Tips & tricks pentru cultivarea legumelor într-un spațiu mic. Ce unelte și scule de grădină trebuie să ai la îndemână

Sursa foto: Pexels.com


Cochetezi de mult cu ideea de a-ți amenaja o grădină dar spațiul redus de care dispui te-a descurajat și te-a făcut să amâni momentul? Acum îți poți pune la punct un spațiu verde, ținând cont de sfaturile și ideile noastre.

Uneltele de grădinărit potrivite, fertilizanți care să susțină dezvoltarea armonioasă a plantelor într-un mediu mic sau închis cât și regulile esențiale de alegere și afânare a solului și semințelor sunt câteva din subiectele abordate de noi în acest articol pentru a-ți ușura munca în grădinărit.
Ești pregătit să scoți uneltele pentru grădină de la iernat? Să ne apucăm de treabă!


Pregătirea grădinii de legume. Ce trebuie să știi


Unele dintre cele mai mari beneficii în momentul în care vrei sa-ți cultivi propriile legume este că poți alege ce să plantezi și ce fertilizanți să folosești. Investește în amenajarea grădinii și în unelte de grădinărit potrivite volumului de activitate pe care vrei să-l aloci acestei activități.
Începe să amenajezi o grădină mică, dar pe placul tău, fiind atent la câteva aspecte:



Alegerea semințelor


Știi ce este cel mai important în grădinărit? Să cultivi plantele care îți plac cel mai mult și care au o creștere relativ rapidă și bogată. Alege legumele preferate sau plantele aromatice pe care le adaugi adesea în mâncare, fie sub formă de semințe, fie ca răsaduri.

Semințele au nevoie de apă dar și de oxigen pentru o dezvoltare armonioasă. Solul folosit pentru semințe trebuie să aibă o consistență umedă și să fie suficient de bine afânat înainte de plantare. Cum testezi asta? Ia o cantitate de pământ și presează-l până formezi un bulgăre între palme - dacă din acesta nu curge apă și își păstrează totuși forma, înseamnă că solul are umiditatea perfectă pentru plantat.

Folosește tăvi speciale pentru plantarea semințelor - astfel va fi mai ușor să supraveghezi evoluția fiecărei plante și să asiguri un mediu controlat de dezvoltare.
Bineînțeles, ca grădinar începător poți scăpa de emoțiile plantării propriilor semințe și să cumperi direct răsaduri. Nu va ști nimeni că ai trișat!


Pregătește solul


Păstrează solul sănătos prin a-i oferi nutrienții de care are nevoie pentru susținerea și dezvoltarea fiecărei plante. Poți utiliza fertilizanți organici obținuți din ingrediente naturale sau poți apela la cei industriali - e în totalitate alegerea ta, acesta fiind principalul avantaj în producția de legume pe cont propriu.

Dimensiunea semințelor pe care vrei să le plantezi în grădina ta va indica adâncimea la care trebuie să le plantezi în ghivece - cele mici nu trebuie să fie la o adâncime mai mare de un deget lățime. Nicio grijă, vei căpăta experiență în grădinărit pe măsură ce vei trece de mai multe ori prin fiecare etapă a acestui proces complex.



Ai grijă la lumină și căldură


Lumina este esențială încă din primele săptămâni de dezvoltare a seminței și încurajează creșterea viguroasă a acesteia. Lumina și căldura fac echipă bună pentru asigurarea unei dezvoltări armonioase a plantei; din acest punct de vedere luna februarie poate fi deseori rece, deși reprezintă perioada cea mai bună de sădire a semințelor dacă se doresc legume proaspete la început de primăvară.

Dacă alegi o grădină de dimensiuni mici în exterior, folosește o prelată impermeabilă pentru conservarea căldurii în spațiul alocat grădinii; ai grijă însă să nu privezi planta de sursele de lumină – optează pentru o prelată transparentă, dar la fel de rezistentă.


Alege uneltele de grădină potrivite


Necesitatea uneltelor pentru grădinărit se raportează la nevoile de bază ale solului și plantei; astfel, trebuie să ai mereu la îndemână o sapă pentru afânarea solului și asigurarea unui mediu oxigenat pentru dezvoltarea plantelor.

