Cărămida portantă și cărămida neportantă. Tot ce trebuie să știi

Clădirile sunt locații importante în care oamenii petrec o mare parte din timpul lor, fie acasă, la serviciu sau în alte medii publice. De aceea, siguranța clădirii trebuie să fie prioritatea numărul unu, înainte de orice alt aspect.

Rezistența clădirii este crucială pentru siguranța acesteia și este determinată de mai mulți factori, inclusiv calitatea materialelor folosite, proiectul în sine, implementarea corectă a acestuia, designul structurii, metoda de construcție, condițiile de mediu și întreținerea ulterioară a clădirii.

Toate aceste aspecte trebuie luate în considerare pentru a asigura un spațiu solid și sănătos pentru utilizatori. O clădire bine proiectată și construită cu materiale de calitate, ce respectă standardele și regulile în vigoare, poate rezista cu succes testului timpului și poate face față factorilor interni și externi.


Citește și despre: Pardoseala ceramică: rezistență și eleganță


Ce materiale alegi pentru construcția casei


Unul dintre aspectele esențiale când vine vorba despre construcția unei case constă în alegerea materialelor de construcție potrivite, de calitate superioară. De aceea, alegerea furnizorilor potriviți este esențială, deoarece ei trebuie să îți asigure cantitățile necesare la timp pentru ca lucrările să nu stagneze din cauza lipsei materialelor, să asigure o bună păstrare a produselor în depozit pentru ca acestea să nu își piardă proprietățile înainte de a fi livrate. La TehnoConstruct ne asigurăm clienții că punem preț pe calitate și pe servicii optime pentru a le ușura cât mai mult munca pe șantier. Astfel că ne preocupăm în permanență de starea materialelor, de întregul parcurs al acestora de la depozit pe șantier, încercând în același timp să oferim răspunsuri la întrebările celor care apelează la noi.

În portofoliul nostru regăsești de la lemn construcții, la fier beton, plasă și țevi, cărămidă și BCA, ciment, mortar și șapă, sisteme gips-carton și nu numai.

Alegerea materialelor de construcție este o decizie care se ia încă din faza de proiectare, fiind un aspect care se va discuta în detaliu cu proiectantul, arhitectul și constructorul. Colaborarea între aceștia trebuie să fie una bună pentru a asigura eficiența fiecărei etape și o construcție sigură.

Există foarte multe persoane care aleg să își ridice construcțiile din cărămidă tocmai pentru că aceasta are multe avantaje pe care încercăm să le detaliem cât mai bine în continuare.


Citește și despre: Iată de ce să optezi pentru un gard din cărămidă


Ce este cărămida și de câte feluri există

Sursa foto: Freepik.com


Cărămida este un material de construcție extrem de apreciat de mii de ani, fiind un produs realizat din amestec de argilă, apă și nisip și ars la temperaturi foarte ridicate, de peste 900° Celsius pentru a dobândi rezistența în timp și anumite proprietăți.

Cărămida poate fi de mai multe feluri: cărămidă zidărie (care se împarte în cărămidă plină sau cărămidă cu goluri și au caracteristici diferite), cărămidă aparentă (folosită mai mult în scop decorativ pentru a adăuga personalitate pereților, arcadelor, grătarelor și șemineurilor și chiar fațadelor clădirilor și gardurilor), pardoseală ceramică etc.

Dacă alegi să folosești zidărie cărămidă poți miza pe faptul că multe generații se vor bucura de locuință, aceasta rezistând în jur de 100 de ani, poate chiar mai mult dacă este amplasată într-o zonă mai blândă, fără cutremure, cicluri repetate de îngheț-dezgheț, sol care nu este mlăștinos și nu numai.

Cărămida este un bun izolant termic și fonic, cu precădere cărămida Porotherm, cu goluri, este un produs ecologic, prietenos cu natura dar și cu sănătatea celor din jur și are proprietăți ignifuge, adică nu favorizează răspândirea unui eventual incendiu.


Realizarea pereților din cărămidă

În general, alegerea materialelor de construcții se face în funcție de amplasarea construcției, la fel și elementele de rezistență. Cărămida poate fi folosită cu succes atât pentru zidurile de susținere și poartă numele de cărămidă portantă sau pentru cei despărțitori, cărămidă neportantă. Zidurile interioare cât și cele exterioare pot fi realizate din cărămidă.


Ce înseamnă cărămida portantă?

Cărămida portantă este un tip de cărămidă utilizat în construcția de clădiri și care are proprietăți de rezistență și stabilitate suficiente pentru a susține sarcinile structurale ale clădirii. Aceasta se ridică pe o fundație de beton armat, consolidată cu stâlpi de susținere și centuri solide, realizate tot din beton armat. Este fabricată din argilă, având proprietăți de rezistență la compresiune și tracțiune.

Pentru ca un perete să asigure rezistența necesară unei construcții, acesta trebuie să aibă o grosime mai generoasă, cuprinsă de obicei între 25 și 30 de cm, și o rezistență la compresiune cât mai mare.
De cele mai multe ori, la realizarea unei zidării portante se folosesc cărămizile pline, mai ales în țara noastră unde există anumite zone cu un risc ridicat seismic. Însă, există și situații și anumite tipuri de cărămidă cu goluri care au fost special concepute pentru a fi folosite și în zidăria portantă interioară și exterioară, în zonele cu un risc de cutremur mai mic.


Ce înseamnă cărămida neportantă?

Cărămida neportantă este un tip de cărămidă utilizat în construcția de clădiri, dar care nu are proprietăți suficient de rezistente pentru a suporta sarcinile structurale ale clădirii. Este folosită mai ales pentru zidării și compartimentări interioare, unde nu este necesară o rezistență foarte mare.
În acest caz sunt folosite cu precădere cărămizile cu goluri, dispuse vertical sau orizontal, de tip cărămidă Porotherm, un model ce se bucură de popularitate la noi în țară. Se pot folosi, totodată și blocuri de BCA, panouri de gips-carton și chiar plăci de OSB pentru o compartimentare interioară, încă toate acestea nu au rezistența unei cărămizi. În plus, dacă se dorește atârnarea unor obiecte decorative de pereți sau chiar suspendarea unor piese de mobilier, un perete din cărămidă este mult mai indicat.


Citește și despre: Ce trebuie să știi despre centurile de beton, grinzile și stâlpii unei case


Blocurile de cărămidă cu goluri au o dimensiune mai mare față de cărămizile pline și de aceea sunt mult mai ușor de folosit la ridicarea zidurilor de compartimentare, ușurând considerabil eforturile muncitorilor și timpul alocat acestei sarcini. Acestea se pot redimensiona cu ușurință astfel încât se croiesc după nevoie. Trebuie menționat că, indiferent de tipul de cărămidă folosit, și în cazul cărămizii pline și în al cărămizii cu goluri sau cărămizii Porotherm, pentru a obține un aspect plăcut și îngrijit, acestea trebuie să fie în permanență verificate dacă sunt drepte atât pe verticală cât și pe orizontală.
Există, bineînțeles, și cărămizi ce dispun de elemente de ghidaj pentru o aliniere corectă a cărămizilor, oferind o planeitate bună a zidului.

În concluzie, casele trainice și sigure au nevoie de un schelet bun, de o structură de rezistență sigură, iar folosirea cărămizilor zidărie în mod corect, respectând normativele în vigoare, va contribui la acest lucru.
Te așteptăm la TehnoConctruct.ro cu materiale de construcții pentru toate proiectele tale: cărămidă zidărie, cărămidă decorativă, BCA, lemn, beton armat și nu numai.

Comentarii