Ce trebuie să știi despre centurile de beton, grinzile și stâlpii unei case

  1. Ce sunt stâlpii de susținere, grinzile și centurile unei case?
  2. Care este rolul fier betonului într-o grindă sau stâlp
  3. Cum se realizează și montează stâlpii de rezistență și grinzile
  4. Produse recomandate pentru armarea betonului
    1. Bară fier beton 12 mm la 12 m
    2. Etrier fier beton OB37 6 mm 20 x 30 cm
    3. Distanțier din PEHD "Rozetă" pentru Stâlpi / Diafragme - Plasty Eto

Sursa foto: Freepik.com


Construcția unei case este, în general, mare consumatoare de timp, energie și bani. Și, pentru că de cele mai multe ori ne gândim că o facem pentru o viață, ne-am dori să fie sigură și rezistentă. Alegerea materialelor de construcție ne poate da bătăi de cap, pentru că multe prezintă avantaje greu de trecut cu vederea. Spre exemplu, cu lemnul se construiește rapid iar costurile sunt mai reduse, dar cărămida este mai trainică, este o bună izolatoare dar costul de achiziție și manoperă este mai mare.
Cum țara noastră este un teritoriu cu risc seismic ridicat, foarte multe persoane aleg să construiască locuințele cu cărămidă, cu o fundație solidă, cu stâlpi și grinzi de beton armat.
În articolul de față vom încerca să detaliem importanța fier betonului în structura de rezistență a unei case și de ce nu trebuie să neglijăm acest aspect.


Ce sunt stâlpii de susținere, grinzile și centurile unei case?


În cazul zidăriilor portante (de cărămidă) sarcinile sau greutățile sunt preluate de centurile, stâlpii și plăcile de beton dar și de pereții de cărămidă. Stâlpii și grinzile preiau din încărcătura gravitațională sau din cea seismică, asigurând rezistența clădirii, acesta fiind rolul lor principal.
După realizarea fundației și ridicarea pereților este absolut obligatoriu să se toarne stâlpii, centurile și plăcile, adică toate elementele ce vor da stabilitate și rezistență construcției.
Stâlpii de beton sunt elementele de structură amplasate pe verticală din fier beton, etrieri legați cu sârme și beton.
Grinzile și centurile sunt dispuse pe orizontală, existând o diferență majoră între cele două: centura casei se sprijină pe toată lungimea pe un suport stabil, spre exemplu pe un zid, practic pe un element portant, iar grinda se sprijină doar la capete pe stâlpi sau alte elemente portante.

Modul în care aceste elemente de structură trebuie să fie realizate și dimensiunile exacte sunt stabilite de către inginerul structurist, în urma unor calcule exacte și în funcție de tipul construcției. Fiind una din cele mai importante etape din construcția unei case, trebuie respectate toate indicațiile și măsurătorile din proiect cu exactitate și fără abateri.

Întotdeauna construcția trebuie să fie conformă cu proiectul în care se regăsesc toate detaliile, inclusiv planurile fundației (în care este desenat așa cum ar trebui să arate o secțiune prin fundație), planurile de cofraj (acestea sunt de mare ajutor pentru turnarea betonului armat), planurile și detaliile de armare (în care se regăsesc planurile despre modul în care se va executa montarea armăturii dar și despre cum se va fasona și monta aceasta).


Care este rolul fier betonului într-o grindă sau stâlp


Fiecare material de construcții este important și are rolul său bine stabilit iar prin combinația corectă de materiale vor rezulta construcții solide. Spre exemplu, pentru a oferi rezistență unei case, betonul nu este suficient pentru ca pereții să nu se prăbușească. De aceea, pentru a realiza niște stâlpi și grinzi durabile, acesta se completează cu barele de oțel sau fier betonul și cu etrierii.

Asupra materialelor acționează diferite forțe, cărămizile, mortarul dintre rosturi și chiar betonul au o rezistență crescută la compresiune, însă nu și la întindere precum are fier betonul. Lucrând împreună, betonul și fier betonul vor face față cu brio multor șocuri, precum cele provocate de seismele puternice.

Fier betonul poate fi fasonat direct pe șantier sau chiar în fabrică, la dimensiunile prevăzute în proiect. Înainte de montarea acestora constructorii trebuie să se asigure că fier betonul nu prezintă urme de rugină, ulei în exces sau mizerie, pământ sau mortar deoarece în aceste situații nu face priză bună cu betonul și ar putea exista ceva probleme pe viitor.


