Ai o casă mai veche? Izolează corect cu vată minerală și polistiren

Izolarea termică a locuinței, indiferent că vorbim de apartament sau casă, nu este un moft, ci o necesitate. Motivele care ar trebui să te determine să îți izolezi locuința sunt multiple. Probabil cel mai convingător dintre ele se referă la scăderea consumului de energie și gaz necesar încălzirii spațiilor în lunile de iarnă și răcirii acestora pe timpul verii, care se va reflecta în costuri mai reduse la facturi.

Termoizolarea este o garanție de prelungire a vieții casei tale. Totodată, în cazul în care decizi să vinzi locuința, izolarea termică este unul dintre factorii de care se va ține cont la stabilirea prețului de vânzare. Problemele legate de mucegai se pot rezolva tot cu ajutorul unei izolații termice de calitate.

În cazul în care consideri că locuința ta are nevoie de o izolare corect realizată iar aceasta nu a fost făcută inițial, în stadiul de construcție, ia în calcul variantele ce te pot ajuta în proiectul tău. Vata minerală și polistirenul sunt produsele cel mai des folosite pentru placarea clădirilor la interior sau exterior, în vederea asigurării unei izolații termice de calitate.

Pentru a ști ce anume să alegi, continuă să citești acest articol pentru a vedea ce tipuri de vată minerală sau polistiren sunt mai adecvate pentru casa ta. Nu uita că site-ul www.tehnoconstruct.ro este locul în care poți găsi și comanda toate materialele necesare procesului de izolare al locuinței tale.


Citește și despre: Ghid pas cu pas pentru instalarea pereților din gips carton


Când izolezi cu vată minerală

instalare-vata-minerala

Sursa foto: Freepik.com


Vata minerală este un material natural, netoxic și ignifugabil. În funcție de zona pe care intenționezi să o izolezi, poți alege dintre vata minerală bazaltică și vata de sticlă.

O casă veche care necesită izolare termică poate beneficia de aceasta atât la interior cât și la exterior, la fel ca și în cazul unei construcții noi. Izolarea exterioară este preferată de majoritatea deoarece nu afectează cu nimic interiorul locuinței. Tot deranjul pe care îl presupune montajul se va produce la exterior. Plăcile de vată minerală 10 cm sunt cel mai des folosite pentru protecția pereților exteriori. În vederea aplicării corecte a acestui produs, este recomandat să apelezi la o echipă de profesioniști.

Vata minerală bazaltică este utilizată pentru izolarea pereților interiori și exteriori, a acoperișurilor înclinate și tip terasă, în cazul mansardelor, fațadelor ventilate, pardoselilor și planșeelor. Manipularea acestora este facilă, instalarea nu presupune un mare efort, iar dacă vorbim despre preț vată bazaltică, există un raport calitate – preț satisfăcător.

Nu uita de accesoriile necesare montajului de genul diblurilor, plasă armare, colțare, flanșe, adeziv etc. în lipsa cărora instalarea plăcilor de vată minerală bazaltică nu ar fi posibilă. Poți opta pentru varianta de termosistem vată bazaltică, ce se prezintă sub forma unui kit ce conține plăcile de vată bazaltică, accesoriile și adezivul. Prețul pentru un astfel de produs se calculează pe metru pătrat și este diferit în funcție de producător.

Spațiile înguste cum sunt cele aflate între căpriorii acoperișului sau zonele ce prezintă denivelări se vor izola termic folosind vată de sticlă. Acest material se livrează sub formă de sul, motiv pentru care este recomandat pentru spațiile deja amintite, datorită ușurinței manipulării. Podurile și mansardele se vor izola termic cu vată minerală de sticlă în majoritatea cazurilor. Vata de sticlă se utilizează în spațiile lipsite de trafic intens, fără a fi supuse presiunii generate de greutăți mari. Pentru locuințele aflate într-un climat mai rece, se poate alege vata de sticlă cu aluminiu, datorită proprietății aluminiului de a reflecta căldura spre interiorul casei.

