Izolație interioară sau exterioară pentru un confort maxim?

Sursa foto: Pixabay.com


Izolația casei nu este o opțiune, ea se consideră o necesitate. Confortul termic obținut, facturi la energie mai reduse, protecția împotriva umezelii și a mucegaiului, reducerea zgomotului sunt argumente care susțin această afirmație. Există mai multe tipuri de izolații la care poți apela pentru a-ți proteja locuința.


Tipuri de izolații

În domeniul construcțiilor izolațiile se împart în 3 categorii: izolații termice, izolații hidrofuge și izolații acustice.

Izolațiile termice sunt responsabile cu asigurarea și menținerea unui confort termic sporit în interiorul clădirii. Acest lucru este posibil datorită materialelor utilizate și a spațiilor în care sunt aplicate. Scopul acestor produse este de a împiedica pătrunderea frigului și a căldurii excesive în interiorul casei, cât și de a stopa pierderile de căldură care se pot înregistra în timpul iernii.

Placarea cu polistiren, izolația cu vată minerală (bazaltică sau de sticlă), izolația cu termosistem polistiren sau termosistem vată bazaltică sunt metode prin care poți asigura izolația optimă a locuinței dacă respecți și instrucțiunile de montaj.

Materialele menționate sunt destinate atât izolării la interior cât și la exterior. Pereții din afara casei se pot izola cu polistiren expandat exterior, polistiren extrudat sau un termosistem cu polistiren. Acesta din urmă este un produs care se achiziționează la pachet, având incluse pe lângă plăcile de polistiren, și restul materialelor necesare montajului (adeziv polistiren, dibluri, plasă armare etc). Datorită prețului accesibil, al ușurinței manipulării și realizării montajului, al diversității plăcilor disponibile în dimensiuni, grosimi și densități diferite izolarea cu polistiren este des întâlnită.

Vata minerală bazaltică și termosistemul cu vată minerală bazaltică reprezintă o altă variantă când aducem în discuție izolația casei. Pentru izolarea podurilor, a mansardelor, se alege de regulă vata de sticlă, vata bazaltică și mai nou, spuma poliuretanică cu celula închisă sau deschisă, după caz. Vata minerală este printre cele mai utilizate materiale în vederea izolării clădirilor, oferind o izolație termică și fonică foarte bune. Rezistența la foc, la umezeală și durabilitatea în timp o situează în topul preferințelor majorității.

Izolarea termică a locuinței nu este un proces dificil din punct de vedere al punerii în operă, dacă se lasă pe mâna profesioniștilor. Chiar dacă inițial presupune o investiție destul de substanțială, în timp aceasta se recuperează, odată cu scăderea costurilor la consumul de energie și gaze.


Izolațiile hidrofuge au ca scop protejarea clădirii împotriva umezelii și a efectelor distrugătoare care derivă din aceasta. Pentru a proteja pătrunderea umezelii în zidărie, fundație, subsoluri, pivnițe se recurge la izolația hidrofugă care se bazează pe materiale impermeabile (bitum, membrane bitumioase, rășini etc.) așezate în unul sau mai multe straturi. O hidroizolație eficientă și corect montată te va feri de umezeală și mucegai.


Izolații acustice sunt responsabile cu crearea unei bariere fonice împotriva zgomotului care se produce la exterior, la vecini sau în alte încăperi ale locuinței. Materialele folosite pentru izolația termică, polistirenul și vata minerală, au și proprietatea de a ține zgomotul la distanță, calitate prezentă în special în cazul vatei minerale.


În funcție de zona aleasă pentru izolație, putem vorbi despre izolație interioară și izolație exterioară. Să vedem care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia pentru a-ți ușura decizia în vederea alegerii variantei potrivite pentru proiectul tău.


Citește și despre: Ce trebuie să știi despre centurile de beton, grinzile și stâlpii unei case


De ce să alegi izolația interioară

Izolația interioară se face la nivelul pereților, pardoselii, tavanelor, podurilor și mansardelor. Principalul motiv pentru care se apelează la acest tip de izolație este pentru a împiedica pierderile de căldură din sezonul rece sau acumularea excesivă a acesteia pe timpul verii, cât și pentru a oferi o izolație fonică de calitate.

