Sursa foto: Freepik.com
Alegerea celui mai bun tip de izolație pentru casă poate fi o misiune descurajantă, deoarece trebuie să iei în considerare o mulțime de factori precum costul materialului, costul manoperei, rezistența acestuia în timp și nu numai. Însă, indiferent că ne raportăm la construcțiile noi sau unele realizate cu ceva ani în urmă izolarea este vitală. De ce? Continuă să citești acest articol și vei afla care sunt beneficiile pe termen lung obținute printr-o izolație corespunzătoare.
De ce să îți izolezi casa
Pentru protecție și o viață lungă, se recomandă izolarea construcțiilor fie ele rezidențiale sau publice. Motivele care ar trebui să te convingă că izolarea locuinței tale este benefică pentru aceasta, ar fi următoarele:
• Asigurarea confortului termic, prin menținerea căldurii în interiorul casei iarna și păstrarea unui aer răcoros pe timpul verii. Prin placarea cu polistiren sau vată minerală, se poate obține o izolație de calitate și durată.
• Facturi mai mici la energie. Chiar dacă izolarea presupune o investiție inițială ale cărei costuri sunt direct proporționale cu tipul de materiale folosite și cu suprafața care urmează să fie izolată, pe termen lung îți recuperezi banii, deoarece consumul de energie se va reduce și astfel vor scădea și costurile.
• Te ferește de umezeală și apariția mucegaiului, având astfel un aport important la menținerea stării de sănătate a întregii familii.
• Îmbunătățește valoarea certificatului de performanță energetică. În lipsa acestui act, nu se poate încheia niciun contract de închiriere sau vânzare-cumpărare a vreunui imobil. În urma unei analize se stabilește clasa energetică, notată de la A la G, unde A corespunde celui mai scăzut nivel de energie, adică asigură cea mai mare eficiență, în care construcția poate fi încadrată. Acest certificat va influența prețul de tranzacționare a imobilului.
• Protejează mediul înconjurător, prin reducerea emisiilor de carbon datorită unui consum de energie mai redus. Protejând natura, te protejezi pe tine!
• Ține zgomotul la distanță. O bună izolație te va feri de gălăgia deranjantă din exterior sau din alte încăperi ale locuinței sau ale vecinilor.
Citește și despre: Pardoseala ceramică: rezistență și eleganță
Cum îți izolezi locuința corect
O izolație nepotrivită sau lipsa totală a acesteia poate influența negativ durata de viață a unei clădiri cât și confortul locatarilor, din cauza pierderii energiei termice.
Un procent echivalent cu 30-40% din totalul de energie termică din interiorul casei se va pierde prin pereți în lipsa unei izolații eficiente. Izolarea podului cu vată minerală salvează aproximativ 25% din pierderile de căldură. Ferestrele și ușile au nevoie de izolare eficientă, care se poate obține prin intermediul geamurilor termopan și a etanșeizării cu spumă. Pierderi de căldură se pot înregistra și la nivelul podelei, astfel se poate recurge la folosirea de polistiren extrudat pardoseală sau vată bazaltică (ex: StepRock) care se fixează pe un strat suport precum șapă, beton, lemn.
Izolarea unei clădiri se poate face la construcția acesteia sau ulterior. Polistirenul expandat, polistirenul extrudat, izolația cu vată bazaltică sau vată de sticlă sunt materialele recomandate de profesioniști în vederea obținerii unei izolații termice eficiente.
Materiale folosite pentru izolarea casei
De la stadiul de schiță până în momentul demarării lucrărilor de construcție este un proces îndelungat. Toate etapele sunt stabilite dinainte, la fel și furnizorii și tipurile de materiale necesare, inclusiv produsele destinate izolării.
Polistirenul este un material polimerizat obținut din stiren și des folosit în construcții în cadrul procesului de izolare. Pereții, tavanele, pardoselile, terasele, acoperișurile sau fațadele se vor izola cu polistiren expandat, numit și EPS. Pentru zonele expuse umezelii – fundații, socluri, grinzi, subsoluri se va alege polistirenul extrudat (XPS), datorită calității acestuia de a nu își pierde proprietățile în contact cu apa.
Placarea cu polistiren se realizează pe o suprafață curată și uscată. Se va folosi un adeziv pentru polistiren sau spumă polistiren, iar ulterior plăcile se vor fixa suplimentar cu dibluri polistiren și cu plasă fibră de sticlă în masa de șpaclu. Peste acestea se va aplica finisajul final, tencuiala decorativă sau placaj ceramic/klinker pentru case cu adevărat impunătoare și elegante.
Montajul polistirenului presupune achiziționarea unor accesorii: dibluri polistiren, colțare cu plasă, plasă fibră de sticlă, profile de soclu, colțare cu picurător, profile de contact cu tâmplăria. Pentru mai puține bătăi de cap, poți opta pentru un termosistem polistiren expandat complet, care se prezintă sub forma unui pachet ce cuprinde plăcile de polistiren, adezivul si accesoriile necesare montajului. Dacă ne raportăm la preț termosistem polistiren, vom constata că reprezintă un avantaj din punct de vedere al costurilor. Întotdeauna vei ieși mai ieși mai ieftin dacă achitziționezi toate materialele necesare de la un singur furnizor decât dacă le cumperi separat.
