Pardoseala ceramică: rezistență și eleganță

  1. Cum alegi pardoseala ceramică pentru spațiul exterior
  2. Pardoseala ceramică pentru interior
  3. De ce să optezi pentru pavaj ceramic la exterior
  4. Cum se montează plăcile ceramică pardoseală
  5. Întreținere pardoseală ceramică

Sursa foto: Vlad Eftenie


Ai ajuns în momentul în care trebuie să te ocupi de pardoseala din casă, pavarea curții sau a terasei și te simți oarecum descurajat de multitudinea de opțiuni disponibile pe piață? Ne-am propus ca în articolul de față să detaliem avantajele și caracteristicile pardoselii ceramice care, uneori, este evitată pe nedrept. În articolul de față îți vom oferi câteva motive care sperăm că te vor convinge să alegi o pardoseală ceramică.


Cum alegi pardoseala ceramică pentru spațiul exterior

Chiar dacă ai o casă construită în urmă cu ceva timp sau te ocupi de o casă nouă și ai ajuns la partea de finisaje, trebuie să ai în vedere anumite detalii pentru a te bucura și de un spațiu exterior la fel de primitor ca interiorul căminului tău. Primul pas de care trebuie să ții cont este imaginea de ansamblu. Nu uita că, pentru ca totul să pară unitar, atât casa cât și treptele, aleile, gardul trebuie să se potrivească, să se armonizeze.

În cazul în care construcția ta este placată cu o cărămidă aparentă în nuanțe roșiatice, cu iz vintage, când îmbraci pardoseala terasei sau aleile trebuie să mergi pe aceeași paletă coloristică și stilistică.
Dacă ai optat pentru detalii gri, moderne, recomandarea noastră este să optezi pentru același model, sau unul asemănător și pentru celelalte zone, precum grătarul, terasa și zona de luat masa.


Pardoseala ceramică pentru interior

Pardoseala ceramică va îmbrăca frumos treptele casei tale cât și podeaua. Aceasta poate fi montată în living, bucătărie, baie și nu numai și va conferi interiorului tău originalitate și chiar un aer rustic, mediteranean. Aceasta câștigă o mulțime de puncte la capitolul rezistență așa că nu este ușor de ciobit nici măcar dacă ți-a căzut bolul de ceramică pe jos atunci când găteai, nici dacă musafirii tăi nu obișnuiesc să se descalțe la intrare si dansează cu tocuri ascuțite toată noaptea pe podeaua ta, la petreceri.

Dacă ai o pivniță sau o cramă, atunci pardoseala ceramică este exact ce îți trebuie nu numai din punct de vedere estetic cât și din punct de vedere al păstrării unei temperaturi optime în camera respectivă. Este știut faptul că argila din care este realizată pardoseala ceramică izolează foarte bine din punct de vedere fonic și termic, ținând la distanță infiltrațiile ce pot apărea, umezeala și mucegaiul. Astfel, băutura ta preferată se va păstra foarte bine în timp.

Aceasta este ușor de montat iar, odată amplasată, știi că te vei bucura de ea zeci de ani. Dacă visezi la o mansardă rustică, tot plăcile ceramice pardoseală sunt alegerea potrivită. Dacă alegi să plachezi și un perete cu o cărămidă aparentă klinker sau să îmbraci stâlpii mansardei cu aceasta, efectul va fi unul uimitor.


Citește și: De ce să alegi cărămida Klinker pentru fațada casei


De ce să optezi pentru pavaj ceramic la exterior

Plăcile ceramice prezintă câteva avantaje funcționale foarte importante pe care le vom expune mai jos:
• plăcile pardoseală ceramică sunt mult mai rezistente spre deosebire de pavelele din beton, au o rezistență ridicată la abraziune și stabilitate a culorii;
• au preț avantajos, mai ales dacă luăm în considerare faptul că acestea vor rezista zeci de ani, fără să necesite vreo mentenanță anume;
• plăcile ceramice pardoseală nu se decolorează, păstrându-și aspectul inițial chiar și peste ani;
• nu necesită îngrijire specială, se pot spăla cu apă sub presiune sau detergenți speciali;
• sunt foarte versatile și oferă o flexibilitate ridicată la montare;
• pardoseala ceramică poate fi folosită cu succes și la interior pentru placarea cramelor, a băilor, a scărilor, a camerei de zi și bucătăriei. Astfel te vei putea bucura de o podea rezistentă și ușor de curățat dar și de un aspect unic și deosebit;
• fiind realizate integral din argilă, un material natural, plăcile pardoseală ceramică sunt prietenoase cu mediul înconjurător;
• au o rezistență ridicată atât la trafic ridicat cât și la coroziune, chiar și în cazul aplicării unor substanțe anti-derapante.