Când izolezi la interior nu este afectat aspectul exterior al clădirii, procesul putând fi realizat indiferent de etapa de construcție, chiar și la un anumit timp după finalizarea acesteia. Dacă optezi pentru izolația interioară ține cont de faptul că spațiul interior se va micșora cu câțiva centimetri, va fi necesară îndepărtarea totală a zugrăvelii, demontarea caloriferelor și remontarea lor folosind dibluri mai lungi pentru prinderea lor în perete. În cazul placării cu polistiren, alege plăcile mai subțiri pentru a nu te afla în imposibilitatea de a decora pereții cu tablouri sau oglinzi.

Printre cele mai populare materiale în vederea realizării izolației interioare se află:

- Vata minerală bazaltică și cea de sticlă. Ambele produse oferă o izolație termică și fonică sporită și au calitatea de a fi ignifuge și netoxice. Izolarea podului cu vată minerală este una dintre cele mai utilizate metode. Vata minerală cu folie de aluminiu, vata de sticlă cu folie de aluminiu sunt preferate în zonele expuse unui climat mai răcoros sau încăperilor orientate spre nord sau vest.


Vata bazaltică Rockwood, vata bazaltică Isover, vata de sticlă Isover sunt produse pe care le poți comanda cu încredere de pe site-ul nostru www.tehnoconstruct.ro pentru a-ți asigura izolația de calitate necesară casei tale. În spațiile înguste sau pe suprafețele cu denivelări, se recomandă izolația cu vată de sticlă, montajul fiind facilitat de manevrarea ușoară a rolei sub care se comercializează acest produs.

- Polistirenul expandat (EPS) și polistirenul extrudat (XPS) continuă lista materialelor folosite pentru izolația interioară a casei. Pentru pereții interiori se preferă polistirenul expandat. Polistirenul pentru tavan este o metodă recomandată în procesul de izolație interioară. Pentru izolarea podelei se apelează la polistirenul pentru pardoseală, cel extrudat fiind utilizat cu precădere datorită densității crescute și rezistenței la sarcini grele.

- Celuloza se folosește ca metodă de izolație la interior, fiind un material organic care se obține din reciclarea hârtiei. Fibrele de celuloză prezintă o rezistență crescută la foc, umiditate, mucegai și dăunători.

- Spuma poliuretanică este o variantă foarte bună pentru izolarea la interior a mansardei sau podului. Avantajele acestui material sunt: protejarea în fața condensului și a mucegaiului, rezistența la foc, rapiditatea aplicării care se face prin pulverizare, permițând spumei să pătrundă și în locurile greu accesibile sigilând perfect odată ce se umflă și devine rigidă.

Dacă optezi pentru o izolație interioară, nu este indicat să izolezi locuința și pe exterior, deoarece favorizezi apariția mucegaiului nelăsând pereții să respire. În cazul în care dorești să izolezi pe exterior, îți pot fi utile informațiile prezentate în continuare.


De ce uneori se preferă izolația exterioară
izolatie-vata-minerala

Sursa foto: Pixabay.com


Motivul pentru care majoritatea preferă izolația exterioară, cu toate că este mai costisitoare, constă în faptul că această variantă asigură o izolare termică, fonică și o hidroizolație net superioare izolării realizate în interiorul clădirii.

Izolarea pereților exteriori cu vată minerală este metoda prin care se asigură un bun confort termic cât și o izolație nemaipomenită în fața umezelii și a focului. Montajul vatei bazaltice sau a termosistemului cu vată bazaltică trebuie realizat corespunzător pentru a înlătura orice risc în ceea ce privește apariția punților termice pe unde se pot pierde cantități semnificative de căldură.

Un montaj defectuos sau nefolosirea materialelor potrivite pot crea aceleași probleme cu privire la pierderile de căldură și în cazul placării cu polistiren. Polistirenul expandat și polistirenul extrudat sunt ambele variante potrivite pentru izolarea pereților exteriori. Diferențele existente între cele 2 tipuri de polistiren sunt decisive în vederea alegerii variantei corespunzătoare. Fiecare dintre acestea vine la pachet cu o serie de avantaje și dezavantaje.