Vata minerală este un material natural ce oferă o foarte bună izolație termică și fonică, având calitatea de a fi ignifugabilă (nu arde). Se folosește la izolarea pereților interiori, exteriori, a podurilor și mansardelor cât și a pardoselilor.
Pentru izolarea casei, se poate folosi oricare dintre cele două subcategorii ale vatei minerale: vata bazaltică sau vata de sticlă, în funcție de specificul fiecărei lucrări în parte.
Izolația cu vată bazaltică Rockwool sau Isover este potrivită pentru orice zonă a casei. Factorii determinanți în alegerea tipului necesar fiecărui proiect se raportează la conductivitatea termică, grosime, densitatea plăcilor și rezistența la compresiune (mai ales dacă vorbim de vată bazaltică pentru pardoseli și terase). Indiferent că alegi vată minerală 20 cm sau mai puțin, vei avea nevoie de adeziv pentru vată minerală bazaltică și accesorii pentru montaj vată bazaltică:
- dibluri vată minerală bazaltică, cele recomandate fiind cu zonă lungă de expandare și cui metalic protejat ce nu creeză punte termică;
- plasă vată minerală (min. 160 gr./mp);
- colțar PVC cu picurător;
- flanșă PP pentru izolații vată minerală (pentru a mări zona de contact și astfel se poate face o mică economie de dibluri /mp);
- cuțit pentru tăiat vată minerală bazaltică etc.
Izolarea pereților exteriori cu vată minerală bazaltică se poate pune în practică și cu un termosistem vată bazaltică. Acest produs conține și adezivul și accesoriile necesare montajului, prețul de achiziție fiind calculat la mp.
Vata minerală de sticlă este disponibilă în două variante: vată de sticlă simplă și vată de sticlă cu aluminiu. Izolarea mansardei cu vată de sticlă, a planșeelor podurilor circulabile și necirculabile, a pereților de compartimentare este o variantă la care mulți constructori apelează datorită ușurinței de manevrare a vatei minerale de sticlă care se prezintă sub formă de sul. Este un produs recomandat izolării zonelor lipsite de trafic intens și de presiune exercitată de greutăți mari.
Vata de sticlă cu folie de aluminiu se recomandă în zonele răcoroase datorită faptului că folia de aluminiu reflectă căldura în interiorul construcției.
După o bună documentare, te poți decide ce fel de produse sunt pe lista ta de preferințe în ceea ce privește izolarea interioară și exterioară a locuinței. Citește mai departe pentru a afla care sunt avantajele izolării cu polistiren și vată minerală.
Citește și despre: Cele 7 Beneficii ale Vatei Bazaltice Rockwool
Avantajele izolării cu polistiren
Datorită calităților multiple, polistirenul ocupă locul fruntaș în preferințele unora, când ne referim la izolația casei. Particularitățile care îi asigură locul de favorit se datorează următoarelor aspecte:
- perioadă mare de exploatare, între 30-50 de ani;
- asigură o bună izolare termică, care va influența pozitiv costurile alocate consumului de energie și gaze dintr-o locuință;
- rezistență la compresiune, dovedită în special în cazul polistirenului extrudat;
- ușurința montajului;
- prețurile accesibile;
- greutatea redusă;
- nu absoarbe apa;
- rezistență la umezeală și la variațiile de temperatură;
- posibilitatea utilizării atât pentru izolarea la exterior (polistiren fațadă), cât și la interior (polistiren tavan, polistiren pardoseală, polistiren parchet, pereți, acoperișuri, mansarde).
Avatajele izolării cu vată minerală

Sursa foto: Pexels.com
Vata minerală bazaltică și vata minerală de sticlă oferă o serie de beneficii în cazul în care sunt alese ca material izolator. Primul dintre acestea se referă la rezistența la foc, datorită faptului că acest material este ignifug. Lista avantajelor cuprinde și următoarele aspecte:
- izolare termică și fonică foarte bună;
- permeabilitate la vapori, permițând pereților să respire și înlăturând astfel riscul apariției mucegaiului și condensului;
- rezistență la acțiuni chimice și biologice;
- rezistență la diferențele de temperatură înregistrate de la un anotimp la altul;
- lipsa toxicității, fiind realizate din materiale naturale, putând fi integrate în categoria produselor health-friendly;
- prezintă rezistență la insecte și rozătoare.
În concluzie, izolarea pereților interiori și exteriori cu polistiren sau vată minerală este esențială pentru a asigura durabilitatea și rezistența construcției cât și un confort termic corespunzător, care se va reflecta în costuri mai reduse la facturile de energie și gaz.
Nu ezita să alegi din gama variată de produse disponibile la TehnoConstruct.ro, pentru a realiza orice proiect de construcție sau amenajare pe care îl ai în plan. Echipa noastră de profesioniști te așteaptă!
Comentarii