- De ce este fier betonul atât de important într-o construcție?
- Avantajele fier betonului în construcții
Sursa foto: Pexels.com
Industria construcțiilor este într-o continuă expansiune, fiind un domeniu dinamic care a cunoscut o mulțime de trasformări de-a lungul timpului. Rapiditatea realizării unor construcții civile sau industriale în zilele noastre se datorează unui mix de materiale de calitate, combinate cu tehnologie și aparatură performantă dar și cu experiența oamenilor implicați în proiect. Scopul este același: de a realiza construcții cu o structură solidă, sigure acum dar și peste ani și care să poată țină piept unor calamități naturale, cum ar fi cutremurele.
Iar pentru a ne asigura că acest lucru este posibil, structura de rezistență a unei clădiri trebuie să fie realizată ca la carte, armată corespunzător cu fier beton și restul materialelor necesare precum beton, etrieri.
Indiferent că discutăm despre stâlpi, fundații, grinzi sau centuri toate au în comun armarea cu fier beton. Armată corespunzător, o structură poate susține sarcini foarte mari, oferind constructorilor lejeritatea de a edifica clădiri impunătoare.
Structurile sunt de două feluri, iar în ambele situații armăturile și fier betonul joacă un rol esențial:
- Infrastructura ce se referă la partea construcției aflată în pământ, practic fundația și pereții subsolului;
- Suprastructura ce se referă la acea parte a construcției poziționată deasupra solului.
Elementele ce alcătuiesc o structură de rezistență a unei clădiri sunt reprezentate de: fundație, stâlpi, pereți, grinzi, planșee, scări și acoperiș.
De ce este fier betonul atât de important într-o construcție?
Sursa foto: Pixabay.com
Materialele din construcții, luate separat, prezintă fiecare anumite lipsuri însă combinate inteligent, alcătuiesc un ansamblu ce conferă stabilitate și durabilitate incredibilă pentru o construcție. Practic se completează atât de bine, încât se adaptează tuturor tipurilor de construcții, de la case pe un singur etaj și până la blocuri, poduri sau alt gen de construcții impresionante ca dimensiuni.
Betonul (numit greșit în mod popular ”ciment”), un amestec de ciment, agregate (nisip, mărgăritar 0-8 mm, pietriș 0-16 mm/0-31 mm) și aditivi, este folosit în construcții datorită posibilității de a fi turnat în diverse forme, dar și a durității sale. Însă acesta nu ar putea susține singur întreaga greutate a pereților, a plafonului și nu numai dacă nu ar fi susținut de barele de oțel care preiau din sarcină. Altfel, acesta s-ar prăbuși.
Barele de oțel care se introduc în beton formează armătura, ele lucrând împreună foarte bine, oferind rezistență construcțiilor, armătura împiedicând ruperea elementelor de construcție.
Armăturile, în funcție de flexibilitatea lor pot fi elastice (bare independente, plase, carcase) sau rigide (profile laminate).
Asupra stâlpilor și fundației acționează forțe diferite. Încastrarea în beton a barelor de oțel se face ținând cont de faptul că betonul rezistă la forțele de compresie însă nu și la cele de tracțiune, așa cum o face fier betonul. De aceea ele și fac o echipă așa bună împreună. Este foarte important ca barele de oțel să fie amplasate corect înainte de a fi acoperite cu beton iar pentru a nu risca smulgerea lor, acestea sunt ancorate cu ciocuri la capete.
Pentru a prelua mai mult din sarcinile ce acționează asupra stâlpilor și a eforturilor transversale, împreună cu betonul și fier betonul se folosesc și etrierii care sunt elemente de armătură transversală, ce au rolul de a înconjura armătura longitudinală (barele de oțel). Etrierii pot avea două forme: precum o ramă închisă sau ramă deschisă, fără o latură.
Betonul se poate crăpa sau măcina în timp, mai ales dacă intră în contact direct cu factorii externi însă oțelul nu prezintă aceste riscuri. În cazul în care structura este suprasolicitată, se vor constata fisuri mari pe suprafață și înseamnă că fier betonul s-a confruntat cu o deformație plastică.
Citește și: De ce apar crăpături pe beton și ce-i mai poți face după?
Specialiștii recomandă utilizarea unor bare de oțel cu diametrul mai mic dar mai dese, iar cele cu diametrul cuprins între 32 și 60 mm, să fie utilizate în cadrul unor proiecte ample, precum poduri, proiecte subterane și nu numai.
