Avantajele placării cu gips-carton la interior. Iată de ce anume trebuie să ții cont!

Indiferent că vorbim despre amenajarea locuinței sau a unui spațiu public, vom constata că pe lista materialelor necesare implementării proiectului se situează plăcile de gips carton. Motivul pentru care constructorii și proiectanții aleg acest produs constă în avantajele multiple obținute cu ajutorul plăcilor de gips carton, beneficii despre care vei afla în acest articol.


Ce este sistemul gips-carton?

Descoperit în secolul XX în America, gips-cartonul, numit și rigips, este un material de construcție utilizat la scară largă de constructori și arhitecți. Sistemul gips-carton se obține prin turnarea de gips între două plăci de carton special. Se obține astfel o structură rigidă de tip sandwich care se poate folosi la construcția pereților despărțitori, la placări ale pereților și tavanului, realizarea de tavane false, nișe, polițe sau pereți curbați.
Având multe avantaje, rigipsul se poate întrebuința atât în interiorul construcției cât și la exterior, în funcție de tipul de placă gips-carton ales.


Citește și despre: Izolație interioară sau exterioară pentru un confort maxim?


Tipuri de gips carton

tavan-gips-carton-rigips
Sursa foto: Pexels.com


Magazinele de bricolaj îți pun la dispoziție diverse tipuri de gips carton, în funcție de destinația spațiului în care urmează să folosești acest material. Pentru a facilita alegerea modelului de placă gips carton, s-a ajuns la un consens în ceea ce privește o clasificare a acestora pe culori.

Iată ce poți face cu fiecare tip de placă gips carton în funcție de culoarea acesteia:

  • Plăcile gri - sunt cele mai des întâlnite dintre toate sortimentele de plăci rigips. Gipsul dintre cele două straturi de carton este un ipsos de modelaj. Pentru protecție suplimentară în timpul montajului sau depozitării, aceste plăci de gips carton sunt tratate cu ceară pe suprafața lor exterioară.
  • Plăcile verzi – destinația acestui tip de plăci gips carton o reprezintă spațiile expuse la umezeală, mai exact băile, bucătăriile sau pereții din dreptul ferestrelor. Folosind placa gips carton verde, se înlătură și problema apariției mucegaiului.
  • Plăcile albastre – sunt recomandate în situațiile în care se dorește obținerea unei izolații fonice a spațiului. Caracteristica legată de atenuarea zgomotului se datorează hârtiei folosite, care are puterea de a reține parțial vibrațiile sonore. Pentru un efect de antifonare mai bun se va folosi, între placa de gips carton și perete, un strat de vată minerală.
  • Plăcile roz – caracteristica de bază a acestor plăci constă în rezistența la foc. Majoritatea producătorilor de plăci rigips garantează că gips cartonul ignifug rezistă până la o jumătate de oră la contactul direct cu focul, în caz de incendiu. Este important ca și pasta de îmbinare folosită pentru finisare să aibă rezistență la foc.
  • Plăcile portocalii – sunt cele impermeabile, cu costuri mai mari, care pot fi folosite și la exterior. Unii constructori folosesc plăcile portocalii la placarea pereților unde este poziționat dușul.

Dacă vorbim despre preț placă gips carton, acesta se stabilește în funcție de caracteristicele fiecărui tip de placă conform codului de culoare specificat anterior, cât și în funcție de dimensiuni. Există diferențe de grosime (6,5mm, 9,5mm, 12,5mm, 15mm, 18mm), de lungime (2000mm, 2500mm, 2600mm, 3000mm) cât și de lățime (600mm, 1200mm, 1250mm) când ne raportăm la dimensiunile plăcilor de gips carton. Deoarece manipularea acestora nu este dificilă există posibilitatea ajustării plăcilor la dimensiunile dorite cu ajutorul unui fierăstrău pentru gips carton.


Unde se poate folosi gips cartonul

Nu există restricții în ceea ce privește spațiul în care se alege placarea cu gips carton. În funcție de destinația plăcii, care poate fi ignifugă, flexibilă (utilizată pentru obținerea pereților curbați), perforată (asigură o bună acustică), rezistentă la umezeală sau șocuri (acest gen de plăci rigips sunt tratate cu bariu), gips cartonul este materialul potrivit pentru proiectele care implică modificări sau îmbunătățiri la nivelul pereților și tavanului.

De regulă, placarea cu gips carton se realizează pe un suport metalic sau din lemn, sau prin lipire cu un adeziv special direct pe suprafața de beton, zidărie, cărămidă sau BCA. Este contraindicată aplicarea cu adeziv pe suprafețele din lemn, plastic sau vopsite. Indiferent de varianta aleasă, este necesară folosirea unei paste de îmbinare care să uniformizeze zona de contact dintre plăci.

Pentru proiecte de iluminat care presupun un sistem de spoturi încastrat este necesară realizarea unui tavan fals din gips carton. Aceleași norme se impun și în cazul în care se optează pentru un sistem de ventilație cu grilajul fixat pe tavan. Tavanul fals cu plăci din gips carton este soluția la care se poate apela și în cazul în care se dorește o micșorare a înălțimii unui spațiu.

