poți folosi plăcile de gips carton, reprezintă doar o mică parte din lista de avantaje oferite de rigips.

Află care sunt avantajele și dezavantajele plăcilor de gips carton cât și ce anume presupune montajul acestora citind acest articol.


Gips carton: avantaje și dezavantaje

Când ești interesat de achiziționarea unui produs sau a unui serviciu, te vei interesa, sau așa ar fi recomandat să faci, în legătură cu beneficiile și dezavantajele pe care le poți obține. În ceea ce privește plăcile de gips carton, avantajele care ar putea să te convingă să alegi acest material sunt următoarele:

1. Ușurința cu care se realizează montajul la care se adaugă faptul că se produce un deranj redus când se lucrează cu plăci gips carton.
2. Fiind structuri autoportante, nu pun presiune suplimentară pe structura de rezistență.
3. Asigură un confort termic dacă se optează pentru izolarea cu un start de vată minerală fixată între perete și placa de gips carton.
4. În funcție de tipul de placă ales, ai posibilitatea să realizezi proiecte și în încăperile unde este prezentă umezeala. Plăcile de gips carton verde sunt cele recomandate pentru băi, bucătării, subsoluri sau zonele din dreptul ferestrelor.
5. Se pot realiza diverse piese de mobilier de genul banchetelor, al polițelor sau barurilor.
6. Se pot obține corecții vizuale ale pereților și tavanului.
7. Placarea cu gips carton asigură o suprafață perfect plană a peretelui sau tavanului.
8. Se pot realiza tavane false din gips carton potrivite pentru sistemul de iluminat încastrat sau pentru sistemul de ventilație.
9. Aplicarea de vopsea se poate face la un timp foarte scurt după montarea peretelui gips carton.
10. Costuri accesibile la achiziționare. Datorită manipulării ușoare, nici costurile în ceea ce privește manopera nu vor fi mari, dar vor varia în funcție de complexitatea lucrării.

La polul opus avantajelor, se situează dezavantajele pe care placarea cu gips carton o presupune. Lista nu este lungă, dar este bine să fii informat și în legătură cu aceste aspecte pe care ți le prezentăm acum:

1. Este un material folosit preponderent în interiorul clădirilor.
2. Plăcile montate pe structură metalică sau de lemn prezintă o rezistență redusă la impact. Prin fixarea cu adeziv a rigipsului, crește rezistența la impact.
3. În lipsa izolării cu vată minerală, peretele gips carton nu asigură o protecție termică și fonică suficiente.
După o analiză a avantajelor și dezavantajelor pe care plăcile de gips carton le au, putem observa că balanța înclină în favoarea avantajelor, motiv pentru care rigipsul este recomandat și folosit de majoritatea constructorilor.


Citește și despre: Cum îți pregătești grădina pentru toamnă. Sfaturi și recomandări practice.


Unde se poate folosi gips cartonul

Sistemele gips carton sunt folosite cu precădere pentru a realiza tavane false în care se poate încastra un sistem de iluminat bazat pe spoturi sau benzi Led sau un sistem de ventilație care să asigure temperatura optimă în interiorul spațiului. Uneori, tavanul fals devine o opțiune doar prin simplul fapt că se dorește o limitare a înălțimii încăperii sau o corecție a stării acestuia din punct de vedere vizual.

Plăcile de gips carton pot fi folosite pe suprafața tavanului pentru a obține scafe sau diverse forme geometrice care să îmbunătățească aspectul acestuia.

O altă întrebuințare a gips cartonului este legată de placarea pereților. Prin această metodă se obțin beneficii multiple legate de faptul că suprafața devine plană complet permițând astfel aplicarea finisajului dorit (vopsea decorativă, tapet, faianță, piatră), se pot masca diverse defecte sau găuri prezente pe pereți, se pot camufla țevile inestetice, se pot crea nișe în pereți sau porțiuni proeminente care să permită expunerea unor piese decorative de genul tablourilor, oglinzilor sau a altor decorațiuni. Dacă aceste nișe sunt prevăzute și cu un sistem de iluminat se obține un efect vizual de impact.

În spațiile umede, cum sunt băile și bucătăriile, se recomandă utilizarea plăcii de gips carton verde datorită rezistenței acesteia la umiditate. Acest sistem gips carton îți permite să realizezi diverse artificii estetice, la fel ca și restul tipurilor de rigips disponibile, cum ar fi construcția unor piese de mobilier de genul unui bar, a unei banchete sau polițe încastrate în nișe sau ieșite din planul peretelui, mascarea conductelor sau a rezervorului vasului de toaletă suspendat. Poți chiar realiza o mască pentru lavoar, de genul unui dulap sau polițe în interiorul unor nișe în zona dușului.

O altă întrebuințare a plăcilor de rigips are legătură cu montarea pereților despărțitori în zonele în care se dorește o delimitare a spațiului. Se recurge la această metodă atât pentru locațiile rezidențiale cât și în cazul construcțiilor publice. Se preferă această metodă de diviziune a unui spațiu datorită rapidității cu care se pune în practică montarea pereților de gips carton. Un alt motiv este reprezentat de faptul că sistemele gips carton sunt autoportante, neaducând o greutate suplimentară asupra structurii de rezistență, iar montarea lor nu afectează podeaua sau tavanul.

Acum că știi câte posibilități îți oferă plăcile de gips carton în proiectul de amenajare, ar fi bine să afli care sunt pașii necesari montajului acestui sistem.


