Hidroizolația terasei și acoperișului. Tot ce trebuie să iei în considerare

Acoperișurile reprezintă cea mai mare parte a unei construcții în contact direct cu intemperiile și condițiile meteo. De aceea, hidroizolația acestora și a teraselor circulabile sau necirculabile, în cazul blocurilor, devine o etapă a construcției absolut obligatorie.

Hidroizolația acoperișului și hidroizolația teraselor reprezintă un proces ce are ca scop protecția clădirilor, prin folosirea unor materiale hidroizolante, impermeabile. Materialele de impermeabilizare folosite la acoperișuri previn eventualele scurgeri, acționând precum o barieră între clădire și apa provenită de la ploaie și zăpadă. Printr-o hidroizolare a corectă a fundației, a pereților și a acoperișurilor, clădirea are numai de câștigat, formarea mucegaiului și a igrasiei fiind împiedicată, structura acesteia nu are de suferit în timp iar clădirea va avea o performanță energetică foarte bună.
Hidroizolația acoperișului și a teraselor se face numai de către specialiști, utilizând produse de calitate superioară, rezistente în timp, asupra cărora nu se va interveni câțiva ani.


Cum se realizează hidroizolația acoperișului și hidroizolația teraselor

Indiferent că vorbim despre o clădire industrială, un bloc de apartamente sau o casă cu acoperișul înclinat, hidroizolația este la fel de importantă pentru a ține apa și umezeala departe de construcția în sine, pentru a crea un confort la interior, un aer uscat și sănătos pentru cei ce locuiesc sau își desfășoară activitatea în spațiul respectiv și pentru prelungirea vieții construcției.
În cazul clădirilor noi, hidroizolația acoperișului este un pas absolut normal și obligatoriu prins în planul de construcție, însă dacă avem de-a face cu o casă construită deja de câțiva ani și s-au constatat anumite infiltrații, igrasie și finisaje distruse, atunci ar trebui luate în calcul două scenarii: lipsa totală a unei hidroizolații sau o hidroizolație mai veche neconformă, ce are nevoie de îmbunătățiri sau chiar de schimbarea în totalitate.
Dacă există infiltrații la interior este recomandat ca, mai întâi, să fie identificate sursele de scurgere ale apei pentru a le remedia.


Citește și despre: Ghid pas cu pas pentru instalarea pereților din gips carton


Pregătirea acoperișului pentru hidroizolație

bitum-hidroizolatie-terasa

Sursa foto: Freepik.com


Forma acoperișului impune metode de acționare diferite, întru-cât un acoperiș înclinat permite scurgerea naturală a apei, în timp ce unul drept, de tip terasă permite acumularea apei, ce poate afecta structura. Cu toate acestea, chiar și un acoperiș plat are o înclinație ușoară, de câteva grade, îndreptată către jgheaburi, pentru a permite apei să se scurgă.

Înainte de a trece la hidroizolația terasei și a acoperișului trebuie să ai în vedere câteva aspecte foarte importante care, nerezolvate la timp, pot anula efectul unei lucrări realizate, de altfel, foarte bine:
- creează anumite pante care au rolul de a lăsa apa să se scurgă cu ușurință. Aceste pante se pot crea în momentul în care se toarnă șapa;
- la fel de important precum crearea unei pante este și realizarea unor guri de scurgere amplasate din loc în loc și a unui sistem complet de scurgere, ce conține jgheaburi și burlanele aferente.

Indiferent care este situația exactă, stratul suport pe care urmează să se aplice hidroizolația acoperiș sau hidroizolația terasă trebuie să fie complet uscat si curat. Astfel, pentru demararea acestui proces, întru-cât întreaga activitate se va desfășura la exterior, vremea trebuie să fie frumoasă, fără ploi, zăpadă sau temperaturi ce se apropie de limita înghețului. Odată ce ne-am asigurat că vremea ține cu noi și că nu vom avea surprize la acest capitol și suprafața este complet uscată, se va desprăfui și curăța de eventuale urme de grăsimi. Acest pas este foarte important deoarece un strat suport curat va permite materialelor hidroizolatoare să adere mai bine la suprafața ce urmează a fi impermeabilizată.