Plăcile de rigips permit obținerea unor modificări estetice ale pereților. Se pot obține nișe, polițe în interiorul nișelor, pereți arcuiți sau curbați, scafe toate cu scopul de a asigura o notă specială amenajării, cu un minim de efort atât din punct de vedere financiar cât și în ceea ce privește montajul.

Totodată placarea cu gips carton permite camuflarea țevilor, a denivelărilor sau găurilor prezente pe suprafața peretelui sau a tavanului.

În interiorul clădirilor, plăcile de gips carton se pot folosi pe post de pereți despărțitori. Se apelează la această soluție datorită structurii ușoare a plăcilor de rigips care nu vor aduce o greutate mare suplimentară asupra structurii de rezistență a construcției. Montajul rapid și ușor reprezintă un alt motiv pentru care se recurge la această metodă de diviziune a unui spațiu fie el rezidențial sau public.

Citește și despre: Tipuri de polistiren pentru izolația casei. Ce trebuie să știi


Care sunt avantajele gips cartonului?

Când alegem un produs, calitățile acestuia sunt cele care ne influențează decizia în ceea ce privește achiziționarea lui. Avantajele utilizării plăcilor de gips carton în proiectele de amenajare sunt multiple, motiv pentru care ți le prezint în lista următoare, pentru a te convinge singur de beneficiile acestui material:

  • Costuri accesibile la achiziționare și manoperă.
  • Timp redus pentru montaj.
  • Obținerea de suprafețe perfect plane care ulterior pot fi acoperite cu vopsea decorativă, plăci ceramice, piatră sau tapet. Pentru agățarea tablourilor, oglinzilor sau altor decorațiuni de perete se impune utilizarea unor șuruburi suficient de lungi încât prinderea să fie efectuată pe peretele din spatele plăcii de rigips. Astfel se elimină riscul unor accidente cauzate de desprinderea acestor piese de pe perete.
  • Rezistența la șocuri seismice.
  • Nu pun presiune pe structura de rezistență a clădirii, având o greutate redusă și fiind auto portante.
  • Oferă posibilitatea compartimentării rapide a unui spațiu interior, fără a genera un deranj considerabil și fără a contribui la degradarea pardoselii sau a tavanului.
  • Este un produs eco-friendly, care poate fi reciclat fără niciun fel de problemă.
  • Se pot obține forme speciale ale pereților sau tavanului, în funcție de tipul de placă folosit și de forma pe care o poți obține prin decuparea cu un fierăstrău pentru rigips. Plăcile flexibile te ajută să creezi suprafețe curbate, plăcile perforate te ajută atât din punct de vedere al asigurării unei acustici bune a spațiului, cât și din perspectivă estetică.
  • Poate asigura o izolare termică și fonică sporită dacă se alege folosirea unui start de vată minerală între placă și peretele suport.

Permit camuflarea țevilor, conductelor, rezervoarelor vaselor wc suspendate, a sistemului de ventilație montat pe tavan (prin realizarea unui tavan fals). Poți totodată să alegi un sistem de iluminat bazat pe spoturi încastrate în tavan sau benzi Led fixate pe perete sau pe tavan care pot fi vizibile sau protejate de o scafă (realizată din gips carton).


Placarea cu gips carton versus tencuială

Plăcile de gips carton sunt nelipsite din proiectele de amenajare, indiferent de complexitatea acestora. Beneficiile obținute prin folosirea sistemului gips carton au asigurat locul fruntaș al acestui material, în disputa cu metoda tradițională de tencuire a pereților.

Primul punct îl obține placarea cu gips carton în ceea ce privește costurile implicate, care includ pe lângă rigips, accesoriile necesare (profile, șuruburi, adeziv, pastă îmbinare, fierăstrău etc.), cât și punerea în operă. Tencuirea unui perete presupune o muncă mai elaborată, realizată de meșteri instruiți special pentru acest gen de lucrări, deci și costuri pe măsură care vor depăși ca sumă alternativa folosirii placării cu gips carton.

Cu ajutorul plăcilor de rigips se obțin suprafețe perfect plane, lucru care nu este garantat întotdeauna în cazul unui perete tencuit. În plus, timpul de execuție este în favoarea placării cu gips carton, care nu necesită o perioadă de timp necesară uscării suprafeței cum este cazul tencuielii.

Aplicat simplu pe suprafața peretelui, rigipsul nu asigură o bună antifonare, dar acest aspect se poate corecta cu ajutorul unui strat de vată minerală integrat între plăci și peretele suport. Tencuiala oferă o bună izolare fonică, dar din punct de vedere al izolării termice, trece pe locul al doilea comparativ cu metoda de placare bazată pe rigips.

Indiferent de varianta aleasă pentru finisarea pereților interiori – sistemul gips carton sau tencuială, dacă sunt bine realizate de profesioniști si cu materiale de calitate, nu te vei confrunta cu niciun fel de problemă în timp.

Nu uita că poți găsi pe site-ul nostru www.tehnoconstruct.ro diverse tipuri de plăci gips carton cât și accesoriile necesare montajului acestora astfel încât proiectele tale de amenajare să se realizeze cu produse de bună calitate și la prețuri avantajoase.

Comentarii

Articole similare