- De ce este indicat să îți izolezi casa
- Ce este polistirenul și domeniile în care este utilizat
- Tipuri de polistiren și proprietățile acestuia
- Care sunt etapele de lucru pentru placarea cu polistiren
Sursa foto: Pexels.com
Indiferent de tipul de material din care este construită casa ta, aceasta va avea nevoie, la un moment dat, de o izolație, atât interioară cât și exterioară, pentru a-ți oferi confortul termic de care ai atâta nevoie.
Însă piața abundă de materiale izolatoare precum polistiren expandat, polistiren extrudat, vată bazaltică iar întregul proces de selectare a materialului ideal pentru tine poate fi dificil. Dacă încă nu știi ce tip de izolație ți s-ar potrivi, care sunt materialele de care ai nevoie și de unde să le achiziționezi, îți oferim un mic ghid practic care, sperăm noi, îți va răspunde la multe dintre întrebări.
De ce este indicat să îți izolezi casa
Tuturor ne place să avem o casă în care iarna să fie cald și o atmosferă plăcută iar vara temperaturile să fie mai scăzute, pentru a ne bucura de un spațiu răcoros. Deși în anotimpul rece poți da căldura mai tare la centrală sau sobă, iar vara poți sta în permanență cu aparatul de aer condiționat deschis, aceste acțiuni se vor reflecta cu siguranță în facturile de electricitate.
Așadar, este recomandat să ne izolăm casele pentru a ne bucura de o temperatură optimă la interior indiferent de câte grade sunt afară, de sezon și condițiile meteo și, totodată, de a face economie la facturile de curent. Prin izolarea caselor, consumăm mai puțin combustibil, ceea ce este mai bine și pentru mediul înconjurător. În plus, o izolație corespunzătoare cu polistiren protejează atât fundația casei cât și pereții acesteia, ferindu-i de umezeală.
Izolația unei case reduce semnificativ gradul de umezeală de la interior, împiedicând apariția igrasiei și a mucegaiului și îmbunătățește aspectul exterior al unei case.
În plus, polistirenul aplicat pe pereți izolează fonic foarte bine, astfel zgomotele din afară sunt reduse semnificativ, proprietarii bucurându-se de liniște.
Se poate realiza o izolație la exterior dar și la interior. Izolația exterioară a casei este de preferat deoarece poți folosi un material precum polistirenul expandat care, cu cât este mai gros, cu atât este mai eficient, adica la o grosime mai mare, avand aceeasi conductivitate termica, vom avea o Rezistenta termica (R) mult mai mare (de exemplu, pentru o izolatie de 10 cm, R = aprox 2,6 – 2,9, iar la o izolatie de 15 cm, R este aprox 4 mpK/W). Izolarea pereților interiori este necesară mai ales în situațiile în care nu ai voie să modifici exteriorul casei, din motive arhitecturale, spre exemplu. Izolarea pereților la interior au dezavantajul de a lua câțiva centimetri din suprafața camerelor si chiar daca izolează bine din punct de vedere fonic, nu este recomandata.
Ce este polistirenul și domeniile în care este utilizat
Polistirenul este un material extrem de versatil, folosit în diferite industrii, nu doar în construcții. Spre exemplu, din polistiren sunt realizate tăvile și caserolele în care se depozitează și se transportă alimentele iar acest lucru înseamnă că este un material sigur, ce nu dăunează sănătății oamenilor, nici măcar atunci când acesta intră în contact cu mâncarea lor.
Datorită faptului că este un material ușor, dens și rezistent, polistirenul este folosit cu succes și în industria auto, la fabricarea unor elemente ale caroseriilor precum aripi, capotă, pavilioane și nu numai.
În domeniul medical și farmaceutic, polistirenul este utilizat foarte mult, mai ales pentru ambalajele medicamentelor, pentru diferite dispozitive medicale și pompe.
În construcții, polistirenul se folosește cu precădere la izolarea pereților interiori și exteriori, a podelelor, a tavanelor, a stâlpilor și grinzilor, ferindu-le de umezeală, oferind elasticitate pereților și asigurând o temperatură constantă și plăcută la interior. Însă, polistirenul se folosește și pentru realizarea profilurilor decorative, a plăcilor decorative, a brâurilor și bordurilor și nu numai. Acestea sunt albe inițial și pot fi vopsite în orice culoare, oferind flexibilitate utilizatorului. În plus, sunt ușor de tăiat și îmbinat, dar și de aplicat pe perete, cu un simplu adeziv special.
Citește și despre: De ce să alegi cărămida Klinker pentru fațada casei
Tipuri de polistiren și proprietățile acestuia
Polistirenul este apreciat în domeniul construcțiilor pentru proprietățile sale de bun izolator dar și pentru prețul avantajos. Acesta se împarte în trei mari categorii: polistiren expandat, polistiren extrudat și polistiren grafitat.
Polistiren expandat EPS
Polistirenul expandat EPS este disponibil sub formă de plăci de diferite grosimi, în funcție de necesitățile fiecăruia și are culoarea albă. Polistirenul expandat este folosit la placarea pereților exteriori, dar și la interior, cum ar fi mansarda sau acoperișul. Avantajul polistirenului este că acesta nu încarcă mult pereții, fiind un material foarte ușor și nu afectează structura de rezistență a casei, nici chiar dacă aceasta este una mai veche. Polistirenul expandat EPS are o structură cu pori deschiși, permite pereților să respire, împiedicând apariția condensului, a igrasiei și mucegaiului. Acest tip de material nu este afectat de apă, fiind impermeabil (polistirenul expandat cu densitate mai mare).
