- Când și de ce se stropesc plantele? Ce trebuie sa știi înainte de a umple pompa de stropit cu chimicale
- La ce folosește o pompă de stropit?
- Câte tipuri de pompe de stropit există?
- Cum să alegi o pompă de stropit potrivită. Sfaturi practice
- Cum cureți o pompă de stropit?
Sursa foto: Unsplash.com
Cum primăvara se apropie, este momentul oportun pentru a te gândi la o strategie privind amenajarea grădinii. Este timpul perfect pentru pregătirea uneltelor de grădină și curățarea solului pentru viitoare recolte bogate. Fiindcă ne dorim legume arătoase dar, mai ales, sănătoase, apelăm deseori la trucuri pentru ținerea la distanță a potențialilor dăunători; de cele mai multe ori însă nu cunoaștem efectele nocive ale substanțelor pe care le aplicăm în grădina noastră.
Am pregătit câteva răspunsuri pentru grădinarii care utilizează destul de des pompa de stropit în grădină, cu privire la efectele diverselor substanțe utilizate.
Când și de ce se stropesc plantele? Ce trebuie sa știi înainte de a umple pompa de stropit cu chimicale
Sursa foto: Pexels.com
Fertilizarea și asigurarea protecției plantelor împotriva invadatorilor (buruieni sau insecte) reprezintă principalele motive pentru care se folosește pompa pentru stropit. Substanțele folosite pot fi un real ajutor pentru dezvoltarea și întreținerea plantei însă, utilizate în exces, pot deveni nocive, iar substanțele toxice sunt transmise de către plantă fructului.
Fertilizarea plantei este importantă pentru asigurarea unui rod bogat iar fertilizanții organici sunt de preferat în vederea umplerii pompei de stropit pentru întreaga grădină; provin în general din surse naturale precum compostul sau soluții pregătite din ingrediente organice, sunt eficienți și nu prezintă riscuri.
Pe de altă parte, din cauza dezvoltării industriei agricole și a creșterii competitivității pe această piață, pesticidele au căpătat amploare în practica agricolă. Unele mai puternice ca altele, de cele mai multe ori pesticidele rămân în coaja sau fructul plantei care a fost tratată.
Este esențial să susții o dezvoltare armonioasă și roditoare a plantelor din grădina ta, însă alege cu grijă substanțele pe care le adaugi în pompa pentru stropit; încearcă substanțele pregătite în casă, din elemente organice și bucură-te de recolte bogate care nu reprezintă un risc pentru sănătatea ta.
La ce folosește o pompă de stropit?
Folosim pompa de stropit pentru întregul proces de întreținere al unei plante: fertilizare, protecție împotriva dăunătorilor dar și pentru curățare. Există plante ce preferă să fie pulverizate pe frunze, asigurându-se astfel umiditatea necesară dezvoltării. Poți folosi substanțe mai concentrate pentru plantele tale, distribuind uniform soluțiile pregătite cu ajutorul pompei.
Sfat: Pentru o protecție îndelungată a plantelor împotriva razelor solare din timpul zilelor toride de vară, cât și pentru împiedicarea accelerată a evaporării apei cu fertilizatori din sol, se recomandă instalarea de plase de protecție solară.
Câte tipuri de pompe de stropit există?
Pompă de stropit manuală
Acționată de un piston care folosește presiunea pentru a elibera constant lichidul din interior, se dovedește un automatism ușor de folosit pentru cei care nu vor să încarce acumulatori sau să schimbe baterii.
Pompă de stropit electrică
Acționată de un buton oprit/ pornit, ușurează substanțial munca acelora care au suprafețe mai mari de acoperit cu fertilizanți și pesticide.
Cum să alegi o pompă de stropit potrivită. Sfaturi practice
1. Capacitatea pompei de stropit. 2, 6 sau 16 litri? Pompele de stropit pentru grădină pot avea diferite dimensiuni în funcție de cum sunt întrebuințate; o pompă de stropit via poate avea o capacitate de 16 litri sau chiar mai mult. Totuși dimensiunile nu trebuie să fie foarte mari, pentru a nu crea disconfort în momentul în care sunt purtate în spate.
2. Greutatea pompei de stropit. De la câteva sute de grame, la câteva kg - cam atât poate varia greutatea unei pompe de stropit. Curelele de prindere facilitează poziția de susținere și confortul în timpul purtării.
3. Distanța de pulverizare a pompei de stropit. Distanța de pulverizare a pompelor de stropit poate varia în funcție de intensitatea reglată pentru dispersarea apei. Distanța optimă este de aproximativ 30 cm astfel încât planta să nu fie afectată nici de intensitatea apei, nici de volumul ei.
4. Prețul pompei de stropit. În funcție de tehnologia folosită pentru pompele pentru stropit grădina (după caracteristici - manuală/ electrică, după capacitate - pompa de 2l pentru plante de apartament sau pompa de stropit 16l, după sistemul de propulsie folosit sau capetele de duze incluse) prețul poate varia substanțial.
În oferta Tehnoconstruct, regăsești atât pompă de stropit de 2 litri, dar și de 16 litri, ideală pentru stropit via, spre exemplu.
Cum cureți o pompă de stropit?
Este necesară curățarea regulată a pompei de stropit pentru menținerea eficienței acesteia prin înlăturarea depunerilor de calcar sau prevenirea uscării pesticidelor pe suprafețele duzei.
Pentru o curățare rapidă ai nevoie doar de două ingrediente: apă călduță și detergent de vase. Prima dată, înmoaie duza în amestec de apă caldă cu detergent și las-o pentru câteva minute. Între timp, clătește rezervorul de câteva ori și pune-l la uscat. Asigură-te că duza este curată de orice depunere și clătește bine cu apă. Repetă procedeul la câteva săptămâni de utilizare intensă a pompei pentru stropit.
Pompele de stropit sunt un element indispensabil în trusa de unelte pentru grădină a fiecărui pasionat, alături de sistemele de irigare prin picurare cu care fac echipă bună. Alege volumul pompei de stropit care se potrivește necesarului de zi cu zi și… spor la grădinărit!
Comentarii