O mulțime de persoane visează la casa mult dorită, la un spațiu personal, în care toată familia și prietenii apropiați să se simtă bine și acum, dar și peste mulți ani. De aceea, atunci când se are în vedere construcția unei noi locuințe, o atenție deosebită trebuie să se acorde materialelor de construcție dar și execuției. De la fundație și pereții de rezistență care țin practic întregul ansamblu și până la acoperișul casei, totul trebuie realizat conform planurilor arhitecturale inițiale.
Spre exemplu, dacă se optează pentru realizarea unui acoperiș țiglă ceramică, trebuie să se aibă în vedere dacă întreaga casă poate susține greutatea ridicată a plăcilor. Fiind realizată din argilă naturală, un metru pătrat de țiglă ceramică cântărește în jur de 40 kg. Raportat la întreaga suprafață a acoperișului, se ajunge la o greutate de câteva tone iar pentru casele realizate pe o structură ușoară, țigla ceramică nu este cea mai bună variantă. Însă, pentru construcțiile cu structură solidă, acoperișul țiglă ceramică este soluția câștigătoare. În articolul de față vom încerca să explicăm cât mai bine de ce lucrurile stau așa.
Țigla ceramică. Material și procesul de fabricație
Țigla ceramică este unul dintre cele mai vechi materiale folosite pentru acoperirea caselor. Extrem de rezistentă, aceasta nu are nevoie de o întreținere specială. Timpul și condițiile meteo nu o vor afecta ci îi vor conferi personalitate.
Țigla ceramică se obține din amestecul mai multor tipuri de argilă care, mixate bine împreună cu apă, vor forma o pastă foarte fină. Aceasta se toarnă în forme speciale, se lasă o perioadă exactă la uscat după care țiglele nou formate se introduc în cuptoare speciale, pentru ardere. Astfel, acestea vor dobândi rezistența deosebită cu care ne-au obișnuit.
Piesele urmează un tratament special pentru a fi etanșe și impermeabile, argila fiind un material poros.
Dacă la început țiglele ceramice erau realizate manual, în timp, pe măsură ce procesul tehnologic s-a dezvoltat, acestea au început să fie realizate de mașini speciale, ceea ce a dus la eficientizarea procesului de execuție.
Argila, material 100% natural, face ca țigla ceramică să fie ecologică, potrivită pentru cei ce țin la natură și la sănătatea lor.
Citește și despre: Ce trebuie să știi despre centurile de beton, grinzile și stâlpii unei case
Avantajele țiglei ceramice pentru acoperișul casei
Efectul creat de țiglele ceramice dispuse pe un acoperiș este uimitor și, cu siguranță, va atrage toate privirile și va adăuga un plus valoare locuinței. Acestea pot fi aplicate pe o construcție nouă, modernă, sau pe una cu aspect tradițional, fiind foarte versatile. Singura recomandare este ca acoperișul să aibă pante mai ascuțite pentru a permite apei să se scurgă corespunzător.
Atât din punct de vedere funcțional cât și al aspectului, prezintă o mulțime de avantaje:
Țigla ceramică: Estetică deosebită
Multitudinea de culori permite crearea unor acoperișuri în acord cu restul culorilor casei sau al tâmplăriei exterioare. Plăcile ceramice pot fi dispuse și pe acoperișurile mai rotunjite și pe cele cu linii drepte. Efectul este unul foarte elegant, atemporal și sofisticat.
Țigla ceramică: Rezistență în timp
Țigla ceramică se remarcă pentru durabilitatea ei și pentru faptul că nu își pierde nici forma și nici culoarea în timp. Datorită procesului de ardere în cuptor și expunerea argilei la temperaturi extreme, țigla ceramică devine rezistentă la foc și la diferite condiții meteorologice. Ploaia, vântul, zăpada, ciclurile de îngheț-dezgheț nu o afectează.
Este știut faptul că, dacă are parte de o întreținere minimă, aceasta poate rezista chiar și până la 100 de ani.
Țigla ceramică: Eficiență energetică
Forma plăcilor ceramice și compoziția materialului permit circularea liberă a aerului pe sub șindrilă. Având această izolație încorporată înseamnă că acoperișul tău va putea reține aer mai cald în timpul iernii și vara poate contribui la răcorirea spațiului. Pe termen lung, un acoperiș ceramic te poate ajuta să economisești bani pe facturile la energie.
Țigla ceramică: Opțiune ecologică
Țigla ceramică este realizată din mai multe tipuri de argilă și apă. Practic din materiale naturale, reciclabile, fără să conțină compuși sau conservanți chimici. Țiglele ceramice nu atrag dăunătorii, nici praful sau acarienii, astfel aceștia nu sunt răspândiți prin interiorul casei, favorizând apariția alergiilor.