Polistiren extrudat XPS
Polistirenul extrudat XPS are o duritate mai mare spre deosebire de cel expandat, fiind rezistent la șocuri, intemperii și condiții meteo dificile, este impermeabil și din aceste motive este preferat pentru izolarea soclurilor, a fundațiilor, a subsolurilor și acoperișurilor. Astfel, acesta protejează construcțiile de efectele neplăcute pe care apa le poate avea precum coroziunea, umezeala ce poate provoca mucegai, igrasie și nu numai.
Cu cât densitatea polistirenului extrudat XPS este mai mare, cu atât acesta va fi mai rezistent la șocuri. Pentru rezistența sa deosebită a devenit utilizat la scară largă pentru șapele de beton ce au o greutate considerabilă.
Polistiren grafitat
Polistirenul grafitat are în compoziția sa grafit, care contribuie la o izolare termică și fonică mult mai bună. Este un tip de polistiren care este utilizat mai mult la casele pasive, având și dezavantajul unui preț mai mare. Însă, polistirenul expandat grafitat este elastic, având o flexibilitate bună și un termen de valabilitate nelimitat, atâta timp cât nu este expus direct la razele soarelui.
Polistirenul grafitat se folosește la termoizolarea pereților exteriori, interiori, a diferitelor tipuri de fațade tencuite, la izolarea pardoselilor, de lemn, încălzite, a acoperișurilor și a spațiilor frigorifice.
Care sunt etapele de lucru pentru placarea cu polistiren
Este foarte important ca, înainte de a începe să montezi polistirenul, să te asiguri că suprafața este curată si uscata. Se poate folosi o perie cu care să se îndepărteze praful și alte tipuri de depuneri sau impurități. Asigură-te că nu există urme de grăsime, pentru ca adezivul să aibă o aderență bună pe suprafață.
Al doilea pas este montarea pe perete a profilului de soclu. Practic de acolo în sus se va începe placarea cu polistirenul expandat. De aceea, profilul trebuie să fie bine fixat și drept.
Se aplică adeziv polistiren pe fiecare placă în parte, pe întreaga suprafață a plăcii și se lipsește de perete. Astfel te asiguri că adezivul va avea o suprafață de contact cât mai mare deoarece nu este suficient să aplici adezivul doar pe colțuri sau laterale.
Există zone precum cele de îmbinare ale plăcilor de polistiren care vor rămâne neacoperite. Pentru a le acoperi se vor folosi fâșii sau ștraifuri de polistiren sau spumă poliuretanică.
În general este bine să se aștepte câteva ore, chiar până la 24 de ore, înainte de a fixa plăcile cu dibluri de polistiren. Alegerea diblurilor se va face în funcție de grosimea plăcii de polistiren dar și de materialul din care este realizat peretele (cărămidă, BCA, beton, lemn). Diblurile trebuie sa prinda min. 6-7 cm in zidarie/beton sau 2-4 cm in lemn/OSB (adica pentru un polistiren cu grosimea de 10 cm vom alege dibluri de min 16 cm sau suruburi de 12-14 cm pentru montajul pe lemn).
După montare și fixare, plăcile polistiren expandat pot fi acoperite cu masă de șpaclu și plasă armare, urmate fiind de aplicarea unui strat de tencuială decorativă, vopsea lavabila pentru exterior sau tinci..
Poți apela la un termosistem polistiren complet ce îți va ușura munca. Acesta conține polistiren expandat, adeziv polistiren, plasă fibră de sticlă, dibluri PVC și colțare PVC.
Citește și despre: Importanța fier betonului în construcții. Avantaje și utilizare
Ce trebuie să iei în calcul când izolezi casa pe exterior
Bineînțeles, pe piață există și alte tipuri de materiale pentru termoizolații și izolații fonice, precum vata minerală, spuma poliuretanică și nu numai. Materialul ales pentru izolarea casei la exterior, mai ales pentru hidroizolații, se va face ținând cont de tipul construcției, fiind foarte important dacă aceasta are pivniță, subsol, demisol sau parter înalt.
Alți factori de luat în calcul sunt: tipologia solului, dacă este mlăștinos, ușor inundabil dar și locul în care este amplasată construcția (dacă se află situată pe un deal sau în vale), condițiile climatice și materialele din care este realizată casa.
Când vine vorba despre construcția sau renovarea unei locuințe, niciodată lucrurile nu sunt simple. Însă, realizate corect și folosind materiale de construcție de calitate, te vei putea bucura de un cămin confortabil zeci de ani. Pentru ajutor în privința alegerii materialelor de construcții necesare, te așteptăm să contactezi consilierii noștri, de la TehnoConstruct.ro a căror experiență se va dovedi folositoare pentru proiectele tale!
În portofoliul magazinului nostru găsești materiale de construcții, lemn construcții, beton și agregate, cărămidă și BCA, cărămidă aparentă și nu numai.
Citește și despre: Cele 7 beneficii ale vatei bazaltice Rockwool
Comentarii