De ce sa Vibram Betonul ?
Vibrarea betonului asigura omogenitatea, mareste rezistenta si elimina segregarile !
Scopul principal al vibrarii este eliminarea aerului din beton si cu cat prezenta acestuia va fi mai mica cu atat rezistenta betonului va fi mai mare.
Hai sa facem urmatorul exercitiu de imaginatie. Vezi paharul cu apa de mai jos ? Asa cum se formeaza bule de aer cand torni apa in pahar tot asa se formeaza si cand torni betonul in cofraj. Diferenta este ca apa este un lichid din care bulele de aer se elimina singure iar betonul este mult mai dens iar aceste bule trebuie ajutate sa iasa. Asa este, aici intervine vibratorul de beton.
Nu avem nicio alta garantie ca armatura metalica va fi complet acoperita de beton, fara a avea bule de aer de jur-imprejur.
Atentie ! Ciocanirea cofrajului in exterior nu vibreaza betonul. Este necesara vibrarea interioara pentru a evita formarea de goluri si segregari ! Ciocanirea exterioara a cofrajului este o masura buna pentru a verifica gradul de umplere a stalpilor si diafragmelor (pana nu mai suna a gol).
Caramida : metru cub zidarie vs. metru cub matematic
Daca v-ati interesat de caramida, fie pentru achizitie, fie pentru o simpla comparatie cu BCA-ul cel mai probabil ati auzit expresia “metru cub de zidarie” si vi s-a comunicat pretul pentru mc zidarie.
Trebuie sa retineti ca tot ce inseamna caramida se cumpara si se vinde la bucata, adica pe factura veti avea trecuta caramida cu numar de bucati si pret pe bucata. Pretul pe metru cub la caramida a aparut din nevoia de comparatie a preturilor intre caramida si BCA.
Metrul cub de zidarie nu este acelasi lucru cu metrul cub de caramida, acesta din urma fiind metrul cub matematic. De ce ? Pentru ca metrul cub de zidarie reprezinta consumul efectiv de caramida pentru zidul respectiv, tinand cont de rosturile de mortar. (conform normativelor trebuie avut in vedere un rost de mortar de 1,2 cm care prin comprimare sa ajunga la 1 cm).
Este important ca atunci cand comparati modele diferite de caramida sa comparati in aceeasi unitate de masura (cel mai corect este sa comparati pretul pe bucata si apoi pretul pe metru cub zidarie). Am tot auzit in ultimul timp solicitari de preturi pe palet …foarte gresit pentru ca datorita numarului mare de modele de caramida si ambalarea se face diferit, iar paletii pot contine cantitati mai mici sau mai mari de caramida.
Cum se calculeaza de regula numarul de bucati dintr-un metru cub de zidarie ?
Voi lua ca exemplu un model destul de folosit de caramida : bloc ceramic 300x250x238 mm (Lungime = 30 cm ; Latime = 25 cm; Inaltime = 23,8 cm) care poate fi folosit atat pentru pereti cu grosimea de 30 cm cat si pentru pereti cu grosimea de 25 cm.
Sa presupunem ca vom face un zid cu grosimea de 30 cm. Asta inseamna ca va trebui sa punem mortar atat intre randuri cat si pe latura de 30 cm a caramizii (vezi imaginea de mai jos). Asta inseamna ca in structura zidului inaltimea si latimea peretelui vor fi mai mari cu 1 cm.
Astfel, vom calcula volumul caramizii : 31 cm x 25 cm x 24.8 cm = 0,01922 metri cubi. Acum daca impartim 1 mc la volumul caramizii, vom obtine numarul de bucati dintr-un mc zidarie, adica 52 bucati.
Matematic, volumul caramizii ar fi: 30 cm x 25 cm x 23.8 cm =0,01785 ceea ce inseamna ca la un mc de caramida vom avea 1 / 0.01785 = 56 bucati.