Citește și despre: Cum izolezi o casă pentru a fi eficientă energetic


Etapele montării gips cartonului

placare-gips-carton

Sursa foto: Freepik.com


Placarea cu gips carton se poate realiza prin două metode. Una dintre ele presupune fixarea plăcilor pe o structură metalică sau de lemn, iar a doua metodă se bazează pe lipirea cu un adeziv special direct pe suprafața peretelui. Când se alege varianta prin lipire, este important ca suprafața peretelui să fie curată și dreaptă. În cazul în care se dorește o izolare termică sau fonică a spațiului interior, se recomandă montajul pe structură metalică sau lemn deoarece se poate folosi un strat de vată minerală între perete și placa de rigips.

Înainte de a te apuca de treabă, asigură-te că dispui de materialele și accesoriile necesare lucrării pe care urmează să o pui în practică. Lista trebuie să cuprindă următoarele: plăci de rigips, profile metalice, piese de ancorare și îmbinare, bride, bandă de armare, chit pentru rosturi, șuruburi autofiletante, șuruburi cu diblu din plastic, șuruburi pentru lemn, bandă adezivă, șpaclu, gletieră, glet, fierăstrău pentru gips carton, mașină de găurit, bandă abrazivă sau mașină de șlefuit, flex sau foarfecă (folosit la tăierea profilelor metalice) , ruletă, cuter, autofiletantă, boloboc, nivelă.

Montarea plăcilor de rigips pe suprafața unui perete sau pe tavan, presupune următorii pași:

1. Se realizează un cadru pe suprafața peretelui din profilele metalice dispuse pe orizontală și verticală.
2. Se face semn la fiecare 60cm în partea de jos a cadrului și se montează profilele verticale tăiate la dimensiunea potrivită astfel încât să intre în interiorul cadrului format de profilele care delimitează perimetrul peretelui.
3. Dacă folosești termoizolație din vată minerală acum este momentul în care o aplici fixând-o între două profile verticale.
4. Se fixează plăcile de rigips pe profilele verticale. Plăcile de gips carton se vor tăia la dimensiunile necesare înainte de a se trece la montajul lor pe profilele metalice sau de lemn.
5. Se marchează zonele de pe perete corespunzătoare prizelor sau întrerupătoarelor și se va decupa placa de rigips în funcție de dimensiunea acestora. În cazul placării tavanului, se vor realiza decupajele în funcție de sistemul de iluminat ales.
6. Se acoperă îmbinările dintre plăcile de rigips cu bandă adezivă.
7. Se aplică chitul pentru rosturi folosind un șpaclu, atât la zonele de îmbinare ale plăcilor cât și în locurile în care au fost fixate șuruburile.
8. După uscarea gletului, se va șlefui suprafața cu o bandă abrazivă sau o mașină de șlefuit, operațiune urmată de aplicarea vinaromului, a plăcilor ceramice, a pietrei sau tapetului care vor decora pereții.


În cazul în care alegi să montezi plăcile de gips carton folosind metoda prin lipire, urmează aceste etape:

1. Pe fiecare placă de rigips se aplică adezivul sub forma unor turte cu diametrul de 10cm și grosimea de 2cm, păstrând o distanță de circa 30 de centimetri între ele.
2. Placa de gips carton se aplică pe perete prin presare. Pentru uscarea adezivului este recomandat să lași spații mici libere ( 2mm – între plăci, 5mm – între plăci și tavan, 10mm – între plăcile de rigips și pardoseală) pentru a permite aerului să circule asigurând o bună priză a adezivului.
3. Folosește o nivelă pentru a te asigura că placa este poziționată corect, fără devieri. Dacă acestea există, corectează-le.
4. Așteaptă să se usuce complet adezivul și treci la pasul următor și anume aplicarea chitului pentru rosturi și a benzii de armare.
5. După uscarea chitului, se șlefuiește suprafața lăsând-o pregătită pentru aplicarea vopselei sau a altui tratament decorativ care se poate aplica pe perete.


Dacă scopul tău este să montezi pereți despărțitori din gips carton, află pas cu pas ce trebuie să faci:

1. La nivelul pardoselii se va marca traseul corespunzător montării profilului pe care se vor fixa plăcile de rigips.
2. Profilele se vor acoperi cu bandă de etanșare și se vor fixa de pardoseală și tavan folosind dibluri din plastic.
3. În interiorul cadrului obținut se vor fixa profilele CW prin introducerea lor în interiorul profilelor UW folosite la nivelul pardoselii și al plafonului.
4. Se plachează una dintre fețe cu plăci gips carton. Dacă se dorește izolarea peretelui nou obținut, se va monta vata minerală între profilele metalice sau cele de lemn.
5. Se aplică plăci de rigips și pe partea opusă.
6. Se vor acoperi cu chit spațiile dintre plăci cât și capetele șuruburilor.
7. Peretele de gips carton se va șlefui după uscarea chitului.


În concluzie, cu puțină îndemânare și cu ajutorul materialelor și accesoriilor potrivite pe care le găsești pe siteul nostru www.tehnoconstruct.ro, proiectele de amenajare care implică și utilizarea plăcilor de gips carton nu îți vor ridica probleme. Dacă ne raportăm la preț placă gips carton, acesta va diferi în funcție de dimensiunea plăcii și de tipul acesteia. Alege întotdeauna varianta potrivită proiectului tău pentru a avea garanția reușitei.

Comentarii

Articole similare