Placa OSB, sau Oriented Stand Board, este un material versatil și economic folosit în construcții și proiecte creative deopotrivă, fiind un material foarte apreciat de cei pasionați de tâmplărie și proiecte DIY. Aceasta se remarcă datorită structurii sale, formată din mai multe straturi de fâșii dispuse într-o manieră aparent dezordonată, lipite între ele cu adeziv ce le oferă rezistență deosebită. De aceea, placa OSB este potrivită pentru o varietate de aplicații, de la construcții de case până la proiecte de mobilier.
Una dintre cele mai populare utilizări ale plăcii OSB este pentru realizarea pereților, atât interiori cât și exteriori, a pardoselilor și nu numai. Datorită rezistenței și durabilității sale, placa OSB poate fi folosită pentru a înlocui plăcile de rigips și alte materiale de construcție mai fragile. În plus, placa OSB este mai ușor de instalat și mai puțin costisitoare decât alte materiale de construcție, ceea ce o face o alegere populară pentru proiecte de construcții mai mici sau mai limitate din punct de vedere al bugetului.
Placa OSB poate fi folosită și în proiecte creative, precum realizarea unor piese de mobilier și decorațiuni interioare. De exemplu, poți folosi placa OSB pentru a construi o bibliotecă sau un dulap, sau poți folosi mai multe straturi de plăci pentru a crea o canapea sau un pat. Placa OSB poate fi vopsită sau lăsată în culoarea naturală a lemnului, oferindu-ți o mare flexibilitate în ceea ce privește aspectul final al proiectului tău. Poți tăia și freza placa OSB pentru a-i da forme și texturi noi, sau poți lipi mai multe straturi de plăci pentru a crea o lucrare tridimensională.
Citește și despre: Materiale pentru proiectele tale din grădină: plasă de Buzău, prelată impermeabilă, plasă de umbrire solar
Utilizarea plăcilor OSB în construcții
Așa cum menționam mai devreme, plăcile OSB sunt potrivite pentru ridicarea unor case pe structură ușoară. Avantajul major este că acest gen de construcții se realizează cu rapiditate, la costuri foarte avantajoase. Partea mai puțin bună este că totuși nu au rezistența și durabilitatea ce caracterizează casele construite în mod tradițional din cărămidă, BCA și beton, iar durata lor de viață este mai redusă. Din punct de vedere al confortului, plăcile OSB nu izolează fonic foarte bine, nefiind indicate pentru cei care își doresc să se bucure de o liniște deplină.
Plăcile OSB mai sunt folosite și pentru realizarea unor pereți despărțitori, pentru pardoseală și pentru realizarea acoperișului. Este un material cu care se lucrează foarte ușor și ce permite o manevrare ușoară și ajustare a dimensiunilor după necesitățile fiecărui tip de proiect.
Realizare mobilier din plăci OSB
Pentru multe persoane îndemânatice, realizarea unor piese de mobilier este o adevărată plăcere. În cazul în care te numeri printre aceștia poți crea, cu puțină imaginație, orice piesă de mobilier dorești, la costuri atractive. Te poți bucura de o măsuță nouă pentru cafea, de rafturi pe care să îți expui colecția de cărți și obiecte de artă, biblioteci și dressing-uri încastrate în perete, noptiere pentru pat și nu numai. Spre deosebire de mobilierul standard pe care îl găsești în comerț, plăcile OSB îți oferă libertatea de jongla cu dimensiunile, cu formele și chiar culorile. Pentru un aspect plin de originalitate, poți lăsa placa de OSB sau piesa de mobilier proaspăt realizată exact așa cum este, aspectul deosebit al suprafeței OSB contribuind la crearea unei atmosfere rustice, ce te duce cu gândul la natură.
Pentru cei care doresc totuși să finiseze articolele realizate, partea bună este că pot vopsi cu ușurință piesele în orice culori doresc pentru ca acestea să se integreze cât mai bine în stilul casei și să reflecte cât mai bine personalitatea celor care locuiesc acolo.
Ca un plus, mobilierul realizat din plăci OSB este robust și practic.