Spre exemplu, polistirenul extrudat, având o densitate mai mare comparativ cu cel expandat, este considerat ca fiind un izolant termic mai bun pentru sarcini mai grele, manifestând și o rezistență mai mare la orice tip de uzură. În schimb, placarea cu polistiren expandat va permite pereților să respire mai bine, împiedicând formarea mucegaiului.


Pentru cei care preferă materialele ecologice, pot izola exteriorul casei cu stuf, lână de oaie, cânepă, paie sau plută. Costul mic și calitatea de a fi nepoluante pot fi factori importanți pentru tine, dar trebuie să știi că prezintă un risc mai mare în caz de incendiu, chiar dacă sunt tratate cu substanțe de ignifugare. În schimb, și aceste materiale îți asigură un confort termic sporit, așa cum s-a dovedit de-a lungul istoriei întrebuințării lor în izolarea caselor.


Ca și concluzie, izolația exterioară se poate monta pe pereți (vată minerală, polistiren expandat, polistiren extrudat etc.), terase, acoperișuri plane, fundație. În procesul izolării exterioare trebuie luată în calcul și asigurarea unei hidroizolații de calitate realizată cu materiale corespunzătoare care să ofere protecție și durabilitate construcției.


Citește și despre: Importanța fier betonului în construcții. Avantaje și utilizare


Când este necesară hidroizolația

Pentru a înțelege necesitatea hidroizolației, ar trebui să cunoști rolul acesteia în protecția oferită casei tale. Hidroizolația presupune dispunerea unui strat sau a mai multor straturi de materiale impermeabile (bitum, membrane bituminoase, rășini etc.) pe suprafața care urmează să fie protejată de umiditate și expunerea la apă. Se recomandă ca acest proces să aibă loc în timpul lucrărilor de construcție, cu toate că se poate obține o impermeabilizare și ulterior.

Este indicat să se izoleze orice zonă a casei expusă umezelii. Beciul, subsolul, băile, bucătăria, balcoanele, terasele și acoperișul necesită o impermeabilizare adecvată și asigurată de o echipă de profesioniști pentru a avea garanția rezistenței în fața efectelor nocive cauzate de umezeală sau prezența apei, elemente determinante în apariția mucegaiului, care ne poate afecta grav sănătatea.

Hidroizolația se poate realiza la interiorul sau exteriorul clădirii. Este vital să apelezi la hidroizolație în cazul în care constați prezența crăpăturilor în pereții casei sau ai beciului, infiltrații ale apei sau pete de mucegai.

O hidroizolație de calitate realizată cu materialele potrivite și pusă în practică de o echipă pricepută este alături de izolația termică secretul rezistenței în timp a unei clădiri.


Beneficiile unei izolații bine făcute

Așa cum noi oamenii avem nevoie de îmbrăcăminte pentru a ne proteja de frig sau de căldură și casa noastră are nevoie de o ”haină” potrivită care să acționeze ca o barieră împotriva expunerii la schimbările de temperatură, la foc, umezeală și zgomot. Cea mai bună variantă pentru locuința ta constă în alegerea și combinarea unor materiale de calitate care să îi asigure protecția necesară și să îi garanteze rezistența în timp.

O izolație bine făcută îți va aduce confortul termic dorit, va scădea consumul de energie necesar încălzirii pe timp de iarnă și răcirii spațiilor în timpul verii, ceea ce se va reflecta în costuri mai mici la consumatorii de energie și gaz, va prelungi durata de viață a casei tale, va contribui la creșterea prețului de vânzare în cazul în care te hotărăști să vinzi locuința, va ține mucegaiul la distanță contribuind astfel la menținerea stării de sănătate a locatarilor.

Dacă locuința ta nu a fost izolată în timpul procesului de construcție, poți oricând să te bucuri de avantajele unei izolații reușite realizate în interiorul sau exteriorul casei, într-o etapă următoare. Ai nevoie de materiale de calitate, pe care noi cei de la TehnoConstruct ți le punem la dispoziție, și o echipă de profesioniști pentru care amploarea proiectului tău să nu reprezinte o problemă.

Comentarii

Articole similare