De ce să Vibrăm Betonul ?

Vibrarea betonului asigură omogenitatea, mărește rezistența și elimină segregările !

 

Scopul principal al vibrării este eliminarea aerului din beton și cu cât prezența acestuia va fi mai mică, cu atât rezistența betonului va fi mai mare.

 

Hai sa facem următorul exercițiu de imaginație : Vezi paharul cu apă de mai jos ? Așa cum se formează bule de aer când torni apa în pahar, tot așa se formează și când torni betonul în cofraj. Diferența este că apa este un lichid din care bulele de aer se elimină singure iar betonul este mult mai dens și aceste bule trebuie ajutate să iasă. Așa este, aici intervine vibratorul de beton.


Elimina aerul din beton prin vibrare

Nu avem nicio altă garanție că armatură metalică va fi complet acoperită de beton, fără a avea bule de aer de jur-împrejur.

 

Atenție ! Ciocănirea cofrajului în exterior nu vibrează betonul. Este necesară vibrarea interioară pentru a evita formarea de goluri și segregări ! Ciocănirea exterioară a cofrajului este o masură bună pentru a verifica gradul de umplere a stâlpilor și diafragmelor (până nu mai sună a gol).

 

Și ultima auzită : n-avem nevoie de vibrator de beton, îl vibrează pompa. Nu, pompa doar transportă betonul din malaxor la locul de punere în operă și chiar dacă vine prin cădere la o viteză destul de mare, asta nu înseamnă că se elimină aerul din beton. Ba chiar dimpotrivă, pentru că betonul nu umple toată țeava pompei (pistoanele care împing betonul, mai trag și aer), atunci o dată cu betonul va ajunge și aerul în cofraj și dacă nu vibrăm, după decofrare, nu vom avea un perete de beton neted și continuu.

  

Comentarii

Articole similare

De ce să Vibrăm Betonul ?
De ce să Vibrăm Betonul ?
Vibrarea betonului asigură omogenitatea, mărește rezistența și elimină segregările ! Scopul principal al vibrării este eliminarea aerului din beton și cu cât prezența acestuia va fi mai...