Cu gândul la sezonul rece și la facturile mari la energie care îți pot afecta bugetul, poți lua în calcul varianta achiziționării sau construirii unei sobe sau a unui șemineu în casa ta. Având ca sursă de funcționare combustibilul solid, sobele sau șemineele tradiționale pe lemne se întâlnesc în case și mai rar într-un apartament de bloc.
Pentru început, în cazul în care un proiect ce presupune construirea unei sobe de la zero te depășește, ar fi bine să consulți secțiunea dedicată sobelor prezentă pe site-ul www.tehnoconstruct.ro. Poți alege între o sobă destinată strict pentru încălzirea spațiului sau un model cu dublă funcție: gătit și asigurarea încălzirii. Modelele sunt variate, realizate din teracotă, fontă, oțel emailat sau fier, instalarea lor presupunând un minimum de efort, dar o atenție maximă în ceea ce privește montajul burlanului în vederea asigurării unei evacuări totale a fumului degajat.
Ești mai mult interesat să te apuci de un proiect personal și să construiești o sobă sau un șemineu? Dacă răspunsul tău este afirmativ, te sfătuiesc să parcurgi acest articol.
Iată ce ai nevoie pentru o sobă
Înainte de a face o listă cu materialele și accesoriile necesare construirii unei sobe, stabilește locul unde urmează să o amplasezi cât și funcția pe care o va îndeplini: o vei folosi doar pentru confortul căldurii sau intenționezi să și gătești folosind plita sau cuptorul sobei? Odată stabilit acest aspect, poți nota pe lista ta, următoarele:
- cărămidă ceramică clasică și cărămidă refractară (utilizată în zona focarului);
- plăci teracotă, dacă se urmărește construirea unei sobe de teracotă;
- mortar;
- platbandă metalică;
- uși pentru focar și cenușar;
- plită fontă sobă;
- cuptor sobă;
- burlan;
- garnitură termorezistentă etc.
Pentru o listă detaliată, poți apela la un consultant al echipei TehnoConstruct.ro care te va ghida pas cu pas în vederea achiziționării tuturor produselor necesare construirii unei sobe, astfel încât reușita proiectului tău să fie o certitudine.
Siguranța ta și a familiei tale este prioritară. Astfel trebuie să te asiguri că proiectul nu va pune pe nimeni în pericol odată finalizat. Soba trebuie să beneficieze de o evacuare adecvată, trebuie curățată periodic cu produse speciale și acordată o atenție sporită întreținerii coșului sobei.
Citește și despre: Cum izolezi o casă pentru a fi eficientă energetic
Aspectul exterior al unei sobe depinde de tipul de placare. Poți lăsa soba cu aspectul natural de cărămidă sau o poți acoperi cu plăci special tratate pentru a rezista la temperaturi ridicate: gresie, klinker, mozaic. Dacă îți dorești o sobă albă, adecvată unui decor modern, tencuiala pentru sobe este soluția la care poți apela. Din punct de vedere estetic contează și modelul ușii pentru focar și cenușar pe care o alegi. Acestea pot avea o suprafața de sticlă încadrată într-o ramă de fontă sau pot fi realizate integral din fontă. Forma (dreaptă sau boltită) și culoarea (neagră, argintie, aurie, gri) sunt alte caracteristici de ordin estetic pe care le poți lua în considerare.
Dacă intenționezi să folosești soba și pentru gătit, trebuie să iei în calcul plita fontă potrivită, cât și cuptorul. De dimensiuni diferite, cu un ochi sau maxim trei, sub formă de grill sau combinată (ochi + grill), poți prepara orice mâncare dorești atâta timp cât folosești vase din fontă (ceaun, tigaie, oale). Te poți răsfăța cu pâine, fripturi și prăjituri preparate după rețete tradiționale și nu numai, dacă alegi să integrezi în soba ta și un cuptor sobă.
Alegerea unei sobe în gospodăria ta, indiferent că o realizezi personal, apelezi la profesioniști sau cumperi una gata asamblată, este o variantă care îți va aduce multe beneficii legate de modul de încălzire al încăperilor cât și de prepararea hranei.
Dacă dorești să folosești soba strict pentru încălzire, poți înlocui varianta acesteia cu un șemineu. Află în continuare ce presupune construcția unui șemineu pe lemne și care sunt beneficiile acestuia pentru locuința ta.
Citește și despre: Țigla ceramică, pentru case bine acoperite și protejate
Iată ce ai nevoie pentru un șemineu cu focar închis
În primul rând, pentru a construi un șemineu, este nevoie de o serie de cunoștințe bine puse la punct sau de un specialist. Având în vedere că instalarea greșită a unui șemineu reprezintă un pericol direct asupra ta și a familiei tale, construcția acestuia trebuie realizată după o documentare susținută și amănunțită.
Dacă totuși consideri că proiectul de construcție al unui șemineu este unul potrivit pentru tine, ar trebui să știi pentru început care sunt materialele necesare realizării unuia. Majoritatea șemineelor pe lemne au un focar închis din fontă și sticlă. În afară de acest element, sunt necesare grilele de admisie, evacuare și decompresie. Plăcile izolatoare, adezivul și tubulatura sunt alte materiale de care vei avea nevoie în vederea implementării proiectului tău.
În funcție de finisajul exterior al șemineului ai de ales între vopsea decorativă, lavabilă, piatră, mozaic, plăci ceramice. Aspectul exterior al șemineului trebuie ales în funcție de stilul de amenajare al încăperii unde este amplasat. Pentru obținerea unui efect vizual plăcut, șemineul poate beneficia de o mască impunătoare realizată din lemn sau piatră, poate fi prevăzut cu o poliță pentru expunerea unor obiecte decorative sau cu spațiu pentru depozitarea lemnului pentru foc.
Pentru o bună funcționare a șemineului, este important să respecți anumite reguli, cum ar fi:
- focarul șemineului se va fixa pe piciorușe (în cazul în care este prevăzut cu acestea) sau se va monta pe un suport, de preferat din oțel, special conceput în acest sens, la o distanță de 30 - 40cm de podea;
- pereții din preajma șemineului se vor izola cu plăci speciale (recomandate fiind cele de silicat de calciu sau cele din vermiculit) pentru a nu le fi afectată structura;
- pe suprafața de podea aflată în fața focarului se va monta piatră, mozaic sau plăci ceramice; în cazul în care se dorește păstrarea parchetului în zona șemineului, se va folosi o placă de sticlă termorezistentă amplasată în fața focarului pe podea;
- alegerea coșului de fum (care poate avea o structură ceramică, de inox sau cărămidă), stabilirea unghiului racordului coșului de fum la 45 sau 90 de grade, cât și a diametrului și înălțimii potrivite;
- se recomandă ca focarul să fie racordat la coșul de fum cu tubulatură fixă.
Indiferent de alegerea făcută – sobă sau șemineu, este necesară întreținerea și curățarea periodică a acestora pentru o bună funcționare. Întreținerea se va realiza cu produse speciale pe care le găsești atunci când ai nevoie de ele la magazinul www.tehnoconstruct.ro. Curățarea și verificarea coșului de fum este indicat să fie efectuată de specialiști, pentru a elimina din ecuație funcționarea defectuoasă și astfel posibilitatea producerii unui incendiu.
Comentarii