BCA-ul este un material de construcții extrem de apreciat datorită caracteristicilor sale, proprietățile acestuia fiind deseori puse în balanță alături de cele ale cărămizii. Din acest motiv, înainte de a începe un proiect, multe persoane sunt indecise și nu știu exact ce să aleagă între BCA sau cărămidă. În articolul de față vom discuta pe larg despre BCA, despre lucrurile pe care trebuie să le descoperi înainte de a te apuca de construcția în sine, pentru a fi sigur că decizia luată este una potrivită.
Cum a fost inventat BCA-ul?
Acesta a fost inventat în anul 1920 de către arhitectul suedez, pe numele său Johan Axel Eriksson care a dorit să creeze un material prefabricat care să întrunească aproape toate caracteristicile clasicei cărămizi, fiind însă mult mai ușor, mai ieftin și mai spornic la construit, datorită dimensiunilor generoase ale blocurilor de BCA.
Impactul asupra mediului este foarte mic, încă de la etapa de fabricare și până la momentul în care acesta se transformă în deșeuri, iar un alt aspect foarte important constă în faptul că în timpul transportului se înregistrează emisii mai puține de CO2, datorită greutății reduse al acestuia. În plus, BCA-ul este un produs reciclabil ceea ce îl face potrivit pentru cei ce își doresc să locuiască în case mai sănătoase și prietenoase cu natura.
Cum se fabrică blocurile de BCA
La baza blocurilor de BCA stau câteva ingrediente simple precum nisip, ciment, apă, ghips și var și un agent de expandare care poate fi aluminiu, ce ajută la obținerea structurii poroase a acestuia și la obținerea golurilor de aer. Acestea sunt supuse presiunii și temperaturilor ridicate în autoclavă. De aici venindu-i și numele de BETON CELULAR AUTOCLAVIZAT.
BCA-ul se produce și sub formă de panouri, panouri pentru acoperiș, buiandrugi și nu numai pentru a oferi o mai mare flexibilitate și ușurință la construcție.
Citește și despre: Cât BCA intră la o cameră de 4 pe 4?
Utilizarea blocurilor de BCA
Sursa foto: Freepik.com
Betonul celular autoclavizat este folosit în principal în construcții pentru realizarea de pereți interiori și exteriori, plafoane și acoperișuri, precum și pentru izolarea termică și fonică a clădirilor. De asemenea, poate fi utilizat pentru construcția de mobilier și produse decorative. Blocurile de BCA pot fi folosite numai împreună cu betonul armat, pentru a oferi rezistența de care are nevoie. Spre deosebire de cărămidă care poate fi lăsată ca atare, netencuită, zidăria BCA necesită tencuire și ulterior vopsire deoarece acesta se macină în timp dacă nu este protejată cu un strat suplimentar.
De când a intrat pe piața din România, BCA-ul este un produs des întâlnit pe șantiere, indiferent de dimensiunea acestora, datorită faptului că se poate transporta și utiliza cu ușurință. În plus, poate fi tăiat și ajustat pe șantier cu unelte obișnuite, precum fierăstrăul, acest lucru oferind muncitorilor posibilitatea de a-și ajusta materialele după dorință.
Avantajele betonului celular autoclavizat sunt:
• Greutatea redusă (400 ± 50 kg/m3), ceea ce îl face ușor de manipulat și transportat.
• Rezistența termică bună, făcându-l ideal pentru construcții ce necesită izolare termică. În unele situații, izolarea suplimentară cu vată minerală sau polistiren nici nu mai este necesară, BCA-ul izolând foarte bine. Un perete din BCA, comparativ cu unul din cărămidă, are un coeficient de izolație mai bun cu peste 30%.
• Rezistența mare la foc, fiind astfel potrivit pentru clădiri cu risc ridicat de incendiu.
• Ușurința la tăiere, redimensionare și prelucrare, ceea ce îl face ideal pentru aplicații personalizate.
• Permite pereților să respire, astfel este diminuat riscul apariției igrasiei și a mucegaiului, scăzând gradul de umiditate de la interior.
• Durată mare de viață. În condiții normale, fără diferențe bruște de temperatură sau alți factori externi care ar putea să o afecteze, zidăria BCA poate rezista și până la 50 de ani.
Printre atâtea avantaje ale BCA-ului, amintim totuși și câteva puncte mai puțin forte ale acestuia:
• Ușurința la zgâriere și deteriorare, ceea ce îl face mai puțin rezistent la uzură în condiții meteo extreme.
• Ușurința la deformare, ceea ce îl face mai puțin potrivit pentru aplicații cu solicitări mecanice mari.
• Blocurile BCA au o rezistență mecanică moderată, dar poate fi îmbunătățit prin adăugarea de fibră sau alte materiale ce întăresc zidăria BCA. Acesta se comportă bine în timp, dar poate fi afectat de umiditate și variații de temperatură.
• Tocmai pentru că blocurile BCA au dimensiuni generoase, de cele mai multe ori acestea trebuie tăiate direct pe șantier, pentru a umple toate golurile din zidăria BCA. Astfel pot avea loc pierderi semnificative de materiale, aspect care se traduce simplu prin costuri mai ridicate.
Citește și despre: Importanța fier betonului în construcții. Avantaje și utilizare
Deși BCA-ul este un material de construcții cu care se lucrează foarte ușor, este esențial să menționăm că, pentru a avea o aderență foarte bună între blocuri, nu se folosește orice tip de mortar, ci unul special pentru BCA. De aceea, este foarte important ca atunci când te decizi să îți ridici o casă sau un alt gen de construcție din blocuri de BCA să lucrezi cu oamenii potriviți care știu cum, cât și cum să folosească materialele. Acest lucru te va salva de apariția unor eventuale neplăceri sau hibe în construcții pe viitor. Blocurile BCA se lipesc între ele cu ușurință, însă numai cu un mortar special pentru BCA care se aplică doar în anumite condiții de temperatură. Recomandarea noastră este ca întotdeauna să achiziționezi materialele de construcții numai de la furnizori de încredere, precum TehnoConstruct.ro care dispun de stocuri suficiente, lucrează cu producători renumiți dar asigură și păstrarea materialelor în depozite închise, ferite de umiditate și ciclurile de îngheț-dezgheț care le poate afecta integritatea.
Plăcile și blocurile de BCA se vor păstra în spații uscate, ferite de intemperii și ploi pentru ca apa să nu pătrundă în ele. Indiferent de câte niveluri are o construcție, blocurile din BCA se vor folosi numai în combinație cu stâlpi din beton armat. Altfel, BCA-ul nu are rezistența necesară pentru a susține greutatea clădirii.
În concluzie, betonul celular autoclavizat este un material versatil și eficient din punct de vedere energetic, cu avantaje și dezavantaje specifice. Este important să se ia în considerare aceste aspecte atunci când se alege materialul pentru o anumită aplicație.
Te așteptăm pe TehnoConstruct.ro cu materiale de construcții de calitate, BCA preț avantajos și chiar unelte necesare pentru construcții. Astfel, știi că echipa cu care lucrezi are întotdeauna la îndemână tot ce îi trebuie, fără să se piardă timpul atât de important pe șantier.
Comentarii