Placa Tego și placa OSB. La ce se folosește fiecare

Lemnul este o componentă nelipsită din aproape orice proiect de construcții iar acesta datorită versatilității sale. Lemnul se regăsește sub o mulțime de forme, de la plăci OSB, la plăci Tego, lemn galben pentru cofrare și nu numai, fiecare având roluri bine stabilite. Vom discuta în materialul de față despre placa Tego și placa OSB, două tipuri de plăci din lemn compozit utilizate în construcții și alte proiecte de design și reamenajare și vom aborda caracteristicile fiecăreia, punctele forte și cele mai slabe, detaliind unde se pot folosi fiecare. 


Ce este placa TEGO și la ce se folosește

placaj-tego

Placa Tego, cunoscută și sub denumirea de placaj fenolic, este o placă fabricată dintr-un material compozit rezistent la apă, compus dintr-un miez de lemn și un strat superior de rășină fenolică. Această placă este folosită în special în construcții pentru realizarea scheletelor de cofraj pentru beton. Placa Tego este foarte apreciată datorită rezistenței sale la apă și la uzură, ce o face ideală pentru utilizarea în construcții. Grație stratului său mai lucios, betonul nu aderă la lemn și, folosită în condiții normale, placa Tego are avantajul că poate fi reutilizată de mai multe ori. Acest lucru este un detaliu esențial pentru menținerea unor costuri decente pe șantier unde, știm cu toții că aproape tot timpul apar situații neprevăzute, ce implică costuri suplimentare.

Placa TEGO poate fi lucioasă sau antiderapantă. Aceasta din urmă se folosește și la placarea podelelor camioanelor, la cărucioarele de marfă, pentru podelele basculabile și nu numai.

 

Care sunt avantajele placajului TEGO

Placa Tego are o serie de avantaje pentru proiectele în construcții pe care merită să le amintim:

- Prezintă rezistență la apă și umezeală și, de aceea, este deseori folosită la proiecte în care există umiditate mai ridicată;

- Este o placă durabilă și rezistentă la uzură. De aceea, plăcile TEGO devin o opțiune bună pentru utilizarea în construcții, putând fi supuse unui trafic greu sau la uzură frecventă. 

- Este ușor de utilizat și de manipulat, putând fi tăiată cu ușurință și adaptată în funcție de nevoile specifice ale proiectului. 

- Are rezistență la foc dar nu este total ignifugă. Însă nu permite propagarea unui foc cu repeziciune. 


Prezintă stabilitate dimensională: spre deosebire de plăcile OSB ce pot suferi anumite modificări dimensionale în timp, placa TEGO nu se contractă și nu se dilată în funcție de condițiile de mediu. De aceea, placa TEGO devine o opțiune potrivită pentru folosirea în construcțiile ce necesită o suprafață stabilă și plană. 

Deși placa Tego este un material durabil și rezistent ce poate fi utilizat într-o varietate de aplicații de construcție, cu toate acestea recomandăm să fie utilizată în funcție de specificațiile și recomandările producătorului. În plus, trebuie să fie instalată de către specialiști în construcții pentru a se asigura că este utilizată în siguranță și cu eficiență maximă.


Care sunt dezavantajele plăcii TEGO

Placa Tego este un material compozit extrem de folositor și durabil pentru construcții, dar este important să se ia în considerare atât avantajele, cât și dezavantajele sale înainte de a o utiliza într-un proiect de construcție. Iată câteva din dezavantajele plăcii TEGO:

- are o greutate mai mare față de alte tipuri de plăci de lemn compozit, transportul și chiar manipularea fiind mai dificile;

- este un material care se poate deteriora în timp și își poate pierde treptat rezistența la apă;

- prezintă sensibilitate sporită la temperaturi extreme, prea ridicate sau prea scăzute, acest lucru favorizând apariția unor fisuri ce îi pot afecta randamentul. 

 

Ce este placa OSB și la ce folosește

placa_OSB

Pe de altă parte, placa OSB (Oriented Strand Board) este o placă fabricată din bucăți sau așchii de lemn orientate în direcții diferite care sunt apoi presate și lipite împreună cu rășină sintetică. Placa OSB este mai versatilă decât placajul TEGO, dar este la fel de rezistentă și poate fi utilizată într-o varietate de aplicații, inclusiv pentru realizarea pereților, podelelor și acoperișurilor.

Rezistența plăcii OSB este dată de dispunerea aleatorie a fâșiilor de lemn și adezivul folosit însă este bine de știut că sunt disponibile mai multe tipuri de plăci OSB pe piață. De aceea este esențial să se găsească cea mai bună variantă pentru fiecare proiect în parte. Unele sunt mai rezistente și suportă greutăți și sarcini mai mari și sunt recomandate în construcții, altele pot fi folosite numai într-un mediu uscat, altele fiind recomandate și pentru mediul umed. 

Totodată este bine de știut că plăcile OSB au grosimi diferite, ce se încadrează între 6 mm și 40 mm. Evident, cele mai subțiri sunt recomandate pentru proiecte creative, mai puțin complicate, în timp ce plăcile mai groase au o rezistență deosebită și pot fi folosite și pentru construcția caselor, având și rol structural. 


Care sunt avantajele placajului OSB 

Plăcile OSB se bucură de o mare popularitate, acestea fiind folosite și pentru proiecte de tâmplărie, la amenajări interioare sau în construcții tocmai datorită avantajelor numeroase pe care le au:

- sunt rezistente și de aceea se pot folosi pentru podele, la realizarea pereților interiori și exteriori, acoperișuri și nu numai.

- sunt ușor de folosit, având o greutate redusă și fiind ușor de ajustat și redimensionat direct pe șantier;

- prezintă rezistență la umezeală însă în situația în care se folosesc în exterior, se recomandă vopsirea acestora cu vopsea pe bază de ulei sau utilizarea unor lacuri speciale pentru a-i oferi un tratament și protecție suplimentară împotriva intemperiilor și a razelor UV;

- au preț accesibil, fiind chiar mai ieftine decât alte tipuri de materiale de construcții precum lemnul masiv sau plăcile de beton;

sunt foarte versatile și pot fi folosite la o mulțime de proiecte.

 

Care sunt dezavantajele plăcii OSB

Plăcile OSB sunt folosite și la construcția caselor având un cost mult sub cel al unor construcții clasice, pe bază de cărămidă, beton, BCA și nu numai. Însă nici durabilitatea acestor tipuri de casă, realizate integral din OSB nu se compară cu a celorlalte. De asemenea, plăcile OSB nu fac față foarte bine la schimbările bruște de temperatură, fiind destul de sensibile. În situațiile în care este expusă la umiditate sau căldură excesivă, placa OSB poate se poate deforma sau își poate pierde din rezistență.

În plus, dacă este instalată într-un loc cu trafic intens sau este supusă la stres mecanic, placa OSB se poate deteriora rapid. O atenție deosebită se acordă și modului de instalare deoarece este necesară lăsarea unei distanțe minime între plăci de aproximativ 3 mm. Astfel, în situația în care plăcile se dilată, acestea nu se vor deforma. 

În concluzie, ambele plăci, atât TEGO cât și OSB, sunt materiale foarte utile în construcții, fiecare fiind preferat în anumite circumstanțe în funcție de nevoile specifice ale proiectului. Înainte de a începe o lucrare de anvergură, este important să se consulte un specialist în construcții sau un arhitect pentru a decide care este cea mai bună opțiune în funcție de scopul și specificațiile proiectului.

Comentarii

Articole similare