Cum îți pregătești grădina pentru toamnă. Sfaturi și recomandări practice

Sursa foto: Unsplash.com


Grădinarii știu că finalul verii nu înseamnă încetarea lucrului în grădină, ci chiar dimpotrivă. Toamna este anotimpul recoltării, al plantării unor soiuri de plante și legume și este momentul în care ochii noștri se bucură de unul dintre cele mai frumoase tablouri ale naturii, datorat spectrului de culori specific toamnei.

Pentru a te ocupa corespunzător de grădina ta și pentru a o pregăti din timp pentru sezonul rece, ai nevoie de unelte de grădină care să te ajute în fiecare etapă a muncii. Grebla pentru frunze, toporul, sapa, cazmaua, foarfeca de vie, lopețile rotunde și pătrate, furca, târnăcopul forjat sau fierăstrăul sunt uneltele necesare pentru îngrijirea și întreținerea grădinii. La acestea se adaugă și pompa de stropit, necesară pentru dispersarea pesticidelor, ierbicidelor, fertilizatorilor sau apei.

Citește și despre: Cum alegi cea mai bună pompă de stropit în grădină


Pașii care trebuie urmați pentru îngrijirea grădinii toamna


Pe măsură ce vremea se răcește, unele plante mature se pregătesc să intre în starea de hibernare. Pregătirea și îngrijirea grădinii toamna te va ajuta să ai roade bune și frumoase în primăvară. Primul lucru pe care îl ai de făcut este să o examinezi cu atenție pentru a observa ce bulbi și plante trebuie duse la interior, ce plante sunt îndesite și trebuie răsfirate și nu numai.


Curățarea solului

Frunzele îngălbenite căzute pe pământ trebuie adunate, chiar dacă unii consideră că sunt o bună protecție pentru sol și un bun îngrășământ, dar ele pot fi purtătoare de boli și astfel pot afecta plantele de la sol. Le poți sorta și păstra pe cele sănătoase în cutii speciale pentru a fermenta în vederea obținerii unui compost natural. Astfel, solul va primi nutrienții necesari chiar din natură.


Săparea și fertilizarea solului

Toamna pământul trebuie săpat la o adâncime de circa 15-20 cm pentru a se afâna. Această procedură se va face doar pe solul deja curățat de frunze și fructe căzute. Pentru a avea un sol bogat în nutrienți care să asigure mediul propice pentru cultivarea plantelor și legumelor este esențială fertilizarea pământului toamna. În lipsa fertilizantului natural bazat pe gunoi de grajd, care este cel mai recomandat sau al compostului, se pot folosi produse din comerț ca îngrășăminte și fertilizatori.
Gazonul necesită de asemenea o pregătire corespunzătoare pentru a trece cu bine de iarnă. În cazul în care dorești să delimitezi gazonul de zona cu flori, spre exemplu, sau să marchezi culoarele de trecere ce fac legătura între spațiile diferite ale grădinii sau curții casei tale, poți realiza alei mai înguste sau mai late folosind pavaje și borduri.


Citește și despre: Pregătirea grădinii pentru primăvară. Ce unelte de grădină și accesorii nu trebuie să îți lipsească


Îngrijirea pomilor

Această etapă presupune tăierea crengilor uscate ce pot reprezenta un pericol în momentul expunerii la vânturi puternice și zăpadă. După căderea totală a frunzelor, cu ajutorul unei pompe de stropit pomi se va aplica un tratament împotriva dăunătorilor, a bacteriilor și ciupercilor. Toaletarea corectă a copacilor favorizează înflorirea lor odată cu venirea sezonului cald.


Protejarea mobilierului de terasă

Frigul, vântul și umezeala te vor ține la distanță de terasa ta în timpul toamnei și iernii. Din moment ce mobilierul din aceasta zonă nu va fi folosit o perioadă de câteva luni, îl poți proteja cu o prelată impermeabilă cauciucată. Dacă ai lemne tăiate în curte, utilaje, un grătar, o barcă, furaje sau cereale recoltate poți folosi cu succes prelata impermeabilă care poate fi fixată dacă este necesar cu ajutorul sforii polipropilenă, asigurându-le astfel protecția necesară în fața vremii capricioase.


Mutarea plantelor care nu rezistă la frig

Sfârșitul lunii septembrie este semnalul pe care să îl iei în considerare când te gândești la rezistența pe perioada iernii a plantelor din grădina ta. Acum este momentul să le muți în ghivece sau să le strângi bulbii și să îi păstrezi în cutii în locuri uscate și răcoroase ferite de frig și îngheț, așteptând primăvara pentru a le putea replanta.