Citește și: Importanța fier betonului în construcții. Avantaje și utilizare

Cum se realizează și montează stâlpii de rezistență și grinzile


Atunci când se realizează stâlpii se va ține cont de câteva etape:
- se va realiza scheletul metalic din fier beton, cu etrieri prinși la distanțe egale și prinși cu sârme
- scheletul acesta se va prinde de mustățile lăsate special din fundație. Este foarte important ca etrierii să existe și în partea de jos, cât mai aproape de fundație;
- se va îmbrăca această structură în cofraje de lemn. Practic lateralele stâlpilor vor fi acoperiți cu cofraj, de regulă din lemn, fie că vorbim de panouri din cherestea, panouri TEGO, placă galbenă sau alte tipuri de panouri pentru cofrare;
- se va turna betonul în cofraje;
- după uscarea și întărirea betonului armat se vor îndepărta cofrajele cu atenție și vor putea fi utilizate în altă etapă a lucrărilor.
În cazul grinzilor, operațiunea este ușor diferită din cauza poziționării orizontale a acesteia, deci practiv urmăm aceiași pași, dar pe orizontală.

Când montezi cofrajele, trebuie să verifici dacă acestea sunt poziționate corect, să le verifici verticalitatea, să observi dacă sunt prinse etanș pentru a nu se rupe de la greutatea și presiunea betonului la turnare. În cazul în care stâlpul este foarte înalt, se vor decupa ferestre pentru turnare. Nu este indicat ca betonul să fie turnat de la o distanță ce depășește 1.5 metri deoarece ar putea apărea segregări ale acestuia, indiferent dacă este turnat manual sau cu pompa de beton. Se recomandă turnarea continuă a betonului pentru a nu exista rosturi și vibrarea acestuia pentru a adera mai bine la barele de oțel.

Citește și: De ce să vibrăm betonul?

Grosimea stratului de beton trebuie să fie mai mare la turnare deoarece prin vibrare acesta se tasează. Înainte de a turna betonul, trebuie să te asiguri că baza este curată și nu prezintă praf sau alte impurități care ar putea afecta calitatea stâlpului. De regulă, udarea cu un furtun cu apă cu presiune este suficientă pentru îndepărtarea prafului.

Pe lângă barele de oțel, beton și etrieri, plasa sudată este și ea folosită foarte mult în construcții, cu precădere la armarea betonului din planșee, pereții de sprijin sau la consolidarea pereților caselor vechi. Plasa sudată are de obicei niște dimensiuni standard și este foarte important ca aceasta să fie transportată corespunzător pentru a nu fi deformată. Pentru acoperirea unei suprafețe generoase, plasa sudată va trebui suprapusă, o singură plasă nefiind suficientă. Suprapunerea va fi minim 10 cm pe toate laturile, iar legarea mai multor plase nu se va face prin sudură ci prin legarea cu sârmă.

Armarea betonului cu plasă sudată asigură rezistență la tracțiune și alungire la rupere.


Produse recomandate pentru armarea betonului

Bară fier beton 12 mm la 12 m

bara-fier-beton

În gama TehnoConstruct.ro se regăsesc bare de fier pentru armarea betonului de diferite dimensiuni. Acesta este un oțel beton laminat la cald, cu profil striat, pentru o aderență ridicată cu betonul. Are o rezistență la curgere de 355 N/mm2 și o rezistență la rupere de 510 N/mm2. Aceste tipuri de bare vin însoțite de declarația de conformitate emisă de producător.


Etrier fier beton OB37 6 mm 20 x 30 cm

etrieri-fier-beton

La fel ca în cazul barelor de oțel, în magazinul nostru regăsiți o gamă vastă de dimensiuni etrieri însă putem fasona la cotele dorite de client.


Distanțier din PEHD "Rozetă" pentru Stâlpi / Diafragme - Plasty Eto

distantier-fier-beton

Acest model de distanțier se folosește pentru armăturile din fier beton dispuse pe verticală precum stâlpii și diafragmele iar rolul lui este de a permite betonului să acopere barele de armătură complet, de jur-împrejur. Mai multe modele de distanțieri se găsesc în secțiunea Distanțieri Armătură Cofraj de la categoria de materiale metalurgice.


Dacă ești angrenat într-un proiect și ai nevoie atât de materiale de construcție cât și de fasonarea barelor de metal și a etrierilor dar și de consultanță privind cantitățile și dimensiunile materialelor de construcții, consilierii noștri îți stau la dispoziție. Ia legătura cu noi pe email: office@TehnoConstruct.ro sau la numerele de telefon: 0762.20.55.84 | 0761.10.41.41 | 0762.20.55.88!

Comentarii

Articole similare