Țigla ceramică: Întreținere minimă
O altă parte pozitivă la țigla ceramică este că aceasta nu are nevoie de o întreținere frecventă sau dificilă. În cazul puțin probabil în care s-au spart câteva plăci, ele se pot înlocui local, fără să fie afectat întreg acoperișul. Întreținerea corespunzătoare include inspecții regulate, curățări și reparații.
Pentru a oferi totuși informații cât mai corecte, trebuie să menționăm și cele câteva dezavantaje pe care le poate avea țigla ceramică:
Costul ridicat
Spre deosebire de tabla metalică și alte tipuri de acoperiș, costul inițial al țiglei ceramice este unul mai ridicat. Prețul mai mare provine atât de la procesul de realizare mult mai complex față de tabla metalică, de la structura lemnoasă mult mai solidă cât și de la manoperă, care este mult mai migăloasă și consumatoare de timp.
Greutate considerabilă
Este bine de știut că nu toate casele pot fi acoperite cu țiglă ceramică din cauza faptului că aceasta are o greutate mult mai mare decât cea metalică. Greutatea medie per metru pătrat de țiglă ceramică poate ajunge chiar la 40 kg. Pentru întreaga locuință, acoperirea casei cu țiglă ceramică se transformă într-o greutate mai mare, greutate ce trebuie direcționată corect către o structură lemnoasă bine proiectată și executată. De aceea, în cazul în care construcția este una nouă se va discuta cu proiectantul încă din faza incipientă pentru a crea o structură de rezistență ce va susține fără probleme țigla. În cazul în care casa este una mai veche, trebuie să discuți cu un specialist care te poate lămuri dacă locuința ta poate fi acoperită sau nu cu țiglă ceramică.
Citește și despre: 6 motive pentru care ar trebui să îți izolezi locuința
Montaj țiglă ceramică
Țigla ceramică se montează pe acoperiș doar de către specialiști care dispun atât de echipamente cât și de oameni instruiți, accesoriile montaj și accesoriile potrivite.
Mai întâi se va stabili un necesar de materiale pentru întregul acoperiș, care ulterior va include și izolația termică (care poate fi realizată din vată de sticlă sau vată bazaltică), folii împotriva condensului, folie impermeabilă, accesorii, etanșanți, burlane, jgheaburi, parazăpezi etc. Este bine de reținut că această lucrare la exterior se poate întinde cu lejeritate pe câteva zile sau săptămâni și este important ca în perioada montajului să nu plouă. De aceea, se recomandă schimbarea acoperișului în sezonul cald.
Înainte de a începe montajul țiglei ceramice propriu-zis trebuie verificată structura și rezistența șarpantei și dacă sunt necesare reparații suplimentare.
Întreținere țigla ceramică
De cele mai multe ori se recomandă să se apeleze la specialiștii din domeniu pentru curățarea acoperișului casei. Însă, în cazul în care dorești să te ocupi personal de acest aspect cel mai bine este să te documentezi în legătură cu recomandările producătorului.
Al doilea pas important este să iei în considerare siguranța ta și să te echipezi corespunzător cu bocanci anti-derapanți, mânuși speciale de protecție, ochelari de protecție și un cablu sau ham de siguranță.
Pe acoperișurile din țiglă ceramică mai veche se pot dezvolta alge, mușchi care sunt alunecoși și pot favoriza accidentările. În plus, este recomandat să mai lucrezi cu cineva care să îți dea la mână materialele și echipamentele necesare. Altfel vei fi nevoit să cobori și să urci în mod repetat.
1. Îndepărtează depunerile, algele și mușchiul crescut
Acestea se pot răzui cu ușurință, fără însă a apăsa foarte tare pentru a nu deteriora țiglele. După îndepărtarea lor poți aplica o substanță ce nu va mai permite dezvoltarea acestor tipuri de plante pe plăcile de ceramică.
2. Îndepărtează murdăria vizibilă
Murdăria poate fi îndepărtată cu ajutorul furtunului de grădină și cu o perie cu care să freci suprafața. Deoarece acoperișul va fi ud, trebuie să fii foarte atent pentru a nu aluneca.
3. Verifică și jgheaburile
Dacă tot ești urcat pe acoperiș, nu uita să arunci un ochi și la jgheaburi și burlane. Frunzele uscate, praful și murdăria pot înfunda jgheaburile și burlanele și îți pot provoca pagube. Așadar, curăță-le dacă situația o impune, iar astfel te asiguri că la următoarea ploaie sau ninsoare nu vei avea niciun fel de probleme.
Citește și despre: Izolație interioară sau exterioară pentru un confort maxim?
Pentru a profita la maxim de beneficiile unui acoperiș țiglă ceramică este obligatoriu ca acesta să fie montat corespunzător de către specialiști. Pentru materialele necesare, nu uita să apelezi la TehnoConstruct.ro! Însă te așteptăm și cu o mulțime de alte materiale de construcții pentru toate lucrările tale, atât cele interioare cât și exterioare.
Comentarii