Depozitarea corectă a uneltelor de grădinărit

După ce pregătești grădina pentru sezonul rece este timpul să cureți și să depozitezi uneltele necesare grădinăritului. Curăță-le de pământ și rugină și unge-le cu ulei sau vaselină pentru a ține rugina la distanță. Este ideal să găsești un loc ferit de ploaie, precum o magazie sau un șopron, pentru a elimina pericolul ruginirii acestora. Nici furtunul de grădină nu trebuie lăsat afară pe perioada iernii deoarece există riscul de a îngheța însă înainte de a-l depozita trebuie eliminată toată apa din interiorul său.

Citește și despre: Irigarea grădinilor eficient și fără efort. Ce trebuie să știi despre furtunul de grădină și banda de picurare

Realizarea lucrărilor de mentenanță

Toamna poate fi momentul oportun să dai atenție reparațiilor necesare grădinii. Intervențiile de o amploare mai mică sau mai mare depind de problemele care există în grădina ta. În cazul în care împrejmuirea s-a făcut cu un gard care prezintă deteriorări, ar fi indicat să rezolvi problemele pentru a nu lăsa vântul sau zăpada să îi afecteze și mai mult starea precară. Lucrări de reparații sau recondiționare se pot executa și la nivelul porților, al stâlpilor gardului sau cutiei poștale care poate fi revopsită sau înlocuită.

Cei care au solarii sau sere știu că finalul toamnei este momentul în care se execută lucrările de curățare și dezinfectare ale spațiului. Lunile noiembrie și decembrie sunt alocate acestor lucrări. Ulterior, se pot pregăti răsadurile pentru viitoarele culturi. În serele și solariile încălzite procesul de dezvoltare al culturilor este mai accelerat comparativ cu evoluția legumelor, fructelor și plantelor din spațiile neîncălzite iar pentru hidratarea culturilor se folosește banda de picurare. Este bine de știut totuși că, în timpul frigului, utilizarea acesteia este posibilă doar în spațiile care beneficiază de încălzire.

Plantarea legumelor și florilor

Debutul toamnei îți permite să plantezi bulbii cu înflorire primăvara, cum ar fi lalele, zambile, narcise, brândușe, ghiocei, lăcrămioare, frezii. Deoarece au nevoie de perioada de frig pentru a înflori primăvara aceste flori se vor planta toamna, după ce timp de circa 2 săptămâni temperaturile nocturne scad la aproximativ 10 grade Celsius sau mai puțin. Este recomandat ca bulbii să fie plantați cu cel puțin șase săptămâni înainte de primul îngheț, pentru a le garanta rădăcinilor o fixare optimă.

Nu uita de plantele perene care vor aduce culoare grădinii toată perioada anului, nefiind sensibile la temperaturile scăzute din timpul iernii.

Grădina de legume poate fi separată, dacă se dorește, cu un gard din plasă sudată, numită și plasă de Buzău, plasă bordurată sau tot felul de plase de sârmă, cu ochiuri mai mici sau mari mari. Legumele care se plantează toamna ne vor răsfăța papilele gustative odată cu venirea primăverii. Plasa sudată îți permite ca pe timpul verii, când temperaturile sunt crescute, să protejezi cultura cu o plasă umbrire gard, care se poate desfășura de jur împrejur sau chiar și deasupra legumelor, oferindu-le astfel protecție și față de păsări. Această plasă de culoare verde se poate folosi și pe post de plasă umbrire solar pentru a feri cultura din interior de căldura soarelui.

Aspecte de care să ții cont

ingrijire-gradina-toamna

Sursa foto: Pexels.com


Înainte ca vremea să se răcească prea tare, mai trebuie să ții cont de câteva sfaturi practice:


• oprește apa și golește în totalitate furtunul. Apa rămasă la interior va îngheța și furtunul s-ar putea sparge. La fel se va proceda și cu pompele de apă care ar trebui să fie depozitate la loc sigur;
• este indicat să adăpostești la interior recipientele din ceramică sau lut din curte, așa cum sunt unele ghivece, deoarece din cauza înghețului acestea s-ar putea sparge;
• tunde iarba toamna cât mai târziu căci, dacă aceasta este prea mare, poate avea de suferit când va fi acoperită cu zăpadă;
• scurge tot combustibilul din mașina de tuns iarba și consultă manualul de utilizare pentru a o proteja cât mai bine pe timpul iernii.

Odată bifată lista cu sarcini de făcut în grădină în vederea pregătirii acesteia pentru toamnă, te poți relaxa și aștepta să te bucuri de rodul muncii tale la primăvară. Nu uita de partenerul tău de nădejde – TehnoConstruct.ro, care îți pune la dispoziție, la doar un click distanță, materialele și produsele necesare pentru proiectele tale!

Comentarii

Articole similare