Spre deosebire de pavajele din beton, pardoseala ceramică nu este supusă unei abraziuni atât de puternice și nici acțiunii distructive a apei. În plus, datorită absorbției sale extrem de scăzute de apă, este foarte rezistentă la murdărie, ceea ce este deosebit de important în cazul căilor de acces sau ale zonelor în care poate apărea murdărirea cu substanțe dificil de îndepărtat, precum uleiul de motor. Față de pavajul din beton, pardoseala ceramică are o rezistentță de până la 4 ori mai mare decât acesta, făcând față cu brio unui trafic intens. Chiar și când suprafața este umedă, are o rezistență ridicată la derapaj, un lucru foarte important mai ales atunci când plouă, evitându-se astfel accidentările.


Citește și: Irigarea grădinilor eficient și fără efort. Ce trebuie să știi despre furtunul de grădină și banda de picurare


Cum se montează plăcile ceramică pardoseală

placare-scari


Ceramica pardoseală klinker este foarte ușor de instalat, acest lucru fiind apreciat atât de beneficiarii finali cât și de proiectanți, muncitori și antreprenori.

Montajul plăcilor ceramice pardoseală se realizează cu un adeziv flexibil special pentru placare și se aplică cu o drișcă cu dinți. Întregul proces este destul de asemănător cu cel al aplicării gresiei, cu deosebirea că, înainte de montare, produsul va fi ținut la imersat în apă aproximativ 15 minute. Pentru rosturi se va opta pentru un adeziv a cărei duritate va ajunge aproape de cea a ceramicii, după întărire.

Pentru exterior, adezivul trebuie să fie rezistent la ciclurile de îngheț-dezgheț.
Modelele plăcilor ceramice pardoseală sunt diferite, ceea ce înseamnă că ai parte de libertate la montaj. Acestea pot fi așezate țesute, cu dungile paralele sau perpendiculare pe o anumită suprafață sau în V pentru un plus de dinamism. Poți realiza modele asimetrice, alei curbate, zone rotunde de luat masa.


Întreținere pardoseală ceramică

După montare, plăcile se vor curăța imediat de mortarul în exces sau petele și reziduurile din timpul montajului. Este bine de știut că nu este dificil de curățat mortarul ce se întărește, exista solutii de spalare pe baza de acid clorhidric, dar este migalos.. Dacă pardoseala ceramică este amplasată într-o zonă cu ploi dese și abundente sau în baie, spre exemplu, se recomandă utilizarea unei soluții de impermeabilizare pentru a sigila porii argilei. Impermeabilizarea acesteia o face și mai ușor de curățat în cazul în care s-a ales un model mai rustic, poros. Atentie: inainte de a aplica orice tratament unei placari sau pardoseli, se vor face teste de absorbtie, dar si teste pentru a vedea textura (mata, lucrioasa, aspect „de ud”) si este foarte important ca inainte de aplicarea unui Impermeabilizant, suprafata sa fie perfect curat si perfect uscata. Dupa aplicare impermeabilizantului nu se vor mai putea curata eventualele pete de adeziv/chit intarit de la montaj.

Pentru spălare se poate folosi doar apa sau detergenți speciali pentru cărămidă aparentă și plăci ceramică pardoseală.
Pardoseala ceramică nu numai că îmbunătățește semnificativ aspectul unei case atât la interior cât și la exterior dar va crește și valoarea locuinței pe piață, potențialii clienți fiind atrași de finisajele bine realizate, de materialele de calitate alese și montajul exemplar. Bineînțeles, rezistența unei pardoseli ceramice joacă un rol esențial, ținând cont de faptul că întreținerea acesteia este aproape inexistentă.

Așadar, indiferent de modelul ales, pardoseala ceramică pentru interior sau pentru exterior este o alegere potrivită dacă vrei să te bucuri de o locuință deosebită, originală și primitoare, realizată cu materiale naturale, prietenoase atât cu mediul cât și cu sănătatea celor ce locuiesc acolo.

La TehnoConstruct.ro găsești materiale de construcții, materiale pentru izolații, hidroizolații, sisteme gips-carton, ciment, mortar, șapă și nu numai. Ia legătura cu noi pentru a te îndruma în privința materialelor necesare!

Comentarii

Articole similare