Pavaje și borduri pentru o curte primitoare


Sursa foto: Pexels.com


Stilul pe care îl alegi pentru peisagistica grădinii tale trebuie să fie relaționat cu stilul arhitectural al casei. Există multiple variante la care poți apela astfel încât să obții un efect vizual satisfăcător, dar și garanția durabilității materialelor alese pentru realizarea design-ului. Amenajarea curții poate presupune împărțirea pe mai multe zone, fiecare cu utilizare diferită.

Combinarea zonelor verzi cu cele destinate circulației sau relaxării trebuie realizată într-un mod armonios. Pentru separarea spațiului verde de alei sau zona terasei, se pot folosi cu succes borduri decorative grădină. Realizate din materiale diferite, culori multiple, dimensiuni variate, bordurile și dalele pavaj sunt un ajutor necesar în amenajarea curții.


Tipuri de dale pavaj


Cu toate că uneori este solicitantă din punct de vedere fizic, munca în curtea casei poate reprezenta de multe ori un antidot pentru stresul zilnic. Pentru cei dornici de proiecte, mi-am propus să prezint în acest articol tipuri de pavaje pe care le poți folosi la amenajarea curții atât singur sau cu puțin ajutor din partea unei echipe instruite.

Pavajul beton se realizează cu pavele obținute din beton simplu sau beton vibropresat (betonul este compactat atât prin vibrare cât și prin presare) recunoscut pentru rezistența în timp cât și gradul redus de dificultate în ceea ce privește montajul. Suprafața antiderapantă a pavelelor din beton este o caracteristică importantă a acestui produs, la care se pot adăuga avantaje ce țin de rezistența la trafic intens și intemperii.

Diversitatea modelelor, a formelor și culorilor dalelor pavaje îți permit să realizezi modele simple sau complexe pe suprafețele alese de tine în curtea casei. Prețul de achiziție al pavelelor din beton este accesibil, întreținerea și curățarea acestui tip de pavaj neimplicând costuri suplimentare sau vreo muncă solicitantă.


Dale pavaj din piatră naturală se bazează pe plăci de forme, culori și texturi diferite obținute din roci cu o duritate medie sau mare. Pentru curte poți alege dintre plăcile de granit, marmură, travertin, gresie, piatră de râu, lespezi de piatră sau piatră cubică. Fiind un material natural, piatra va rezista condițiilor meteo nefavorabile cât și modificărilor bruște de temperatură. Impermeabilizarea plăcilor este o soluție eficientă și necesară pentru păstrarea pavajului realizat din marmură, travertin, granit sau gresie, fiind opțională în cazul celorlalte tipuri de piatră deja menționate.

Piatra cubică a reprezentat cu secole în urmă metoda aleasă pentru pavarea străzilor și a trotuarelor. Prezentă în multe zone de pe teritoriul Europei, piatra cubică permite obținerea unui pavaj rezistent și spectaculos, mai ales dacă se alege modelul dispunerii sub formă de arc. Dacă te încântă ideea de a pava suprafața curții cu acest tip de material, ia în calcul munca necesară montajului, ce presupune așezarea individuală a fiecărei bucăți de piatră, a căror dimensiuni nu sunt foarte mari. Manopera pentru o astfel de lucrare este puțin mai mare comparativ cu instalarea pavelelor din beton, de exemplu.


Citește și despre: De ce să alegi cărămida Klinker pentru fațada casei


Dale pavaj din argilă sunt preferate de majoritatea celor care doresc să imprime un aer vintage atmosferei curții. Pentru un efect spectaculos, dispunerea bucăților de cărămidă se poate realiza prin alternarea modelului aliniat cu cel numit herringbone pe diverse suprafețe. Acest tip de pavaj este unul care va trece proba timpului dacă îi vei acorda îngrijirea și curățarea necesare.


Pavajul din beton amprentat este tipul de pavaj ce se realizează prin turnarea betonului la fața locului urmând ca ștanțarea (amprentarea) să se facă înainte de începerea procesului de întărire. Se recomandă în situațiile în care se dorește obținerea unui aspect asemănător cu cel al pietrei naturale. Un avantaj al acestui tip de pavaj constă în timpul redus necesar acoperirii suprafeței dorite.

Chiar dacă se poate trata cu o substanță specială ce asigură sigilarea suprafeței, făcând-o rezistentă la temperaturi extreme și precipitații, problema betonului amprentat o reprezintă fisurile ce apar din cauza unei slabe rezistențe în cazul expunerii la ciclurile de îngheț - dezgheț. Un alt inconvenient poate fi suprafața ce devine foarte alunecoasă atunci când este udă, crescând astfel riscul accidentelor.

Pavajul din pietriș este o altă metodă la care poți apela pentru decorul curții tale. În ciuda aplicării foarte ușoare, care presupune împrăștierea pietrișului pe zona dorită, acesta se poate deteriora cu ușurință. De aceea se recomandă utilizarea pe spații restrânse, ce pot funcționa ca niște borduri decorative grădină de delimitare între zonele verzi și cele pavate, de exemplu.