În funcție de tipul de materiale pentru care se optează și maniera de punere în operă a acestora va fi diferită. După ce suprafața a fost pregătită se poate folosi amorsa pentru hidroizolație. Aceasta se poate aplica cu ajutorul bidinelei, a unei pensule sau chiar prin pulverizare. Rolul amorsei este de a permite materialelor hidroizolante să adere mai bine la suprafață.


Citește și despre: Cum izolezi o casă pentru a fi eficientă energetic


Materiale necesare pentru hidroizolație acoperiș și hidroizolație terasă


Materialele hidroizolante ce trebuie luate în considerare când vorbim despre impermeabilizarea acoperișurilor sunt:
• membrana bituminoasă - rămâne o variantă optimă și foarte des folosită pentru hidroizolația acoperișurilor și a teraselor;
• etanșant pentru acoperiș, tablă, țiglă ceramică, jgheaburi;
mortar hidroizolant pentru impermeabilizare terase la interior și exterior;
• etanșant cauciuc pentru acoperișuri;
• aditiv pentru lipire la rece carton bituminat;
• chit etanșare pentru hidroizolații și acoperișuri;
• bandă bituminoasă autoadezivă cu folie aluminiu și nu numai.

Deși utilizarea membranelor bituminoase reprezintă încă o variantă foarte potrivită pentru impermeabilizarea acoperișurilor, hidroizolațiile pot fi lichide, flexibile, membrane PVC, carton bituminos și nu numai. Orice produs ai alege, toate au în comun capacitatea de a bloca pătrunderea apei și a infiltrațiilor, lăsând totodată suprafața să respire. Alege să lucrezi cu materiale de calitate pentru a asigura efecte pe termen lung ce protejează construcția.


Realizare hidroizolații acoperiș și terase

În cazul lucrărilor de refacere al unui acoperiș, se va avea în vedere decopertarea izolației și a hidroizolației existente și curățarea și uscarea stratului suport peste care se va aplica membrană hidroizolatoare. Stratul suport trebuie să fie neapărat drept, pentru ca materialele hidroizolatoare să adere cu ușurință și să nu prezinte gropițe sau scobituri în care să se colecteze apa de la ploi.

După ce suportul a fost îndreptat, curățat și uscat, se va trece la următorul pas și anume aplicarea amorsei. Aceasta are rolul de a elimina mai bine orice urmă de praf dar și a de a asigura o aderență mai bună a straturilor ce vor fi montate.
Uscarea acesteia nu durează foarte mult, ceea ce permite trecerea la următoarea etapă și anume aplicarea membranelor bituminoase (la rece sau la cald).

După aceasta se va aplica bariera de vapori, o membrană hidroizolantă ce permite evacuarea umezelii datorită unor canale pe care le prezintă pe suprafața ei. Îmbinărilor și lateralelor terasei li se vor acorda atenție deosebită pentru a nu permite apei să se infiltreze. Se poate folosi cu succes la îmbinări banda bituminoasă autoadezivă, rezistentă la razele UV și îngheț și care nu permite trecerea apei. Aceasta se poate folosi pe o mulțime de suprafețe precum zidărie, cărămidă, beton, metal, plastic și nu numai.

Este recomandat să se aplice două straturi de membrană bituminoasă pentru o etanșare perfectă, acest proces transformând întreaga lucrare într-una foarte rezistentă în timp, asupra căreia nu vor fi necesare intervenții.

Punerea în operă corectă va avea rezultatele dorite doar dacă materialele cu care se lucrează sunt de o calitate superioară. Tot ce ai de făcut este să iei legătura cu unul dintre experții noștri de la TehnoConstruct.ro pentru a-ți crea o ofertă completă și un necesar de materiale corect pentru hidroizolația acoperișului și terasei și hidroizolația pereților și a fundațiilor.

Comentarii

S
Staresin Constantin
06 oct.
După lipirea celor două covoare de covor bituminos pe acoperiș se mai pune la loc pietrișul peste acesta ?
T
Tehnoconstruct.ro
06 oct.
Asta depinde de modul in care s-a proiectat terasa. Nu avem cum sa va raspundem la aceasta intrebare daca nu stim ce tip de terasa este.

Articole similare