Izolarea casei cu vată minerală este o alegere foarte bună și din perspectiva izolării acustice, cât și datorită rezistenței pe care o prezintă în fața rozătoarelor și a insectelor.


Citește și despre: 6 motive pentru care ar trebui să îți izolezi locuința


Când izolezi cu polistiren

izolatie-polistiren-expandat

Sursa foto: Freepik.com


Izolarea casei cu polistiren este una dintre cele mai des folosite metode în țara noastră, în mare parte datorită prețului de achiziție al acestui material care este mai puțin costisitor comparativ cu vata minerală. În funcție de spațiul pe care urmează să îl izolezi termic folosind polistiren, poți alege între următoarele două variante: polistiren expandat și polistiren extrudat.

Polistirenul expandat (EPS) este un material ce poate fi folosit atât la placarea pereților interiori cât și a celor exteriori în vederea obținerii unei bune izolări termice a clădirii. Se prezintă sub formă de plăci de grosimi, mărimi și culori diferite, dar fără a avea o greutate mare, ceea ce îl face ușor de manevrat. Pentru utilizarea polistirenului expandat în interiorul locuinței ia în calcul plăcile cu grosimi mai mici de 10cm. Astfel nu riști să micșorezi prea mult din suprafața încăperii a căror pereți sunt izolați cu acest material. În plus, o grosime redusă a plăcii de polistiren îți va permite să fixezi tablouri, polițe sau alte decorațiuni necesare completării stilului de amenajare abordat.

Indiferent că se alege placarea pereților interiori sau exteriori, instalarea se va face doar pe suprafețe curate și lipsite de denivelări. Vei avea nevoie de accesorii pentru montaj și adeziv special creat pentru plăcile de polistiren. Ca și în cazul vatei minerale, și polistirenul se poate achiziționa la set cu accesoriile și adezivul necesare, sub formă de termosistem polistiren.

Ca arii de întrebuințare, ia în calcul izolarea termică cu polistiren expandat atât pentru pereții exteriori cât și pentru cei interiori, zona teraselor, acoperișuri în pantă sau tavane. Din exces de zel, poate te gândești că poți obține o super izolație termică a locuinței dacă plachezi atât pereții interiori cât și pe cei exteriori. Această variantă poate favoriza totuși formarea condensului și a mucegaiului, deoarece aerul nu va mai putea trece prin pereți.

Asigurarea unei termoizolații de calitate poate fi obținută și cu ajutorul polistirenului extrudat (XPS).
Disponibil sub formă de plăci ușoare, cu grosimi ce variază între 2 și 20 cm, polistirenul extrudat este un material impermeabil. Din acest motiv se recomandă utilizarea acestuia în spațiile umede cum sunt fundațiile, soclurile, terasele, beciurile, subsolurile, grinzile sau fațadele clădirilor. Prezintă rezistență la sarcini grele, motiv pentru care se poate folosi și pentru izolarea podelei, prin aplicare peste un start suport reprezentat de beton, șapă sau lemn.

Datorită prezenței grafitului în compoziția plăcii, care îi asigură un randament termic net superior celorlalte două tipuri de polistiren prezentate anterior, polistirenul grafitat reprezintă alternativa potrivită pentru cei dispuși să investească o sumă mai mare de bani pentru a beneficia de confortul termic asigurat de o bună izolație.


În concluzie, există suficiente variante și tipuri de produse la care poți apela pentru a obține izolarea termică perfectă casei tale, de pe urma căreia vei beneficia de mai multe avantaje. Nu uita că echipa de la TehnoConstruct.ro îți poate livra oriunde în țară materialele de care tu ai nevoie. Scrie-ne pe site-ul www.tehnoconstruct.ro sau contactează-ne telefonic (0762.20.55.84 sau 0761.10.41.41) dacă ai nevoie de ajutorul nostru!

Comentarii