De asemenea, placa OSB poate fi tăiată și sculptată pentru a crea forme și texturi noi, oferindu-ți o varietate de opțiuni pentru designul pieselor tale de mobilier.
Scaunele și canapelele din placa OSB sunt, de asemenea, o opțiune interesantă pentru oricine dorește să creeze o atmosferă modernă în casă. Aceste piese pot fi construite folosind mai multe straturi de plăci OSB, peste care se adaugă un strat de burete și material textil. Placa OSB poate fi lăsată la vedere sau vopsită într-o culoare la alegere, pentru a crea un aspect personalizat și inovator. Aceste canapele pot fi folosite și pe terasă sau în foișorul din curte în care îți poți petrece zilele călduroase de vară.
În concluzie, mobilierul realizat din placa OSB este o opțiune interesantă și inovatoare pentru cei care doresc să aibă o casă modernă și stilată sau care vor să adauge piese de mobilier originale în curte.
Citește și despre: Ghid pas cu pas pentru instalarea pereților din gips carton
Realizare obiecte decorative OSB
Sursa foto: Freepik.com
Placa OSB este un material popular pentru proiectele DIY și poate fi utilizată în multe moduri creative, inclusiv pentru crearea de obiecte decorative. Datorită aspectului său texturat, placa OSB poate adăuga o notă interesantă și modernă în orice încăpere.
Una dintre cele mai simple idei este de a crea suporturi sau jardiniere pentru plante, ce pot fi folosite cu succes atât la interior cât și la exterior. Placa OSB poate fi tăiată în diferite forme, iar în zona de jos pot fi atașate niște picioare pentru a le oferi o stabilitate ridicată. Aceste suporturi pot fi apoi vopsite sau acoperite cu un strat de lac pentru a le proteja și a le oferi un aspect mai finisat.
Pentru cei interesați de obiectele decorative tridimensionale, placa OSB poate fi folosită pentru a crea diferite modele sau ornamente. Cu ajutorul unui cutter și a unui șablon, se pot tăia forme interesante din placa OSB și se pot asambla apoi pentru a crea un design unic.
În plus, placa OSB poate fi folosită și pentru a crea panouri decorative. Placa OSB poate fi tăiată în forme diferite, apoi vopsită sau acoperită cu diverse materiale precum țesături sau foițe de metal, pentru a crea o textură interesantă.
Citește și despre: Avantajele placării cu gips-carton la interior. Iată de ce anume trebuie să ții cont!
Bine de știut despre plăcile OSB
Indiferent de proiectul pe care îl ai în minte, este esențial ca plăcile OSB să fie bine uscate. De aceea, imediat ce le-ai achiziționat de la depozit sau magazin este bine să le lași să se aclimatizeze. Astfel, fiind bine uscate, acestea nu se vor deforma și nu vei avea surprize neplăcute la finalul proiectului. Sunt necesare aproximativ 48 de ore de păstrare în mediul în care vor fi montate, pentru aclimatizare.
La montaj, se recomandă să se lase aproximativ 3 mm între plăci pentru eventuale dilatări în timp.
Plăcile OSB se pot tăia cu discuri de tăiat lemn sau fierăstrăul și se pot prinde cu holșuruburi, cuie, se pot lipi cu adeziv, șuruburi speciale pentru lemn sau cu pistoale pneumatice cu capse sau cuie.
De asemenea, înainte de a achiziționa plăcile OSB necesare pentru proiectul tău trebuie să ai în vedere grosimea plăcilor, dacă urmează să fie folosite pentru interior sau exterior și nu numai.
Așa cum spuneam anterior, plăcile OSB se pot vopsi însă pentru exterior este bine să ai în vedere o protecție suplimentară oferită și de vopsea și, de aceea, este bine să folosești o vopsea pe bază de ulei, cu protecție împotriva umezelii și a razelor UV. În această manieră, ai posibilitatea de a prelungi durata de viață a noului tău proiect.
Aceste proiecte DIY sunt accesibile și pot fi realizate cu ușurință de către oricine dorește să-și personalizeze locuința. Pentru uneltele necesare și materiale diverse de construcții precum placă Tego, placă galbenă cofrare și nu numai te așteptăm la TehnoConstruct!
Comentarii