Sursa foto: Pixabay.com
Cum sezonul rece se apropie și grija față de creșterea facturilor la utilități, în special la energie electrică și la gaze, ne cuprinde pe cei mai mulți dintre noi, subiectul eficientizării caselor noastre pare mai de actualitate ca oricând. Așadar, cum putem să consumăm mai puțină energie și să reducem costul facturilor în perioada următoare, dar să ne bucurăm și de un confort termic în continuare?
Răspunsul este unul cât se poate de simplu: izolarea locuinței într-un mod corect, cu produsele potrivite.
Cum funcționează izolația unei case
Izolația unei clădiri oferă rezistență la fluxul de căldură și reduce costurile de încălzire și răcire dar îmbunătățește și confortul. Pentru a înțelege mai bine de ce este indicat ca o clădire să fie izolată trebuie mai întâi să menționăm și să înțelegem cum acționează fluxul de căldură. Acesta implică trei mecanisme de bază:
- Conducția termică - reprezintă modalitatea prin care căldura trece prin diferite materiale, încălzindu-le, precum lingurița amplasată într-o cană cu apă fierbinte.
- Convecția termică - reprezintă modalitatea de circulare a căldurii prin lichide și gaze. Astfel se explică de ce aerul mai ușor și cald se ridică iar cel rece și dens rămâne aproape de podea.
- Radiația termică - căldura se răspândește pe orizontală și încălzește obiectele aflate în stare solidă pe care le întâlnește în calea sa.
Cele mai folosite materiale izolatoare precum polistirenul (polistirenul expandat și polistirenul extrudat) sau vata minerală, spuma și nu numai, funcționează prin încetinirea fluxului de căldură convectiv. Fluxul de căldură circulă din zonele mai calde în cele mai reci până când dispare diferența de temperatură. Pentru a opri acest proces și pentru a nu pierde întreaga căldură aflată la interiorul casei tale, este necesar să izolezi casa corect, indiferent că aceasta este o construcție nouă sau mai veche.
Tipuri de izolații pentru casa ta
Materialele izolatoare se găsesc într-o gamă vastă precum vata minerală, celuloza și alte fibre naturale, polistiren expandat, polistiren extrudat, spumă și nu numai. Acestea prezintă diferențe semnificative între ele de la consistență, duritatea materialului, rezistență, modalitatea de manevrare, cea de aplicare și cost.
Izolație casă cu vată minerală
Vata minerală se împarte în vată de sticlă și vată bazaltică, amândouă variantele având un randament foarte bun. Vata minerală reprezintă unul dintre cele mai utilizate materiale folosite pentru izolația unei case. Aceasta se prezintă sub formă de fibre foarte subțiri și lungi, suprapuse și dispuse sub forma unor rulouri.
Vata de sticlă și vata bazaltică au în comun faptul că ambele izolează foarte bine atât din punct de vedere fonic cât și termic, sunt produse ignifugate, adică nu prezintă riscul răspândirii unui eventual incendiu și se montează în aceeași manieră.
Numai că vata bazaltică este recomandată pentru izolarea pereților exteriori, a tavanelor și pardoselii, a teraselor si fațadelor ventilate, având o rezistență ridicată. Pe de altă parte, vata de sticlă are o flexibilitate mai mare și este indicată pentru izolarea tavanelor false, a pereților despărțitori, pentru izolarea mansardelor/șarpantelor. În cazul unor denivelări la nivelul pereților sau al pardoselii, vata minerală va ajuta la nivelarea corectă tocmai datorită flexibilității sale. Poți opta pentru un termosistem de vată bazaltică complet.
Izolație casă cu polistiren expandat și polistiren extrudat
La fel ca vata minerală care se împarte în două categorii importante, și polistirenul se împarte în polistiren expandat și polistiren extrudat.
Polistirenul expandat se prezintă sub forma unor plăci cu grosimi diferite, pentru a se potrivi în cât mai multe situații și are culoarea albă de cele mai multe ori. Acesta are o structură spongioasă și este ideal pentru a fi folosit la izolarea fațadelor și a pereților.
Polistirenul extrudat se folosește cu precădere pentru izolația zonelor cu umiditate ridicată precum soclurile caselor, fundația, subsolurile, stâlpii și grinzile, terase, oprind astfel pătrunderea umezelii. Spre deosebire de polistirenul expandat care se găsește cel mai des în varianta albă (există și un polistiren expandat grafitat, ce are culoarea gri, care are un cost mai ridicat dar și mai multe proprietăți bune de luat în calcul), polistirenul extrudat poate fi verde, roz, albastru și chiar portocaliu. Acesta din urmă are o rezistență crescută la compresiune, protejând astfel construcțiile și prin rezistență mecanică net superioară polistirenului expandat.
