- Când este indicat să se ude grădina?
- Cum se poate eficientiza procesul de udare a grădinii?
- Avantajele furtunului de grădină
- Avantajele benzilor de irigare
- 7 reguli de care să ții cont atunci când uzi grădina
Sursa foto: Unsplash.com
Irigarea grădinii se face ținând cont de climatul zonei în care se află grădina, de condițiile atmosferice dar și de fiecare plantă în parte deoarece, la fel ca noi, oamenii, și acestea au nevoi diferite.
Un lucru este cert: pentru a avea o producție bogată de fructe, legume sau chiar flori ornamentale, grădina trebuie udată frecvent, fie că se folosește o bandă de picurare sau un furtun de grădină.
Cantitatea perfectă de precipitații este visul oricărui grădinar dar în realitate lucrurile stau diferit. Nicio vară nu seamănă cu alta. Într-o anumită perioadă putem avea parte de suficiente precipitații astfel încât solurile să fie bine irigate în mod natural dar putem avea parte și de perioade secetoase. În această situație, trebuie să intervenim eficient și la timp pentru ca recoltele să nu aibă de suferit.
Când este indicat să se ude grădina?
Cel mai bun moment pentru a uda plantele este dimineața cât este încă răcoare, ajutându-le astfel să se pregătească pentru o zi toridă. Un alt moment potrivit este seara, când razele soarelui nu mai sunt foarte puternice.
Însă, nu toate plantele tolerează foarte bine irigarea seara târziu deoarece frunzele nu se pot usca foarte bine iar acest lucru poate favoriza răspândirea unor ciuperci. Cel mai bun exemplu în acest caz sunt roșiile.
Din acest motiv este indicat să se evite pulverizarea apei pe frunze și să se insiste mai mult pe sol, fie că utilizezi bandă de picurare sau un furtun de apă.
Observă cu atenție tipul de sol pe care îl ai în grădină căci un pământ argilos are un grad ridicat de retenție a apei și tocmai din acest motiv nu este necesară o udare abundentă. Un sol nisipos, în schimb, are nevoie de multă apă pentru că nu o poate stoca.
Cum se poate eficientiza procesul de udare a grădinii?
Uneori poate fi plăcut să stai printre plantele din grădină și să le uzi însă alteori, poate fi o adevărată problemă, mai ales dacă vorbim de grădini generoase pentru care se poate pierde timp prețios. Ce-ar fi dacă ai putea diminua timpul petrecut cu udarea plantelor și ai eficientiza această sarcină?
Înainte de toate trebuie să știi că există mai multe tipuri de irigări precum:
Irigarea la suprafață
In cazul irigării de suprafață, ai nevoie de un furtun de grădină așezat pe pământ ce funcționează cu un sistem de aspersoare. Poziția furtunului pentru apă poate fi modificată în funcție de amplasarea plantelor și de dimensiunea grădinii.
Irigarea subterană
Pentru acest tip de udare a grădinii ai nevoie să apelezi la un specialist în domeniu care poate forma un fel de rețea de multiple conducte îngropate în pământ, cu duzele și aspersoarele necesare. Udarea subterană oferă un aspect plăcut grădinii deoarece aspersoarele ies la suprafață numai în momentul în care se realizează udarea efectivă. În rest, acestea rămân sunt pământ și pot trece neobservate iar aspectul grădinilor nu are de suferit.
Irigarea prin picurare
Eficientă atât pentru tine cât și pentru grădină, irigarea prin sistemul de picurare îți permite să te bucuri de plante bine îngrjite, chiar și atunci când ești plecat de acasă. Pentru acesta ai nevoie de o bandă de picurare sau furtun de picurare, perforat din loc în loc, amplasat la baza solului.
Avantajele furtunului de grădină
Utilizarea furtunului de apă pentru a uda grădina reprezintă cea mai simplă metodă. Ai nevoie de furtunul propriu-zis, accesorii furtun grădină precum robineți și conectori furtun de apă. Dacă nu ai un spațiu prea mare, poți opta pentru un furtun de grădină flexibil, retractabil, ce va ocupa puțin spațiu atunci când este golit de apă.
Cu ajutorul furtunului de apă poți uda grădinile de dimensiuni reduse și poți controla eficient cantitatea de apă utilizată dar și gradul de udare.
