Pentru lucrările de amenajare sau reamenajare este importantă atenția pe care o dai materialelor pe care le alegi pentru realizarea proiectului în care ești implicat. Produsele potrivite, de calitate și adaptate fiecărei etape a procesului de amenajare sunt strâns corelate cu profesionalismul și priceperea echipei însărcinate cu munca pe șantier.
În cazul unor lucrări cu un grad de dificultate mediu sau redus, poți chiar tu să preiei operațiunea de amenajare. Una dintre etapele peste care nu poți sări, mai ales în cazul unei case noi, este legată de șapa autonivelantă.
Când ai nevoie de șapă autonivelantă
Șapa autonivelantă este un produs ce se prezintă sub forma unei pulberi fine, care se comercializează la saci de 25 sau 40 de kilograme, având în compoziție ciment amestecat cu nisipuri, minerale și diverși aditivi. Combinată cu cantitatea optimă de apă – care este specificată de producător, se va obține o pastă fină, ușor lichidă.
Rolul șapei autonivelante constă în asigurarea unui strat suport lipsit de imperfecțiuni, uniform și rezistent la șocuri, peste care să se poată instala tipul de pardoseală dorit: parchet, gresie, piatră naturală, linoleum, mochetă, covor PVC. Șapa autonivelantă pentru interior se aplică peste placa de beton sau peste șapa de egalizare, dar nu înainte de a trata suprafața cu o amorsă. Pentru spațiile exterioare, se poate nivela suprafața unei terase, a unui balcon sau alei cu ajutorul șapei autonivelante pentru exterior.
În cazul în care ai optat pentru un sistem de încălzire prin pardoseală, șapa autonivelantă pentru pardoseli încălzite, poate fi folosită cu succes, atâta timp cât se respectă instrucțiunile recomandate de producător.
Citește și despre: Țigla ceramică, pentru case bine acoperite și protejate
Ce trebuie să știi despre aplicarea șapei autonivelante
Sursa foto: Freepik.com
Procesul de aplicare al șapei autonivelante nu ar trebui să îți dea bătăi de cap în cazul în care ai luat hotărârea de a te ocupa singur de acest aspect, fără a apela la meșteri. Scutești costurile pentru manoperă, dar în cazul în care nu respecți cu strictețe recomandările producătorului în legătură cu raportul dintre cantitatea pulberii din sac și necesarul de apă, proiectul tău va fi compromis. Totodată, trebuie să ții cont de condițiile de temperatură necesare aplicării șapei autonivelante. Asigură-te că lucrezi într-un climat în care temperatura nu coboară sub 5 grade Celsius, dar nici nu depășește 30 grade Celsius.
Șapa autonivelantă pentru interior, dar și șapa autonivelantă pentru exterior se pot turna într-un strat de diverse grosimi, care de regulă este menționat pe ambalaj. În funcție de grosimea stratului, șapa autonivelantă va avea nevoie de un timp de uscare diferit. Astfel, pentru un strat cu grosimea de 2-3mm, sunt necesare circa 24 de ore pentru uscare completă, iar pentru stratul de 10mm grosime, timpul de așteptare pentru uscare poate ajunge la o săptămână. Este important să respecți uscarea completă a șapei autonivelante înainte de aplicarea pardoselii dorite.
Citește și despre: Avantajele placării cu gips-carton la interior. Iată de ce anume trebuie să ții cont!
Temperatura ambientală și umiditatea aerului sunt factori ce influențează rapiditatea procesului de uscare al șapei autonivelante. Dacă ai aplicat acest produs la exterior, asigură-te că va fi ferit de razele directe ale soarelui cât și de precipitații, până la uscarea completă.
Iată ce trebuie să faci pas cu pas când aplici șapa autonivelantă:
1. Asigură-te că stratul suport este rezistent, fără fisuri și nu prezintă infiltrații;
2. Curăță stratul suport folosind o mătură, un aspirator sau un aparat cu jet de aer sub presiune. Îndepărtează orice urmă de grăsimi sau ulei;
3. Aplică stratul de amorsă cu ajutorul unui trafalet sau al bidinelei. Așteaptă minim 30 de minute până treci la aplicarea șapei autonivelante;
4. Prepară șapa autonivelantă respectând cu strictețe recomandările producătorului menționate pe sac. Vei avea nevoie de o găleată, apă curată și un mixer electric pentru omogenizarea amestecului. Pune cantitatea de apă specificată în instrucțiunile de pe sac în găleată și toarnă peste aceasta tot conținutul de pulbere din sac. Amestecă cu mixerul electric, asigurându-te că nu există cocoloașe sau bule de aer. Lasă amestecul obținut să se odihnească pentru câteva minute (2-10 minute) și mixează din nou;
5. Toarnă amestecul obținut direct din găleată în fâșii de aproximativ 30 de centimetri. Folosește o gletieră zimțată pentru a împrăștia și nivela pasta într-un strat cu grosimea de 2-10mm sau mai mult, dacă este cazul;
6. Folosește un trafalet cu țepi pentru a îndepărta bulele de aer din șapa autonivelantă. Dacă este nevoie, se va turna și al doilea strat, dar numai după uscarea completă a primului.
7. Așteaptă să se usuce complet șapa autonivelantă înainte de a monta tipul de pardoseală dorit. Este nevoie de un timp de așteptare care poate varia de la o zi până la o săptămână. Lipsa uscării complete a șapei autonivelante va produce fisuri, care vor afecta stratul de uzură reprezentat de materialul ales de tine pentru acoperirea pardoselii.
Etapele necesare montării unei șape autonivelante sunt aceleași, indiferent că vorbim despre o construcție nouă sau o locuință care trece printr-un proces de reamenajare. În cazul construcțiilor noi, șapa autonivelantă va avea ca suport placa de beton sau o șapă de egalizare. Este posibil ca la o locuință veche să fie necesară înlocuirea șapei existente dacă aceasta se prezintă într-o stare precară. Astfel după îndepărtarea acesteia, se vor urma pașii menționați anterior necesari aplicării corecte a șapei autonivelante.
Un proces de reamenajare poate include și schimbarea pardoselii din locuință. Dacă te sperie gândul unei munci solicitante care presupune îndepărtarea stratului de gresie din anumite spații, află că este posibil să torni șapă autonivelantă peste acest suport, respectând aceleași etape ca și în situația unui strat suport din placă de beton. Trebuie totuși să iei în considerare faptul că se va ridica nivelul camerei. Este important ca la aplicarea amorsei să insiști în zona rosturilor. Totodată, ar fi indicat ca stratul șapei auotnivelante să aibă o grosime de 4-5mm.
Dacă vorbim de preț șapă autonivelantă, prețul unui sac de 25 kilograme pornește de la 50-60 de lei, în funcție de producător și de comerciantul care îl pune la vânzare. Necesarul de materie primă se calculează în funcție de suprafața pe care urmează să fie turnată șapa, cât și în raport cu grosimea stratului aplicat.
În vederea realizării proiectului tău care constă în aplicarea șapei autonivelante, ai nevoie de materiale de calitate și de scule adecvate punerii în operă a întregului procedeu. La TehnoConstruct.ro punem accent pe două aspecte: calitatea produselor oferite clienților noștri, alegând furnizori de top – Baumit, Isomat, Mapei etc. și prețurile accesibile care te vor ajuta să te încadrezi în bugetul stabilit.
Comentarii