Construcțiile din lemn oferă o mulțime de avantaje când vine vorba despre confort, clima la interior, impactul asupra sănătății celor care locuiesc în spațiul respectiv precum și asupra mediului înconjurător. Flexibil, ecologic, rezistent, ușor și durabil, lemnul este potrivit pentru majoritatea terenurilor și construcțiilor și este recomandat chiar și în zonele cu risc seismic mai ridicat.
În țara noastră construcțiile din lemn de abia acum încep să prindă teren, românii fiind mai degrabă adepții construcțiilor din cărămidă, blocuri BCA și beton, casele din lemn regăsindu-se mai degrabă în zonele montane și cele rurale. Pentru cei care cochetează cu ideea ridicării unei case din lemn, le amintim că există mai multe tipuri de construcții lemn, precum:
- case pe structură de lemn - aceste nu pot fi foarte înalte, fiind ideale pentru familiile ce doresc o casă cu un parter și eventual un etaj sau etaj mansardat.
- casele pasive - sunt o variantă modernă la casele din lemn, având la bază materiale ecologice, biodegradabile, care se integrează foarte bine în mediul înconjurător, aceste detalii făcându-le foarte sustenabile.
- casele din prefabricate - au avantajul că se montează foarte rapid, oamenii economisind foarte mult timp. Costurile sunt mult reduse față de construcțiile clasice, majoritatea fiind realizate din plăci OSB.
- casele mobile din lemn - deși destul de mici ca dimensiune, acest tip de case de lemn pot fi mutate dintr-un loc în altul, cu ușurință, căci sunt construite pe un șașiu. Sunt potrivite ca locuințe de vacanță sau chiar birouri provizorii.
- case din bușteni sau lemn masiv - reprezintă acel gen de case ce se regăsesc cu precădere în zonele montane, acolo unde există o mulțime de păduri și lemnul are costuri mai mici. Acestea sunt foarte călduroase și sunt foarte rezistente în timp.
Pe măsură ce tehnicile de tăiere și prelucrare a lemnului s-au dezvoltat, acesta a dobândit tot mai multe forme ce a permis folosirea lui în aproape fiecare etapă și componentă a unei construcții, inclusiv la interior pentru podele, grinzi, popi și chiar piese de mobilier.
Citește și despre: Ai o casă mai veche? Izolează corect cu vată minerală și polistiren
Lemnul construcții. La ce se folosește
Lemnul poate fi folosit în orice stadiu al unei construcții, atât la buiandrugi, grinzi de lemn, podele și acoperiș, cofraje (placaj TEGO) sau placa galbenă pentru cofraj, la pereții de susținere și cei despărțitori și nu numai. De asemenea, lemnul poate fi folosit atât pentru realizarea pieselor de mobilier, a ușilor și elementelor de decor.
Avantajele lemnului în construcții și al caselor din lemn
Atunci când ne hotărâm să folosim lemnul ca material principal pentru construcția unei case, este important să luăm în considerare avantajele incontestabile pe care acesta le prezintă:
- Construirea unei case din lemn poate fi realizată rapid, deoarece nu este necesar să se aștepte întărirea betonului. În plus, în cazul caselor prefabricate, lemnul este pregătit pentru montaj și poate fi adus direct pe șantier.
- Dacă vorbim despre preț lemn construcții acesta este accesibil, prețul final al caselor din lemn fiind mai scăzut decât cel al celor din cărămidă, având o reducere de până la 20-30%.
- Lemnul construcții izolează bine termic, menținând o temperatură confortabilă în interior atât vara, cât și iarna, ceea ce duce la costuri mai mici pentru încălzire. Bineînțeles, este recomandat ca acesta să fie izolat suplimentar cu polistiren sau cu vată minerală, după preferințe, pentru a asigura un nivel superior al confortului termic.
- Fundația pentru o casă din lemn nu necesită un calcul complex și se poate realiza folosind procentul minim de armătură, fără a fi necesară o fundație complicată.
- În cazul unei construcții lemn, fundația clasică poate fi înlocuită cu piloni de beton.
- Casele din lemn sunt flexibile, ceea ce le permite să reziste mai bine la cutremure decât cele din cărămidă. Acest lucru este important, deoarece elasticitatea sa determină comportamentul clădirii în caz de seism. Deoarece lemnul este un material flexibil, acesta se poate mișca în aceeași direcție cu undele seismice, prin urmare, pereții din lemn se comportă foarte bine în cazul unui cutremur.
