Sursa foto: Freepik.com
Construcția unei case nu este chiar cea mai ușoară sarcină dar, ținând cont de faptul că aceasta va trebui să reziste cel puțin pentru câteva generații, este bine să te asiguri de la început să urmezi toți pașii necesari, atât cei ce țin de partea administrativă și birocratică, cât și cei legați de construcția efectivă a casei. Află din articolul de față ce materiale de construcție ai nevoie și, mai ales, ce materiale metalurgice sunt necesare pentru construcții cu o structură solidă!
Pentru a-ți oferi un ghid cât mai complet, iată care sunt primele etape pe care trebuie să le ai în vedere, înainte de a începe șantierul propriu-zis.
Primii pași spre construcția unei case: acte necesare
Nu vom zăbovi mult asupra acestui aspect, însă este bine de știut că înainte de a demara șantierul trebuie să ai bine în vedere ce tip de construcție îți dorești: din cărămidă sau BCA, pe structură de lemn, pe cadre metalice, pe piloni etc. Odată cumpărat terenul, trebuie să depui la organele competente toată documentația necesară în vederea obținerii avizele ce îți vor permite să treci la următoarea etapă:
• Obținerea Certificatului de Urbanism este primul pas căci acesta îți spune ce tip de construcții sunt acceptate pe terenul tău.
• Realizarea unui studio geotehnic – acesta nu este obligatoriu în toate zonele, însă este bine de știut ce tip de sol se află pe terenul tău, pentru a evita neplăceri ulterioare.
• Proiectul tehnic al construcției - după achiziționarea terenului, dacă îți dorești o construcție clasică, trainică, de care să te poți bucura mult timp trebuie să discuți cu un arhitect sau proiectant ce te poate ajuta cu un proiect detaliat. Astfel, îți faci o imagine de ansamblu a construcției în sine și poți face și o estimare de costuri.
• Obținerea tuturor avizelor și a acordurilor de amplasament;
• Obținerea Autorizației de Construire.
Odată obținută Autorizația de Construire, te poți apuca de muncă, efectiv. Nu uita că, pentru succesul unei lucrări, trebuie să ai în vedere două aspecte: găsirea unei echipe de constructori serioși, ce lucrează bine, eficient și rapid, dar și punerea la dispoziția lor în timp util a materialelor de construcții necesare.
Fundația și structura de rezistență a unei case
Fundația este, fără doar și poate, cea care oferă stabilitate unei construcții, ea fiind și cea care intră în contact cu factorii externi. De aceea, modul în care este realizată devine un factor cheie. O fundație construită necorespunzător poate favoriza apariția infiltrațiilor de apă sau poate duce la o izolare neconformă a pereților, ce atrage după sine o mulțime de probleme precum facturi ridicate la energie.
În cazul achiziționării unei case vechi, nu există un control aspura modului în care casa respectivă a fost realizată însă atunci când vine vorba despre una nouă, trebuie să te asiguri că au fost luate în considerare materialele metalurgice potrivite și cele de construcții de calitate. Armătura sau barele de oțel sunt nelipsite din structura unei fundații pentru casele clasice, cu pereți portanți de cărămidă sau BCA dar și pentru cele de lemn. Împreună cu betonul asigură rezistența și durabilitatea unei case.
Citește și: Cat BCA intră la o cameră de 4 pe 4?
Domeniul construcțiilor este unul foarte dinamic iar descoperirile făcute de-a lungul timpului au ajutat foarte mult la dezvoltarea industriei. Spre exemplu, una din cele mai remarcabile descoperiri realizate în secolul al 19 lea a fost reprezentată de folosirea armăturilor pentru consolidarea construcțiilor.
Numeroasele beneficii pe care le oferă această metodă de armare, cu bare de oțel, au făcut din aceasta o parte esențială a construcțiilor de beton din zilele noastre.
Barele de oțel sau fier betonul permit utilizarea plăcilor de beton mai subțiri, mai ușoare, reducând timpul de construcție.
Folosirea armăturilor la fundație
În construcții, betonul este (aproape) omniprezent. Însă, folosit singur, acesta nu oferă stabilitate unei clădiri, deoarece se macină în timp, este destul de fragil și nici nu poate suporta greutatea întregii case. Factorii externi de mediu îi pot dăuna destul de mult, scurtând viața unei clădiri. Prin urmare, fier betonul sau barele de armare sunt folosite împreună cu acesta pentru a consolida structura.
Fier betonul și etrierii se folosesc nu doar la fundație ci și la grinzi, stâlpi și nu numai. Barele de oțel, împreună cu betonul și etrierii formează o structură foarte solidă, rezistentă la diferite sarcini, fie ele pe verticală sau orizontală. Pentru a îmbunătăți aderența, fier betonul este deseori prevăzut cu striații pe suprafață. Combinația celor două materiale garantează pentru realizarea unor structuri durabile, cum ar fi clădiri, poduri și multe altele.