Aleile, zona de acces auto, terasa, zona din preajma piscinei necesită aplicarea de materiale rezistente condițiilor mediului exterior. Pavajele din beton sau piatră naturală, betonul amprentat sau cărămida pot fi o soluție pentru zonele pietonale din interiorul curții tale, inclusiv pentru accesul auto. Spațiile care nu sunt supuse unor greutăți excesive, pot fi acoperite atât cu pavaje din beton sau piatră naturală, cât și cu plăci ceramice, lemn sau lemn compozit.


Beneficiile dalelor pavaj

În afară de latura estetică ce este evidentă indiferent de tipul de pavaj ales, această metodă de acoperire a suprafeței curții tale vine la pachet cu o serie de avantaje. Indiferent că alegi pavaj beton sau piatră naturală, ambele prezintă rezistență sporită în fața condițiilor meteo extreme. Montajul se realizează relativ fără dificultăți, iar acțiunile care privesc curățarea și întreținerea nu presupun o muncă elaborată sau costuri care să îți afecteze bugetul.

În funcție de model sau materialul din care sunt obținute, achiziționarea pavajelor și bordurilor poate implica o investiție moderată sau una substanțială. Aspectul financiar este relaționat și cu dimensiunea suprafeței curții ce urmează să fie acoperită. Cu excepția pavajului obținut din beton amprentat, care presupune spargerea cu picamerul în cazul în care trebuie reparat, deteriorările apărute în cazul celorlalte tipuri de pavaje sunt ușor de soluționat, presupunând îndepărtarea dalelor pavaj afectate și înlocuirea cu altele noi.


Citește și despre: Iată de ce să optezi pentru un gard din cărămidă


Cum se realizează montarea dalelor pavaj

pregatire-montare-pavaj-curte

Sursa foto: Freepik.com


Montarea pavajului din beton nu presupune o muncă foarte complicată. Dacă ai în vedere pavarea unei suprafețe mici, de genul unei alei și consideri că te poți descurca și singur, iată ce trebuie să iei în calcul:
- în primul rând, delimitează și curăță zona unde vei fixa pavajele și bordurile;
- asigură-te că ai criblură (piatră dură spartă mărunt), nisip, o lopată, mătură cât și o nivelă, care poate fi o bucată de lemn;
- împrăștie criblura și așaz-o cu ajutorul lopeții;
- compactează stratul de pietriș și adaugă nisipul;
- continuă prin compactarea stratului de nisip;
- următorul pas presupune nivelarea nisipului urmat de montajul dalelor pavaj;
- se vor umple rosturile dintre dalele pavajului cu nisip, folosindu-se o mătură.


Pavajul cu piatră cubică se poate face pe pat de nisip, pe șapă semi-umedă sau pe pat de beton. La final se realizează un amestec din nisip și ciment care se întinde pe suprafața pavajului din piatră cubică cu ajutorul unei mături, în vederea umplerii rosturilor dintre cuburile de piatră. Se compactează și ulterior se stropește suprafața cu apă. Aceeași procedură trebuie aplicată și în cazul pavajului obținut din argilă.

Plăcile de travertin, marmură, granit se vor fixa pe un strat suport fără denivelări. Montajul se va realiza cu un adeziv special aplicat atât pe dosul plăcii cât și pe suprafața unde urmează să montezi. La final se va aplica rost între plăci și se va impermeabiliza suprafața pavată cu soluții speciale.


De ce să optezi pentru dale pavaj și nu pentru plăci ceramice, lemn sau deck WPC

Tipurile de pavaj amintite pot fi înlocuite cu plăci ceramice pentru exterior, lemn sau lemn compozit, cunoscut ca deck WPC. Cu toate că din punct de vedere estetic aceste materiale ne pot satisface așteptările, un dezavantaj al acestora ar fi rezistența mai scăzută la schimbările bruște de temperatură, observate în cazul plăcilor ceramice de exemplu, deteriorarea acestora fiind un factor de care ar trebui să ții cont.

Umezeala, mucegaiul, ciupercile sunt problemele ce pot afecta spațiile din curte acoperite cu lemn. Placările cu lemn compozit rezistă intemperiilor, dar pot fi ușor afectate de mucegai. Un alt minus al lemnului sau plăcilor WPC în curte este dat de lipsa rezistenței acestor materiale la surse directe sau indirecte de foc, de genul grătarelor de grădină.

Totodată, nici plăcile ceramice, nici lemnul sau deck-ul nu pot fi montate în zonele unde trebuie să se asigure accesul auto.


În concluzie, informează-te cât de bine poți, apelează la internet pentru a vedea tutoriale explicite ale modului de pavare al unei curți, fă-ți lista cu cele necesare, adaugă produsele în coșul de cumpărături de pe site-ul TehnoConstruct și treci la treabă! Curtea casei tale va deveni spațiul relaxant de care ai nevoie tu și familia ta.

Comentarii

Articole similare