Trebuie sa retineti ca :
- metru cub zidarie = consumul efectiv de caramizi necesare zidului tinand cont de rosturile de mortar
- metru cub caramida = metrul cub matematic, adica este ca si cum am pune caramida langa caramida, fara mortar intre ele
Si acum o poza releventa pentru cum NU trebuie executata zidaria (este prea mult mortar intre caramizi ceea ce duce la scaderea rezistentei zidului):
Cartea tehnica a constructiei
Atunci cand ne nastem, parintii nostri ne inregistreaza la evidenta populatiei si vom avea un certificat de nastere, iar mai tarziu in viata vom avea un buletin de identitate. Vom intra in randul populatiei cu o identitate.
Asta este si cartea tehnica a constructiei, o identitate a acesteia.
In momentul in care ne hotaram sa cumparam o casa / un apartament este foarte bine sa cunoastem cine este investitorul, cine este proiectantul, cine este constructorul, cine sunt inspectorii proiectului/executiei. Toate aceste persoane semneaza pentru calitatea si conformitatea proiectarii/executiei. De ce ? Pentru SIGURANTA noastra. Este o siguranta in plus ca nu aruncam banii pe fereastra si daca “Doamne Fereste” se intampla vreo catastrofa si respectiva cladire va avea probleme de structura, toti cei care si-au dat acordul pentru conformitatea constructiei vor fi raspunzatori, altfel…singurii vinovati vom fi noi, cumparatorii de buna credinta care ispititi de pret si de alte bonusuri nu am mai avut o judecata ferma in privinta achizitiei pe termen lung. Da, stiu ca marea majoritatea a cumparatorilor este incantata de ceea ce vede, de culoare, de finisaje interioare/exterioare, de pozitionare, dar… finisajele le vei schimba in urmatorii 5-10 ani (vor fi la moda alte modele de gresie-faianta, parchet, etc.) pe cand structura (beton, otel beton, zidarie) va fi aceeasi. Pe masura ce imbatranim vom avea optiunea operatiilor estetice pentru a ne schimba aspectul, dar corpul nostru (sistem osos, organe interne etc.) va avea aceeasi varsta si nu vom mai putea face nimic sa dam timpul inapoi. Da, ok…o sa ziceti ca o cladire se poate demola si reconstrui sau se poate consolida, dar sa fim seriosi…. care sunt costurile de timp si bani, cine le va suporta si de ce sa ajungem aici cand putem deschide ochii mai mari inca de la inceput ?
Bun, si acum concret : ce contine cartea tehnica ?
- fisa de date sintetice (denumirea si localizarea obiectivului, investitorul, delegatii investitorului cu sarcini de verificare a calitatii, proiectantul, verificatorul de proiect atestat, executantul, experti tehnici atestati care sa verifice calitatea si comportarea constructiei, comisia de receptie la terminarea lucrarilor, comisia de receptie finala)
- toate documentele privind proiectarea (amplasament, avize de specialitate, detalii de executie pentru structura de rezistenta, scheme de instalatii, caiete de sarcini privind executia lucrarilor)
- toate documentele privind executia (autorizatia de constructie, rezultatele incercarilor materialelor folosite, certificate de calitate, condica de betoane, procese verbale pentru lucrari ascunse, note de constatare ale organelor de control, dispozitii de santier, procese verbale ale terenului de fundare, a fundatiilor si structurilor de rezistenta si ale fazelor determinante, expertize tehnice)
- toate documentele privind receptia (procese-verbale de receptie)
Lista completa de documente o puteti gasi urmand link-ul de AICI.
Un lucru foarte important este ca pentru cladirile de locuit cu pana la doua niveluri, pentru anexele gospodaresti cat si pentru constructiile de mica importanta (garduri, cabine poarta etc.), cartea tehnica a constructiei se va rezuma doar la autorizatia de construire, procesele-verbale de receptie de la terminarea lucrarilor si procesul-verbal final. Un numar destul de mare de constructii se incadreaza aici si cei mai multi dezvoltatori va vor spune asta, dar sfatul meu este sa cereti documente suplimentare care sa ateste calitatea structurii.
Cartea tehnica a constructiei se va pastra pe toata durata de viata a constructiei, pana la demolare.
La schimbarea proprietarului, cartea tehnica a constructiei va fi predata noului proprietar.