- Prezintă un aspect estetic deosebit - deoarece lemnul pentru construcții se prelucrează cu ușurință, casele se pot bucura de un aspect original, fie el rustic, clasic sau modern.
- Prelucrarea se poate realiza direct pe șantier, acest lucru eficientizând procesul de lucru;
- Spre deosebire de beton care are nevoie de o temperatură optimă pentru a se folosi și întări, lemnul pentru construcții poate pus în operă indiferent de condițiile meteo.
Citește și despre: Hidroizolația caselor vechi. De ce este indicată și cum se face corect?
Când vine vorba despre casele prefabricate, precum cele din plăci OSB, acestea au avantajul că sunt prelucrate direct în fabrică, pe șantier intervențiile fiind minime. Astfel, procesul de montaj este mult simplificat, timpul de execuție este redus semnificativ iar pierderile de materiale nu există. În plus, marele avantaj este că fiecare piesă ce urmează să fie integrată în casa prefabricată este atent verificată.
Dezavantaje lemn construcții
După cum am remarcat, utilizarea lemnului în construcții și casele din lemn prezintă numeroase avantaje. Cu toate acestea, dorim să evidențiem și aspectele mai puțin favorabile ale acestora, pentru ca cei care doresc să își construiască o locuință să poată lua o decizie informată în privința celor mai bune materiale de construcții.
Iată care sunt câteva dintre dezavantajele lemnului de construcții și al caselor din lemn!
Pentru a crește rezistența lemnului, este necesar să fie complet uscat și tratat cu substanțe adecvate, menite să prelungească durata sa de viață, chiar înainte de a fi pus în operă. În plus, pentru a menține calitatea sa, lemnul de construcții necesită tratamente regulate cu diferite substanțe.
Chiar dacă lemnul nu acționează ca un izolator fonic perfect, acesta împiedică totuși formarea ecourilor într-o cameră prin absorbția undelor sonore. De asemenea, casele din lemn sunt mai puțin rezistente decât structurile clasice din beton armat sau cărămidă, iar lemnul poate fi afectat de dăunători precum rozătoarele, cariile sau termitele, dacă nu este tratat corespunzător. În cazul unui incendiu, din păcate, lemnul de construcții nu oferă o rezistență foarte mare.
Citește și despre: Ghid pas cu pas pentru instalarea pereților din gips carton
Tratamente recomandate pentru lemnul de construcții
Pentru a rezista în timp, lemnul de construcții trebuie să treacă printr-un proces destul de complex care are în vedere protejarea acestuia de precipitații, dăunători, trecerea timpului și chiar incendiu.
Iată care sunt cele mai uzuale tratamente pentru lemnul de construcții:
- tratament de ignifugare: asigură lemnului o rezistență mai ridicată împotriva unui eventual incendiu;
- tratament de hidrofugare: acesta este un tratament pe bază de ulei de in, ce ferește lemnul de umezeală, împiedicând putrezirea lemnului;
- tratamentul împotriva apariției ciupercilor;
- tratament împotriva insectelor precum temutele termite sau carii ce pot produce pagube semnificative lemnului și construcției în sine.
Pentru a profita de toate avantajele unei case din lemn, este esențial să îi acorzi întreținere periodică. Acest lucru presupune băițuirea lemnului și protejarea lui cu soluțiile adecvate, precum și repararea și etanșarea eventualelor crăpături care apar în timp.
Lemnul are o frumusețe naturală unică, ce aduce o contribuție semnificativă la crearea unor fațade cu adevărat spectaculoase. Aspectul său cald și organic oferă un caracter aparte oricărei construcții, indiferent de stilul acesteia - modern, clasic, minimalist și nu numai. În plus, lemnul poate fi vopsit într-o gamă variată de culori pentru a se potrivi preferințelor fiecărei persoane care locuiește în acel spațiu.
Indiferent de dimensiunea proiectului, este important să ai acces la materiale de construcții de cea mai înaltă calitate, fie că este vorba despre proiecte mai mici sau cele mai îndrăznețe. În acest sens, suntem disponibili pe site-ul TehnoConstruct.ro cu cele mai bune oferte de materiale de construcții. Nu ezita să ne contactezi pentru a beneficia de acestea!
Comentarii