Bine de știut: Există unele tipuri de materiale de construcții precum cărămida sau lemnul și uneori chiar metalul ce se pot recupera de la alte construcții mai vechi și pot fi refolosite, având o mulțime de beneficii financiare. Însă acest lucru NU este valabil în cazul fier betonului. Barele de oțel nu se vor folosi dacă nu sunt într-o condiție perfectă, dacă sunt îndoite, prezintă urme de rugină sau diverse defecte. Utilizarea unei armături neconforme atrage după sine neplăceri precum deteriorarea betonului la forțele de tensiune și lipsa unei susțineri corecte.
Avantajele fier betonului în construcții
Fier betonul este un material metalurgic folosit la scară largă într-o mulțime de tipuri de construcții, fiind apreciat pentru beneficiile pe care le oferă:
- extrem de rezistent;
- ușor de fasonat și de modelat în funcție de nevoile de pe șantier;
- un material accesibil;
- nu are nevoie de mentenanță deosebită, însă se va ține cont de integritatea barelor de oțel atunci când vor fi folosite.
Tipuri de fier beton / bare de oțel
Fier betonul poate avea un profil striat cu modele diverse (PC52 - cu nervuri dispuse pe o singură direcție și BST 500S - cu nervuri dispuse pe direcții total opuse) sau neted (OB37). Striațiile de pe suprafața acestuia asigură o mai bună aderență a betonului dar contribuie și la creșterea transferului de sarcină între cele două componente: bara de oțel și beton.
Oțelul beton se găsește în general la bare de 12 m sau chiar de 6 m și poate avea un diametru începând cu 6 mm și până la 32 mm.
Cum se realizează fasonarea fier betonului
Barele de oțel se modelează, adică se îndoaie conform necesităților din proiect, la cotele și unghiurile solicitate de proiectant. Fier betonul se poate fasona mecanizat sau manual, fără a provoca șocuri materialului.
Când fier betonul este fasonat mecanic, se recomandă ca întotdeauna să se utilizeze viteza cea mai mică a mașinii.
În cazul unor bare din fier beton cu un diametru ce depășește 25 mm, acestea se vor fasona numai la cald, având totuși în vedere faptul că temperaturile nu trebuie să aducă transformări asupra oțelului și structurii acestuia.
Atunci când se fasonează într-o fabrică, nu există pierderi la fier beton, se poate realiza în multiple dimeniuni și forme. Este dovedit faptul că în cazul fasonărilor direct pe șantier se înregistrează pierderi de până la 10%.
Protejarea fier betonului
Deși este foarte rezistent la forțele de tensiune, fier betonul poate ridica anumite probleme în momentul în care se acționează asupra lui prea mult. De aceea se va evita suprasolicitarea barelor de oțel pentru a le proteja.
Pentru evitarea coroziunii armăturilor barelor de oțel, este indicat ca acestea să fie acoperite în totalitate de beton, pentru ca factorii externi să nu acționeze asupra lor și pentru a le proteja. Ruginirea fier betonului poate avea loc în situația în care este expus la aer și umiditate, ceea ce duce la scăderea aderenței dintre barele de oțel și beton. Trebuie să ținem cont la pregătirea armăturilor pentru stâlpi/grinzi/centuri că acestea vor fi acoperite de jur-împrejur de min. 2,5 cm beton (ex: stâlpul din beton armat ce are secțiunea de 30x30 cm va avea armătura în interior cu secțiunea de 25x25 cm).
Coroziunea fier betonului devine un proces accelerat mai ales în momentul în care acesta intră în contact cu apa de mare, a cărei salinitate este ridicată. Acest lucru este valabil în cazul construcțiilor maritime, a podurilor etc.
Pentru protecția fier betonului se pot aplica inhibatori de coroziune pe suprafață, care formează un strat protector. Inhibatorii au la bază aminoalcooli, ce oferă o protecție pe termen lung structurilor din beton armat, prelungindu-le considerabil ciclul de viață.
Citește și: De ce să vibrăm betonul?
În cazul în care ești pe punctul de a începe o construcție și ai nevoie de o materiale metalurgice și de construcție, te așteptăm să ne contactezi. La TehnoConstruct.ro punem la dispoziția colaboratorilor noștri o gamă amplă de produse, de la fier beton, etrieri, țevi pătrate, țevi rectangulare, accesorii diverse necesare pe șantier, plasă sârmă, plasă sudată, cuie și sârmă oțel.
Comentarii