Furtunurile de grădină au lungimi și diametre diverse, în funcție de nevoi. Pentru un debit mai ridicat, optează pentru un furtun de apă mai gros însă trebuie să ții cont de faptul că acesta va fi mai dificil de manevrat.
Avantajele benzilor de irigare
Grădinile mari trebuie udate în mod constant și, de aceea, se recomandă o irigare automatizată sau una care să ușureze acest proces precum ar fi irigarea cu benzi de picurare.
Primul pas ce trebuie făcut constă în măsurarea grădinii pentru a achiziționa o bandă de picurare suficient de lungă ce va fi amplasată printre răsaduri, astfel încât să acopere o suprafață cât mai mare pentru a nu rămâne plante neudate.
Cu ajutorul unei benzi de picurare și a accesoriilor necesare te poți bucura de o metodă de picurare controlată.
Avantajele benzii de picurare constău în faptul că nu depui niciun efort pentru a uda grădina, faci economie la apă și ai parte de o irigare eficientă. Timpul petrecut făcând această sarcină este redus considerabil.
7 reguli de care să ții cont atunci când uzi grădina
Sursa foto: Pexels.com
Păstrează un nivelul de umiditate potrivit solului
Lipsa apei poate afecta cultura însă și prea multă apă îi poate dăuna. De aceea, verifică ce tip de sol ai în grădină și identifică tipologia de plante cultivate. Astfel, vei ști exact la ce interval poți face udarea. Este totuși recomandat ca solul să dea semne de uscare înainte de a fi udat din nou căci acest lucru favorizează dezvoltarea rădăcinilor.
Aplică apa gradual
Apa are nevoie de timp pentru a fi absorbită eficient de pământ. Tocmai de aceea poți uda plantele treptat și poți reveni asupra lor, ulterior, cu mai multă apă.
Udă planta în mod egal
Uneori, tindem să turnăm apă doar pe o parte a rădăcinii. Însă pentru a se dezvolta frumos și armonios, o plantă are nevoie ca toată rădăcina să primească apă și să absoarbă nutrienții din sol. Așadar, udă întotdeauna de jur - împrejurul plantei, în mod egal.
Folosește-te de sisteme de irigații automatizate
Acestea nu numai că te ajută să economisești timp dar și bani prin reducerea cantității de apă utilizată. Indiferent de dimensiunea grădinii poți apela la bandă de irigare prin picurare.
Folosește cu încredere apa de ploaie
Apa de ploaie este potrivită pentru udarea grădinii, ce poate fi colectată în butoaie, găleți sau recipiente diverse. Cu ajutorul acesteia reduci substanțial factura la apă.
Udă pomii proaspăt plantați
Plantele proaspăt plantate, precum pomii sau arbuștii, au nevoie la început ca pământul să fie în permanență ud. Mai ales în zilele caniculare, trebuie să te asiguri că umezeala este potrivită.
Evită să folosești apa foarte rece
Cum plantele nu iubesc temperaturile foarte scăzute, nici apa rece nu este pe placul lor. De aceea este indicat să folosești apă cu o temperatură moderată.
Mulți grădinari folosesc o combinație de metode de irigare pentru a satisface toate nevoile plantelor lor. În plus, ceea ce este potrivit pentru o zonă a peisajului, poate să nu funcționeze la fel de bine pentru alta. Udarea clasică, cu ajutorul unui furtun de grădină permite dozarea optimă a apei, în funcție de fiecare tip de plantă. În cazul bandelor de picurare, acestea sunt eficiente, udă plantele în mod uniform și pot fi mutate în funcție de reconfigurarea grădinilor.
Asigură-te că te-ai pregătit pentru noul sezon cu uneltele de grădinărit potrivite, că te-ai decis pentru ce sistem de irigare optezi și că te-ai inspirat în privința pregătirii de primăvară a grădinii tale.
În magazinul Tehnoconstruct găsești accesorii pentru grădină, de la plasă umbrire gard, prelată impermeabilă, pompă stropit, furtun grădină și bandă de picurare și chiar cutii poștale. Ia legătura cu unul dintre consilierii noștri pentru a te îndruma în legătură cu produsele dorite!