Oțelul nu este la fel de ușor de modelat precum betonul proaspăt, dar poate fi turnat și modelat la temperaturi extrem de ridicate.
Avantajele betonului în construcții
Sursa foto: Pexels.com
Elementele structurale din clădiri sunt supuse unor forțe interne precum compresiunea, tensiunea, torsiunea. Toate acestea, în timp, pot afecta betonul însă, cu armătura potrivită, integritatea construcției nu va avea de suferit.
Betonul este, în general, de preferat ca material de construcție față de alte alternative, fiind o soluție ce are un raport preț-calitate foarte bun pentru industria construcțiilor. Rezistența acestuia la compresiune este mult mai ridicată decât a altor materiale, acest lucru făcându-l potrivit pentru construcțiile mari, iar rezistența la tracțiune este întărită cu ajutorul armăturii din fier beton. Astfel, se elimină tensiunea ce acționează în elementele structurale.
Un alt avantaj al betonului îl reprezintă compoziția sa. În timpul procesului de amestecare, betonul este foarte maleabil și poate lua aproape orice formă înainte de a se usca și întări. De aceea, este apreciat de arhitecți și constructori, fiind un material cu care se lucrează ușor.
Citește și: De ce să vibrăm betonul?
Aportul etrierilor într-o construcție
Barele de fier beton sunt susținute de etrieri, cu ajutorul cărora se creează un fel de "cușcă" sau ramă în care este turnat betonul. De îndată ce materialul s-a întărit, rețeaua aceasta de armătură fier beton și etrieri asigură o structură sigură, rigidă, ce face față cu brio presiunilor externe, ce pot afecta clădirea.
Etrierii se pot fasona direct pe șantier, însă în acest caz pot exista pierderi de materiale și, implicit, de bani. Pentru construcția unei case, poți apela la fasonarea si debitarea fier betonului sau a barelor de oțel, pentru rapiditate și eficientizarea costurilor. Etrierii pot avea forma unei rame întregi sau fără o latură și se leagă de stâlpii de fier beton, din loc în loc, la distanțe egale, cu sârmă. Barele de oțel, longitudinale, vor fi amplasate în interiorul etrierilor.
Pentru rezistență crescută, se va opta pentru amplasarea etrierilor la distanțe mai mici și egale, pe barele de oțel pentru a face față cu brio forțelor axiale ce acționează asupra stâlpilor. Astfel, la turnare, betonul nu poate ieși, este bine compactat iar rezistența stâlpului este una ridicată. Inclusiv în situația în care betonul se fisurează, stâlpul își păstrează integritatea și durabilitatea, chiar și în cazul unui cutremur mai puternic.
Etrierii și grinzile de beton armat
Spre deosebire de stâlpi, la grinzile de beton din cadrul construcțiilor caselor și nu numai acționează alt gen de forțe, nu doar cele axiale, precum cea de compresiune și cea de tensiune.
Pentru a face față tensiunii foarte mari și pentru a nu se rupe, grinda va avea în partea de jos armătură. Etrierii sunt astfel amplasați pentru a putea ține partea superioară a grinzii conectată cu partea inferioară.
Distanțierii pentru armătură – mici dar importanți
Distanțierii pentru armătură ajută la poziționarea într-un mod corect în cofraje, la îmbinarea lor în betonul armat. Distanțierii armătură pot fi confecționați din beton, plastic sau oțel, aceștia având diferite forme, în funcție de locul în care vor fi amplasați.
Citește și: Cum să NU te păcălești când vrei să cumperi paleți de BCA la Preț Mic?
Plasele sudate pentru rezistență suplimentară
În general, este recomandat ca suprafețele mari să fie armate cu plase sudate, formate din bare sau sârme de oțel,
dispuse pe două direcții perpendiculare, sudate între ele în punctele în care se intersectează. Prin utilizarea plaselor sudate se mărește rezistența dar și durata de viață a unei construcții. Acestea sunt folosite de obicei pe elementele de la suprafață precum pereți de sprijin, planșee sau în cazul reconsolidării unor pereți din casele vechi. În ultimul caz, se curăță peretele vechi, se montează plasa pentru armătură la o distanță de câțiva centimetri de perete și se va ancora bine, după care se încarcă cu beton, torkret sau tencuială. Plasele sudate sunt realizate conform cu standardele în domeniu, atât cele românești cât și cele europene.
La TehnoConstruct.ro suntem alături de tine, din prima zi a construcției și până la recepția finală a lucrării. Îți punem la dispoziție o gamă largă de materiale metalurgice, cu stocuri generoase, ce te vor ajuta să îți duci la bun sfârșit proiectele, fie că este vorba de construcții, amenajări interioare și exterioare, hidroizolații sau amenajarea grădinii. Ia legătura cu noi!
Comentarii