Citește și despre: Tipuri de polistiren pentru izolația casei. Ce trebuie să știi
Alte tipuri de materiale izolație casă
1. Spuma poliuretanică este un alt material foarte bun izolator, oferind o performanță termică ridicată, mai ales prin diminuarea punților termice prin care se pierde căldura. Aceasta se aplică cu ușurință de către personal autorizat, prin pulverizarea unui strat relativ subțire care expandează, are o greutate redusă (fără a îngreuna construcția). Spuma poliuretanică permite izolarea chiar și a colțurilor și zonelor celor mai puțin accesibile.
2. Celuloza - este realizată din hârtie reciclată, are un coeficient termic foarte ridicat, reduce zgomotul. Acest material de izolare a casei este unul ecologic însă se folosește doar la interior. Celuloza ține la distanță dăunătorii precum rozătoarele și nu permite formarea mucegaiului. Însă acest tip de material izolator nu este indicat pentru zonele foarte umede.
Ce trebuie să știi despre izolația unei case noi
Bineînțeles, așa cum este de așteptat, este mult mai ușor și mai ieftin să izolezi o casă încă din stadiul de construcție. Materialele utilizate, inclusiv accesoriile de montaj, vor fi aduse pe șantier și aplicate direct de profesioniști, ținându-se cont de condițiile climatice, gradul de umezeală la nivelul aerului și solului și nu numai. În acest stadiu se poate izola casa atât la interior cât și la exterior pentru a obține un coeficient termic foarte ridicat. O casă izolată corect de la început te poate scuti de multe neplăceri timp de mulți ani, inclusiv de cele ce țin de confortul proprietarilor care nu vor fi nevoiți să renoveze prea curând pentru izolarea pereților la interior.
În stadiul de construcție, se poate izola și fundația, acest lucru fiind benefic pentru orice construcție, protejând soclul, baza casei și stâlpii și oprind infiltrațiile ce pot pătrunde în subsolul sau beciul casei, deteriorând în timp pereții și afectând chiar structura clădirii.
Casa ta va fi eficientă din punct de vedere energetic, temperaturile la interior vor fi optime indiferent de vremea de afară și poți reduce semnificativ costurile la energie și gaze sau combustibil utilizate pentru încălzire iarna. Pentru estomparea zgomotului, se va avea în vedere izolarea fonică cu materiale de calitate, pe fiecare nivel al construcției în parte.
Ce trebuie să știi despre izolația unei case mai vechi
Cu excepția situației mai puțin probabile în care casa a fost proiectată inițial pentru a fi eficientă din punct de vedere energetic, există posibilitatea de a reduce facturile la energie izolând casa corect.
Însă trebuie să iei în considerare câteva aspecte atunci când izolezi casa precum:
- izolația acoperișului, a podului și mansardei. O mare parte din căldură se pierde prin acoperișul care nu este bine izolat. Acesta trebuie sigilat bine, astfel încât căldura care se ridică să nu se disperseze și să nu se piardă prin crăpături, goluri și nu numai.
- izolația subsolului și a beciului. Știm că în beciurile clasice există un grad ridicat de umiditate și este răcoare. Neizolate corespunzător, acestea se transformă într-o poartă prin care căldura se pierde. De aceea se recomandă instalarea unei bariere pentru umezeală.
- izolația pereților interiori. Trebuie să știi că atunci când aplici izolația la interior se pierd câțiva centimetri pe fiecare perete. Asta înseamnă că fiecare cameră va pierde spațiu, însă confortul termic va fi unul mult îmbunătățit.
- izolația pereților exteriori. În cazul în care nu reprezintă o opțiune pentru tine să renovezi practic aproape tot interiorul și să pierzi și din spațiul util, poți opta pentru izolația exterioară a casei. Disconfortul va fi mai mic iar plăcile de polistiren utilizat vor menține o temperatură potrivită la interior.
Citește și despre: De ce să alegi cărămida Klinker pentru fațada casei
Pe lângă izolația casei, trebuie să analizezi cu atenție pe unde se elimină căldura. Este indicat să verifici întotdeauna dacă ferestrele se închid ermetic și dacă intră frigul pe lângă tâmplărie, dacă ușile se închid foarte bine, dacă ai șemineu cu lemne și intră frigul prin hornul acestuia și nu numai.
Pentru ca proiectele tale să se bucure de succes, nu uita să apelezi întotdeauna la profesioniști. Aceștia îți pot calcula necesarul de materiale, astfel încât erorile de calcul să fie cât mai mici, îți pot indica ce tipuri de materiale se potrivesc cel mai bine tipului tău de construcție și pot pune în operă lucrarea. Pentru materiale de construcții de calitate superioară, apelează cu încredere la TehnoConstruct.ro, unde o echipă de specialiști de abia așteaptă să se ocupe de noi proiecte!
Comentarii