Am stabilit deja că lumina este esențială, însă poate degrada planta dacă razele soarelui sunt mult prea puternice; în acest caz soluția optimă este instalarea unei plase de umbrire de o densitate mai mare - grădina ta va primi lumină exact cât are nevoie.

Un sistem de irigații automatizat prin picurare va ușura munca de zi cu zi și va asigura umiditatea optimă pentru fiecare plantă și o hidratare eficientă a solului.

Chiar dacă pentru creșterea propriilor legume vei renunța la fertilizanții și pesticidele din comerț, tot vei avea nevoie de substanțe de protecție împotriva dăunătorilor sau de îngrășământ organic. Pompele de stropit portabile de maxim 2 l sunt ideale pentru pulverizarea uniformă a substanțelor împotriva dăunătorilor, pentru grădinile de mici dimensiuni sau plantele de apartament.


Sfaturi practice pentru o grădină de legume mică


Cine a spus că roșiile crescute într-un spațiu restrâns nu au gust bun? O grădină de legume mică este la îndemână și chiar mai ușor de întreținut având în vedere că poți controla într-un mod facil lumina, temperatura și umiditatea.


Alegerea unor plante cu fructe mici


Dovlecii plăcintari nu prea se pretează, deși… dacă ai suficient spațiu s-ar putea să meargă. Poate totuși rămâi la cei decorativi pentru sezonul ăsta.


Eficientizarea spațiului


Optimizezi spațiul din grădina prin alegerea unor plante agățătoare. Roșiile și fasolea sunt cele mai puțin pretențioase și destul de bogate în recoltă. Poți folosi sfoară din iută prinsă de araci pentru direcționarea plantelor încă de la apariția primilor lăstari.


Crearea unei grădini mixte


Uneori poate fi dificil pentru anumite plante să fie polenizate și să facă fructe; ademenește insectele polenizatore cu ajutor plantelor decorative frumos mirositoare puse printre plantațiile de legume. Același truc merge și pentru grădinile mai mari, din spațiile exterioare.


Instalarea unui umidificator și a lămpilor pentru lumină


Controlează umiditatea și lumina și asigură un mediu de dezvoltare perfect pentru recolte bogate mai ales dacă acestea sunt amplasate în sere mici.


Unelte pentru grădină din oferta Tehnoconstruct pe care să le ai la îndemână

Pompă pentru stropit


pompa-stropit


Pompa pentru stropit de 2L este o unealtă de grădinărit indispensabilă oricărui gospodar. Este recomandată la dezinfectarea și întreținerea plantelor din serele mici și a plantelor ornamentale.


Sfoară biodegradabilă

sfoara-iuta-gradinarit


Sfoară biodegradabilă din iută este un material ecologic, 100% natural. Prezintă o rezistență sporită, fiind ideală în procesul de creștere corectă a plantelor cățărătoare. Grosimea funiei poate fi de: 8, 10, 12, 14, 18 sau 20 mm, în funcție de întrebuințare.


Sapă ușoară


sapa-gradinarit


Sapă sudată ușoară 220x130 mm este un instrument ideal pentru săpături pe terenuri agricole de mici dimensiuni. Cu o greutate de numai 550 de grame, este o unealtă potrivită afânării sau tăierii buruienilor din grădina de legume.


Plasă umbrire


plasa-umbrire


Uneori, soarele poate fi prea puternic iar răsadurile tale trebuie protejate cu o plasă de umbrire specială. Plasa umbrire pentru gard si solare este potrivită pentru umbrirea culturilor de legume, fructe, vița de vie. Aceasta este realizată din polietilenă de înaltă densitate și se instalează foarte rapid.


Satisfacția creșterii propriilor legume depășește efortul depus în cultivarea acestora, deși cu uneltele pentru grădină potrivite, lucrurile devin mai ușoare. Spor la grădinărit!

Citește și despre cum să pregătești grădina de primăvară și cum să stropești grădina în mod eficient și fără efort!


Comentarii

Articole similare