Se da urmatoarea problema, intalnita destul de frecvent dupa turnarile de beton:
"Am turnat acest beton in curte/gradina.
Am facut-o ca la carte, cu armatura din beton, etc, insa la suprafata au aparut crapaturi si apoi o mare parte din suprafata a inceput sa sara.
De ce s-a intamplat asta? Ce se poate face ca sa ajung la o suprafata fumoasa? O pot curata, sfelui si trata? Cu ce imi recomandati?"
Cand betonul se cojeste asa, cel mai probabil a fost prea multa apa in beton, nu s-a respectat raportul apa/ciment si bineinteles a fost afectata tasarea, astfel ca "laptele de ciment" se ridica la suprafata si formeaza o coaja care se va exfolia exact ca in pozele de mai sus.
Ca regula generala, la exterior se toarna intotdeauna cel mai bun beton, de la C20/25 (B350) in sus, cu minim 300 kg ciment/m3 si cimentul sa fie 42,5 R si clasa A (A-S, A-V, A-LL, A-M etc.). Asta contrar opiniei tuturor "mesterilor" ca merge si C8/10 (B150), sau C6/7,5 (B100), care este scos din normativ de mai bine de 10 ani.
Data viitoare cand se mai toarna beton, nu mai baga atata apa ! Stiu, o faci pentru "ca se trage mai usor", se aseaza singur, curge frumos la vale si faci economie de energie. Trebuie sa il lasi mai vartos (mai gros) sa poti sa-i dai si panta, sa-l perii si dupa ce trage, in functie de temperatura exterioara va trebui sa-l uzi periodic. Betonul atinge rezistenta nominala la 28 de zile si un functie de temperatura exterioara poti ajunge sa uzi o placa de beton chiar si la interval de 2 ore, timp de cel putin 7 - 10 zile consecutiv.
Daca turnam beton la temperaturi ridicate, de regula peste 25 ºC, este obligatoriu sa udam cofrajele si armatura pentru ca altfel vor lua din apa betonului si avem mari sanse sa ne trezim cu fisuri.
Ce se poate face in situatia data ?
1. Trebuie decojita toata partea neaderenta (cel mai simplu cu spaclu si ciocan)
2. Desprafuirea suprafetei
3. Aplicarea unei amorse pentru produse cimentoase (gen Eco Prim Grip de la Mapei) si apoi un strat de mortar de reparatii, periat dupa ce trage un pic. Sau daca-ti permite sa te inalti, amorsa + suprabetonare (si daca al doilea strat de beton este subtire, poti arma cu fibre de armare dispersa, exista si fibre din polipropilena impotriva microfisurilor).
4 Daca varianta 3 de mai sus nu-ti place, atunci curatare, desprafuire, amorsare si placare cu ce-ti place, chiar si pardoseala ceramica, ca in poza de mai jos:
Comentarii